18.06.2018
LJ
29° / 14°
Hujšanje To je ključna napaka, ki jo delamo pri hujšanju Kuhinjska krpa Pazite, da vas ne zastrupi kuhinjska krpa Trebuh 1 sprememba pri prehrani in taka razlika Možgani Poglejte. To kajenje naredi možganom
15.06.2018, 12:26 / Anja Kovačič, spec.zakonske in družinske terapije

Zakonca doživita skozi življenje veliko obdobij, prehodov in pomembnih mejnikov. Eden takšnih je tudi odhod otrok od doma, ki ima na zakonski odnos velik vpliv. V tem času se namreč pokaže, ali je zakonca družila le funkcija starševstva, ali je bila ta vloga le del njunega odnosa.

Novice

 • 12.06.2018, 08:05

  Osamljenost je vedno večja problematika današnjega časa. Način življenja, osebnostne značilnosti, motnje čustvovanja, spremembe življenjskega sloga in večje prelomnice. Razlogov za občutek osamljenosti je veliko, pomembno je, da jih znamo prepoznati in ustrezno ukrepati.

 • 24.05.2018, 07:57

  "Perfekcionizem je človekova težnja, da bi v vseh stvareh vse naredil najboljše možno in brez napake," pojasnjuje klinična psihologinja Aleksandra P. Meško. Medtem ko to deluje kot povsem lepa in smiselna želja, pa je napaka perfekcionistov, da ne znajo ločiti, kje bi bilo perfekcionizem smiselno uporabiti, kje pa ne. Kar vse bi moralo biti popolno. Tu pa se potem zalomi.

 • 21.05.2018, 09:15

  33-letni princ Harry je obrisal solzo z lica v zadnjih taktih materine najljubše himne, ki jo je zapel zbor na njegovi poroki in so jo pred dvajsetimi leti zapeli tudi na njenem pogrebu.

 • 15.05.2018, 08:00

  Naši možgani razmišljajo tako takrat, ko si mi to želimo, kot tudi takrat, ko bi raje, da nas kakšne misli pustijo pri miru. In to je treba sprejeti. Naši možgani pač razmišljajo. To je njihovo delo. Toda kako kljub temu narediti svoje življenje prijetnejše?

 • 03.05.2018, 08:06

  Vsak odnos je dinamičen, se spreminja. Odraža okoliščine, ki jim je izpostavljen, vse padce in vzpone. In najbolj zdrav odnos imajo pari, ki vsake toliko zavestno premislijo, kaj se dogaja tako z njimi kot s partnerjem ter s tem, kar si delita.

 • 03.04.2018, 08:03

  Če prenehate telovaditi, se lahko depresija poslabša v samo treh dneh, je pokazala avstralska študija, ki je raziskovala, kako gibanje vpliva na to bolezen. Že prej so študije pokazale, da lahko telovadba pomaga bolnikom. Niso pa še preverili, kaj se zgodi, če jo ti opustijo.

 • 22.03.2018, 08:01

  Se vam kar naprej vsiljujejo neprijetne misli? Ali obsesivno umivate roke ali preverjate, ali ste ugasnili vse luči in naprave v svojem domu, ali ste zaklenili vrata? Ko to začne človeku jemati toliko časa in energije, da začne zmanjševati kakovost njegovega življenja, govorimo o obsesivno-kompulzivni motnji, razlaga Aleksandra P. Meško, specialistka klinične psihologije.

 • 08.03.2018, 07:50

  V dolgoletnem razmerju se lahko partnerja, če ne skrbita za dober odnos in če si ne vzameta dovolj časa drug za drugega, počasi oddaljita. Ste tudi vi v dolgoletnem odnosu in se sprašujete, ali se vam je to zgodilo? Tu je 7 majhnih stvari, ki kažejo na to, da je vašemu partnerju kljub vsemu še vedno veliko do vas.

 • 02.03.2018, 08:01

  Če si po službi ali čez vikend želite le počitka ter ste nato kljub dvodnevnem poležavanju utrujeni še v ponedeljek, je to znak za alarm, pravi psihiatrinja prof. dr. Mojca Zvezdana Dernovšek, dr. med., spec. psihiatrije. Pogovarjali smo se, kdaj je stres normalen, kdaj pa ga je preveč. In kdaj nam zaradi stresa pripada tudi bolniška.

 • 06.03.2017, 08:08

  Panični napadi so, podobno kot anksioznost ter depresija, eden od najpogostejših psiholoskih pojavov, s katerimi se srečujemo v terapevtskem okolju. Anksioznost in panični napadi gredo z roko v roki. Predvsem to velja za socialno anksioznost, pri kateri so panični napadi dokaj specifični.

 • 01.06.2018, 16:31

  Plesalka Sasha-Louise Szymczak iz Birminhgama je tehtala le še 48 kilogramov, ko je ni imela več dovolj energije, da bi lahko opravila zadnji izpit na baletni šoli. Cele dneve je trenirala, a zaužila samo še okoli 300 kcal ali 1255 kJ energije na dan. Kmalu so ji diagnosticirali anoreksijo nervosa.

 • 22.05.2018, 07:43

  Dvigovanje uteži lahko pomaga v boju proti depresiji, je pokazala irska študija. Že dlje časa strokovnjaki vedo, da je gibanje izredno pomembno za bolnike in da jim lahko pomaga, četudi se na začetku že misel, da bi šli na sprehod, zdi neuresničljiva. Tudi sicer tako aerobna vadba kot dvigovanje uteži vplivata na izboljšanje razpoloženja.

