18.03.2018
LJ
/ 2°
Možgani To ne bo zmanjšalo tveganja za kap! Ženski cikel Ženske, prilagodite vadbo menstrualnemu ciklu! Trebuh Kako si pomagati, če se pojavijo driska, zaprtje in vetrovi? Stephen Hawking Kako je Hawking lahko tako dolgo živel z ALS?
15.03.2018, 08:56 / Katja Benčina

Stephenu Hawkingu so zdravniki pri 21 letih napovedali le še dve leti življenja. Kljub temu je z boleznijo ALS živel 53 let dlje in umrl star 76 let. Čeprav je ob diagnozi ALS pričakovana življenjska doba od tri do 10 let, je Stephen z njo  živel več kot 5 desetletij. Kako je to mogoče?

Novice

 • 15.03.2018, 07:42

  ''Ko sem bila stara 21 let, mi je bilo vse odvzeto, a poglejte me danes,'' pravi Helen Fincham, ki je pred dvema letoma zaradi redkega stanja postala popolnoma paralizirana od vrati navzdol in si ni mogla več niti počesati las, se hraniti ali se dvigniti.

 • 07.03.2018, 08:10

  Ste že slišali za adrenalno utrujenost? Gre za težavo, s katero se spopada vse več ljudi v zahodnem svetu, saj se ljudje vse pogosteje spopadajo s kroničnim stresom. Avstralska nutricistka Jessica Sepel podaja nekaj nasvetov, kako ublažiti stanje in življenje vrniti na prave tire.

 • 08.03.2018, 07:51

  Ženske srednjih let, ki gredo na sprehod dvakrat na teden, kar za petino zmanjšajo tveganje za odpoved srca, je pokazala ameriška raziskava. Če hodijo vsak dan in to več kot štirideset minut, se tveganje še bolj zmanjša. Nikar ne podcenjujte koristi, ki jih ima hoja. Je povsem enakovredna drugim načinom vadbe, trdijo strokovnjaki.

 • 02.03.2018, 10:04

  ''Mislim, da ne bom preživel noči,'' je večer pred smrtjo svoji zaročenki dejal Robert Buchel iz New Jerseyja, ki je nekoč tehtal že 382 kilogramov. Čeprav je noč preživel, je zaradi srčnega infarkta umrl naslednji dan med snemanjem resničnostnega šova o njegovem boju z debelostjo. Star je bil 41 let.

 • Oglasno sporocilo

  Vas je ujel kašelj?

  19.02.2018, 08:04

  Najpogostejši vzrok za kašelj so virusne, redkeje pa tudi bakterijske okužbe dihal, od navadnega nahoda, bronhitisa, pljučnice do tuberkuloze. Kašelj je lahko tudi znak drugih obolenj dihalnih poti, kot so astma, kronična obstruktivna pljučna bolezen, pljučni rak. Vzrok za kašelj je lahko skrit tudi v obolenju drugih organov, na primer pri refluksni bolezni ali obolenju srca. Tudi nekatera zdravila za zdravljenje zvišanega krvnega tlaka lahko povzročajo kašelj.

 • 27.02.2018, 08:10

  Sedaj je čas, ko so prehladi pogosti in to je treba sprejeti. Če se ne želimo ustaviti sami, nas včasih narava prisili, da le malo počijemo. Ima pa prehlad mnogo nadležnih simptomov in eden od njih je zagotovo tudi izcedek iz nosu. Na srečo obstaja nekaj načinov, kako si lahko učinkovito pomagamo.

 • 23.02.2018, 12:44

  38-letna Američanka Rose Yarusskaya je v zadnjih dveh in pol letih raka premagala že dvakrat. Sedaj pa se je z njim prisiljena bojevati tretjič. Ima zelo redko in agresivno vrsto raka glave in vratu. Je ena od dvanajstih ljudi, ki so se bili z njim prisiljeni spopasti.

 • 23.02.2018, 08:08

  Ženske, ki so v kroničnem stresu, imajo v primerjavi z moškimi večje tveganje za težave s srcem, tudi takšne, ki se lahko končajo s prezgodnjo smrtjo, je pokazala študija. Kronični stres sploh ni nekaj, kar bi smeli jemati zlahka.

 • 07.02.2018, 13:19

  Danes 39-leten Boris Plantan je bil v osmem razredu osnovne šole, ko je izvedel, da ima tumor v možganih. Do takrat je bil zagret igralec ragbija. Fant, ki je cele dneve preživel na igrišču, a bil kljub temu odličnjak. Naenkrat pa se je marsikaj spremenilo.

 • 26.01.2018, 10:36

  Se vam ponavljajo gripe in prehladi in opažate, da imate vse slabši imunski sistem? Potem vam lahko pride prav nasvet ruskega zdravnika dr. Sergeia Bubnovkiya, ki trdi, da pozna preprosto metodo, s katero lahko tako okrepite imunski sistem, da se bolezni ne bodo več ponavljale.

 • 14.03.2018, 08:06

  Večkrat slišimo, kako pomembno je, da dnevno zaužijemo dovolj sadja in zelenjave. A v določenih okoliščinah lahko škodijo. Grenivka lahko denimo oslabi delovanje statinov ali poveča tveganje za stranske učinke, ljudje, ki imajo oslabljeno delovanje ščitnice ne bi smeli uživati surovega zelja, ki je sicer izjemno zdravo in še bi lahko naštevali. Tukaj je nekaj primerov.

 • 08.03.2018, 08:26

  Kar vsak deseti odrasel ima kronično bolezen ledvic. A tega, dokler bolezen ni že zelo napredovala, marsikdo niti ne ve, saj ne čuti nobenih bolečin v ledvenem predelu. Z nefrologinjo prof. dr. Jelko Lindič, dr. med., smo se pogovarjali, kako čim prej posumiti, da je nekaj narobe, kaj se dogaja, če nam odkrijejo kronično ledvično bolezen, in zakaj to ogroža tudi naše srce in ožilje.

