19.01.2018
LJ
/ 5°

Forum

Forum je moderiran. Žaljivi komentarji oz. komentarji, ki bodo vsebovali sovražni govor, ne bodo objavljeni.
Neprimerne teme bodo izbrisane oz. prestavljene v ustrezno kategorijo.
sh22
Število vnosov: 7
02.02.2012 ob 17:54
 
Pozdravljeni
Mene zanima glede raka na žolčniku, ki so ga odkrili pravkar pri eni bližnji osebi (68 let) . Kako nastane, kako se razvija, kakšno je prehranjevanje, kakšni so simptomi, ali je mogoča odstranitev ali zdravljenje?

Že vnaprej se Vam zahvaljujem za odgovor in Vas lepo pozdravljam!!
jwslo
Število vnosov: 1369
02.02.2012 ob 21:39
 
Rak žolčnika je zelo redek, bolj pogost pri ženskah, naj bi vsaj v nekaterih primerih nastal iz polipov žolčnika. Rak žolčnika nastane iz notranje stene (žolčnik ima tri stene: notranjo mukozno, sredinsko muskularno oz. mišično in zunanjo serozno steno) in se širi navzven. Na začetku ne povzroča težav, zato ga je težko odkriti, ko pa se razširi čez steno žolčnika, pa se pojavijo bolečine, podobne kot pri žolčnih kamnih, pojavi se rumena koža in beločnice, hujšanje. Rak je ozdravljiv le, če se ga odkrije pravočasno, ko je še '"lokalne'" narave, torej v fazi 0 in I, ko se še ni razširil na ostale organe, in se da žolčnik v celoti odstraniti z operacijo (R0) ali obsevanje v kombinaciji s kemoterapijo. V nasprotnem primeru je na voljo le paliativna nega, takših primerov je, žal, največ. Naj še omenim, da obstaja tudi rak žolčevoda s približno enako simptomatiko in obliko zdravljenja.

Matjaž
Fluri Dragaqina
Število vnosov: 5
03.02.2012 ob 08:11
 
Pozdravljen! Gre se za isto osebo navedeno zgoraj zato me zanima ker zdravnik trdijo da ni za operativni obseg ali se mogoče da s kakšno terapijo? Prebiram na internetu da se lahko hodi na kemoterapije zakaj so te terapije? Kaj se še lahko da narest če na operacijo ne more? Smo res v zeloo težki situaciji smiley!

Lep vas prosim za pomoč ter hvala in vas lepo pozdravljam!
jwslo
Število vnosov: 1369
03.02.2012 ob 08:56
 
Kot sem že omenil zgoraj, je operativni poseg možen le, če se bolezen odkrije dovolj zgodaj. Če zdravniki pravijo, da se ne da operirati, potem jim je za verjeti. Morda bodo skušali s kemoterapijo omiliti težave, ki jih rak povzroča ali pa jih še bo povzročal, torej simptomatsko zdravljenje. Situacija žal res ni obetavna.

Matjaž
sh22
Število vnosov: 7
03.02.2012 ob 09:43
 
Najlepša hvala Vam za objasnjen odgovor in Lep pozdrav
Fluri Dragaqina
Število vnosov: 5
03.02.2012 ob 22:50
 
Lepa hvala za odgovor! Zanima me samo še kakšne težave lahko ima oz. jih bo imel, ki mu jih bo rak povzročal? Res pa je da je shujšal in da nima apetita. Torej kakšne težave lahko pričakujemo? smiley

LP in Hvala Matjaž
jwslo
Število vnosov: 1369
04.02.2012 ob 08:00
 
Bruhanje, hujšanje, zaprtje, izguba apetita, slabost, utrujenost, nespečnost, depresija, potrtost, zmedenost, bolečine. Tumor lahko zamaši žolčna izvodila, v tem primeru mu bolečine lahko omili operacija, v kateri se naredi obvod. Ko se tumor preko krvi in limfatičnega omrežja širi v druge tele telesa (metastaze), začne težave popvzročati tam, kamor se je razširil, najprej običajno na žolčna izvodila, pa na jetra, lahko na pljuča in druge organe.

Po mojih lastnih izkušnjah se je najtežje soočiti z bolnikovo bolečino (vidiš, da trpi) in depresijo oz. brezupno situacijo. Ne ga/jo silit jest, ker ne more. Ostanite pozitivni, vse dobro želim.

Matjaž
Fluri Dragaqina
Število vnosov: 5
04.02.2012 ob 12:37
 
Lepa hvala za odgovore še enkrat!!!
xhe
Število vnosov: 1
14.02.2012 ob 17:39
 
gre za isto osebo zgoraj mene zanima,če je prepozno zdravljenje,koliko časa mu se ostane.(zivljenja),?najlepša hvala
jwslo
Število vnosov: 1369
14.02.2012 ob 20:32
 
Tega ne znam napovedati. Poskusite se ne obremenjevati, živite vsak dan posebej in se z optimizmom veselite malenkosti, ki jih prinese naslednji dan.

Matjaž
 


smileysmileysmileysmileysmileysmileysmileysmileysmileysmileysmileysmileysmiley

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Nespečnost

Ste se kdaj spopadali z nespečnostjo?

Uporabne povezave

Zadnji komentarji