 • 16.05.2018, 09:58

  17-letna Willow Smith je v zadnji spletni oddaji Red Table Talk razkrila, da se je pri desetih letih rezala po rokah, da bi ublažila čustvene bolečine. S tem pa popolnoma šokirala svojo mater Jado Pinkett Smith, ki se ji niti sanjalo ni, da se je kaj takega dogajalo.

 • 07.05.2018, 08:12

  Nobena skrivnost ni, da imajo odnosi svoje vzpone in padce, a včasih obstajajo nekateri opozorilni znaki, da je vaš partnerski odnos disfunkcionalen in ga je bolje zapustiti. Več o znakih, ki kažejo na to, je na spletni strani FEMAIL pisal psihoterapevt Gad Krebs.

 • 13.04.2018, 12:40

  Na stres bi morali gledati kot na nekaj, kar nam v življenju pomaga. Ne pa kot na nekaj, kar nam le škodi. Takšen odnos do stresa so psihologi z univerze Stanford povezali z boljšim počutjem in celo večjo produktivnostjo. Če smo sproščeni, namesto zaskrbljeni lažje in boljše delamo.

 • 27.03.2018, 08:13

  Obsesivno-kompulzivno motnjo je mogoče premagati ter zaživeti srečneje. Z Aleksandro P. Meško, specialistko klinične psihologije, smo se pogovarjali, kako sprejeti neprijetne, obsesivne misli in kako se znebiti kompulzij, fizičnih postopkov, ki smo jih razvili, da bi zmanjšali občutek tesnobe, ki se pojavi ob misli, ki nam ni všeč.

 • 13.03.2018, 07:36

  Kaj so anksiozne motnje? Kdaj nam strah in tesnoba pomagata, kdaj nas ovirata? Zakaj se v resnici pojavljajo napadi panike? In kaj storiti, če obsesivno preverjamo, ali smo izključili štedilnik? O vsem tem smo se pogovarjali s psihiatrinjo prof. dr. Mojco Zvezdano Dernovšek, dr. med., spec. psihiatrije.

 • 02.03.2018, 12:30

  Prehrana, ki vsebuje veliko sadja, zelenjave ter polnozrnatih žit, za več kot 10 odstotkov zmanjša tveganje za depresijo pa tudi pojav drugih duševnih motenj. Tveganje pa se poveča, če uživate predelana živila in sladkor ter sladkane pijače, je pokazala ameriška študija.

 • 26.02.2018, 08:10

  ''Antidepresivi niso neučinkoviti ali teorija zarote – v resnici delujejo,'' je ob zadnji študiji Univerze Oxford, ki je pokazala, da antidepresivi v resnici delujejo, zapisal časopis The Guardian. A mnogi se s tem ne strinjajo. Preverite, zakaj je resnica o antidepresivih veliko bolj večplastna.

 • 23.02.2018, 12:43

  Biti v dolgoletnem razmerju in ohraniti iskrico v njem, je težka naloga. A ne nemogoča. Tu je nekaj stvari, zaradi katerih se ljudje vedno znova in znova zaljubljajo v svojega partnerja.

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Tanja Križaj

Tanja Križaj

NEVROFIZIOTERAPIJA

Jože Lavrinec

Jože Lavrinec

DIETETIKA

Andrej Sirnik

Andrej Sirnik, dipl.inž.rad.

RENTGENOLOGIJA IN RADIOLOGIJA

Štefan Spudič

Štefan Spudič, dr. med.

OTORINOLARINGOLOGIJA

POPovi zdravniki 2012 - 49

Mag. Dragica Marta Sternad

MOTNJE HRANJENJA

Tatjana Puc Kous

Tatjana Puc Kous, dr. med.

GASTROENTEROLOGIJA

Borut Žgavec, dermatovenerolog

Asist. Borut Žgavec, dr. med.

DERMATOVENEROLOGIJA

Erika Brajnik - 1

Erika Brajnik

NATUROPATIJA

Erik Vrabič

Prim. asist. Erik Vrabič, dr. med.

ESTETSKA IN PLASTIČNA KIRURGIJA

petra dovc - popovi zdravniki

Petra Dovč

FIZIOTERAPIJA

Nataša Požar

Nataša Požar, dr. med.

ANESTEZIOLOGIJA

Blaž Iskra

Blaž Iskra, dr. med.

TRAVMATOLOGIJA

Uroš Ahčan

Prof. dr. Uroš Ahčan, dr. med.

ESTETSKA IN PLASTIČNA KIRURGIJA

Anamarija Meglič

Doc. dr. Anamarija Meglič, dr.med.

PEDIATRIJA - NEFROLOGIJA

Boštjan Meh

Boštjan Meh, dr. med.

OFTALMOLOGIJA

Jelena Berger

Jelena Berger, dr. med.

ANESTEZIOLOGIJA

ksenija šelih martinec

Ksenija Šelih Martinec, dr. med.

GINEKOLOGIJA IN PORODNIŠTVO

dr. Metka Adamič

Mag. Metka Adamič, dr. med.

DERMATOVENEROLOGIJA

Petra Štrus

Petra Štrus, dr. med.

TERAPIJA Z ŽIVALMI

Ana Reiter

Maruska Reiter, dr. med.

AROMATERAPIJA

Tadeja Hauptman

Tadeja Mantel Hauptman, dr. med.

DRUŽINSKA MEDICINA

Tatjana Mezeg

Tatjana Mezeg

FIZIOTERAPIJA

Ne prezrite

Anketa

Muškatni orešček

Poznate muškatni orešček? Ga uporabljate?

Uporabne povezave