 • 06.03.2018, 07:43

  36-letna priznana slovenska fotografinja Anka Bulovec, ki je za revijo Playboy pokazala tudi svoje lepo postavo, je za spletno stran Vizita.si razkrila, da se zadnjih nekaj let spopada s hudo boleznijo – fibromialgijo. Bolezen ji je popolnoma obrnila življenje na glavo in 10 mesecev je bila v neizmernih bolečinah. Danes se sicer počuti bolje, a pot do okrevanja bo še dolga.

 • 02.03.2018, 08:12

  Krčne žile bi morali obravnavati kot opozorilni znak smrtonosnih krvnih strdkov v nogah, je pokazala zadnja študija objavljena v JAMA medicinskem žurnalu. Preverite, zakaj.

 • 28.02.2018, 14:18

  Kašelj je peti najpogostejši vzrok za obisk odrasle osebe pri zdravniku in eden glavnih razlogov za obisk pediatra. Pogosto spremlja običajne zimske bolezni. Ponavadi se pojavi ob koncu bolezni, običajno traja najdlje in nas lahko na koncu že povsem utrudi. Preverite, zakaj je pomembno, da se odkašljamo in kdaj je treba kašelj blažiti.

 • 26.02.2018, 13:12

  33-letna Katie Welsh je samo tri dni po tem, ko jo je njen partner zaprosil za roko, nenadno izgubila zavest. Preiskave so pokazale, da se spopada z akutno limfoblastno levkemijo, ki je lahko smrtonosna. Pogumna Katie je prestala kemoterapijo, medtem ko je bila v izolacijski sobi pa splanirala svojo poroko.

 • 23.02.2018, 08:07

  Lyn Parent se niti sanjalo ni, da lahko HIV dobi med tetoviranjem, zato se je tetovirala brez posebnega premisleka. A ko je izvedela, da se je okužila s HIV in so ji zdravniki dali le še pol leta življenja, se je odločila, da bo maksimalno izkoristila življenje, ki ga še ima. 25 let kasneje je še vedno živa.

 • 20.02.2018, 07:58

  Če v življenju preveč sedite, s tem močno večate svoje tveganje za raka. Nove raziskave so pokazale, da je to tveganje večje, kot smo mislili, ter da je dejavnik tveganja tudi za vrste raka, ki jih do sedaj nismo omenjali skupaj s pomanjkanjem gibanja.

 • 29.01.2018, 08:09

  Ste vedeli, da se na očeh pogosto vidi, če je z našim telesom kaj narobe? Tu je nekaj simptomov, ki se pokažejo na očeh in jih morate poznati.

 • 25.01.2018, 08:00

  Helicobacter pylori je bakterija, ki jo lahko dobimo s hrano ali vodo in povzroča resne zdravstvene težave, vključno z gastritisom (vnetjem želodčne sluznice), razjedo želodca in rakom. A eden prvih znakov okužbe z bakterijo so težave z zgago in napihnjenostjo. Preverite, kako uničiti bakterijo, ki razjeda želodčno sluznico.

Iskanje po vsebini

Ana Reiter

Maruska Reiter, dr. med.

AROMATERAPIJA

dr. Metka Adamič

Mag. Metka Adamič, dr. med.

DERMATOVENEROLOGIJA

POPovi zdravniki 2012 - 49

Mag. Dragica Marta Sternad

MOTNJE HRANJENJA

Nataša Požar

Nataša Požar, dr. med.

ANESTEZIOLOGIJA

Petra Štrus

Petra Štrus, dr. med.

TERAPIJA Z ŽIVALMI

Štefan Spudič

Štefan Spudič, dr. med.

OTORINOLARINGOLOGIJA

Jelena Berger

Jelena Berger, dr. med.

ANESTEZIOLOGIJA

Jože Lavrinec

Jože Lavrinec

DIETETIKA

Borut Žgavec, dermatovenerolog

Asist. Borut Žgavec, dr. med.

DERMATOVENEROLOGIJA

Andrej Sirnik

Andrej Sirnik, dipl.inž.rad.

RENTGENOLOGIJA IN RADIOLOGIJA

Tatjana Puc Kous

Tatjana Puc Kous, dr. med.

GASTROENTEROLOGIJA

Boštjan Meh

Boštjan Meh, dr. med.

OFTALMOLOGIJA

Anamarija Meglič

Doc. dr. Anamarija Meglič, dr.med.

PEDIATRIJA - NEFROLOGIJA

Uroš Ahčan

Prof. dr. Uroš Ahčan, dr. med.

ESTETSKA IN PLASTIČNA KIRURGIJA

Erik Vrabič

Prim. asist. Erik Vrabič, dr. med.

ESTETSKA IN PLASTIČNA KIRURGIJA

Blaž Iskra

Blaž Iskra, dr. med.

TRAVMATOLOGIJA

ksenija šelih martinec

Ksenija Šelih Martinec, dr. med.

GINEKOLOGIJA IN PORODNIŠTVO

Erika Brajnik - 1

Erika Brajnik

NATUROPATIJA

Tatjana Mezeg

Tatjana Mezeg

FIZIOTERAPIJA

Tadeja Hauptman

Tadeja Mantel Hauptman, dr. med.

DRUŽINSKA MEDICINA

petra dovc - popovi zdravniki

Petra Dovč

FIZIOTERAPIJA

Tanja Križaj

Tanja Križaj

NEVROFIZIOTERAPIJA

Ne prezrite

Anketa

Vnetja

Ste že slišali za fibromialgijo?

Uporabne povezave