23.03.2018
LJ
/ -3°
Umivanje rok Ko vas mučijo neprijetne misli ali si nenehno umivate roke ... Arterije To morate vedeti, če imate povišan holesterol Laser Laser, ki odpravi tudi starostno dioptrijo Meso Mislite, da je zdravo, a ni!
22.03.2018, 08:04 / Lina Eržen

Tako se prehranjujete v dobri veri, da delate nekaj dobrega zase. A v resnici vaša izbira morda sploh ni zdrava. Kaj so zmote o zdravi prehrani, smo se pogovarjali s prehransko strokovnjakinjo Mojco Cepuš.

Novice

 • 22.03.2018, 07:58

  Povišane vredosti holesterola in trigliceridov povečujejo tveganje za bolezni srca in ožilja, ki še vedno veljajo za najpogostejši vzrok smrti v Sloveniji. Da bi uravnali raven holesterola, vam zdravniki lahko predpišejo statine, a ti imajo številne stranske učinke. Prav zato je za zniževanje holesterola treba poskrbeti že prej, ko ga lahko znižamo po naravni poti.

 • 20.03.2018, 12:20

  Vitke manekenke že od nekdaj prisegajo na 'prehrano' z veliko kajenja in pitja kave. Kljub temu to še ne pomeni, da je to zdrava oblika hujšanja. A zadnja raziskava je pokazala, da črna kava v resnici lahko močno pripomore k izgubi odvečnih kilogramov. Kajenja pa vsekakor ne uporabljajte kot pomoč pri izgubi odvečnih kilogramov.

 • 19.03.2018, 07:50

  Ni pomembno, kateri datum je zapisan na koledarju. Vedno se moramo tako pri oblačenju kot pri tem, po kakšni hrani posežemo, prilagoditi vremenu, pravi naturopatinja Erika Brajnik. Preberite si, kaj priporoča, kadar postane mrzlo.

 • 19.03.2018, 07:52

  Več kot 35 odstotkov odraslih ne spi priporočenih sedem do osem ur na dan. Pomanjkanje spanca privede do slabega počutja, slabše produktivnosti in pogostejših napak. Tu je nekaj trikov, kako si lahko pomagate, če se prejšnjo noč niste dobro naspali.

 • 16.03.2018, 11:01

  Frizerka in mati dveh otrok 45-letna Leesa Collins iz Avstralije je včasih delala po 12 ur na dan in si ni vzela časa niti za kosilo. Ko je prišla domov, pa je spraznila hladilnik. Vzorec nezdravega prehranjevanja je privedel do tega, da se je zredila že na 112 kilogramov. A poglejte, kako ji je uspelo znova shujšati.

 • 14.03.2018, 09:01

  Uživate veliko predelane, vnaprej pripravljene hrane z obsežnim seznamom sestavin, pri katerem večinoma ne veste, kaj te sestavine sploh so? Potem imate v primerjavi s tistimi, ki večinoma uživajo hrano, ki izvira iz narave, večje tveganje za raka, je pokazala francoska študija.

 • 13.03.2018, 09:31

  Vitamin D je vitamin, ki lahko zmanjša tveganje za raka za kar 20 odstotkov, je pokazala nova študija strokovnjakov iz Tokia. Ne le to, vitamin nas varuje tudi pred nevrološkimi boleznimi in boleznimi dihal, dobro poznan je še kot vitamin, ki krepi naše kosti in mišice.

 • 08.03.2018, 10:48

  Vonj po kavi je tisti, ki številne ljudi zjutraj dodobra prebudi in jih napolni z novo energijo. Čeprav kofein dokazano pomaga pri izgubi odvečnih kilogramov, pa lahko kava tudi redi. Odvisno je predvsem od tega, kako je pripravljena. Preverite, ali je vaša najljubša oblika kave tista, zarai katere se redite.

 • 09.03.2018, 11:08

  Avstralska manekenka 26-letna Pia Muehlenbeck je razkrila nekaj svojih nasvetov za zdrav slog življenja. Kot pravi, ji uspeva ohranjati lepo postavo popolnoma brez diete. V resnici ne verjame v diete in pravi, da je boljša rešitev uravnotežena prehrana, ki vsebuje veliko zelenjave in redna telesna aktivnost.

 • 07.03.2018, 08:11

  Jajca so izjemno zdravo beljakovinsko živilo, ki je po krivici prišlo na seznam problematičnih živil. Mnogi, ki imajo povišan holesterol, se jim izogibajo, saj eno jajce vsebuje približno 200 mg holesterola. Dietetičarka Marina Zakič pojasnjuje, zakaj v večini primerov holesterol v jajcih ni problematičen. Prav tako tudi, zakaj velja: 'Dve jajci na dan odženeta zdravnika stran'.

 • 21.03.2018, 11:09

  23-letna Georgia McLennan se je tri mesece ves čas vračala k zdravniku zaradi hudih bolečin, s katerimi se je spopadala. Ta ji je ves čas govoril, da je premlada za kakšno bolezen in da so bolečine le v njeni glavi. Ko jo je le napotil na ultrazvok, pa je ta pokazal grozljivo realnost.

 • 20.03.2018, 07:46

  Prehrana, ki vsebuje veliko vlaknin, lahko bolj pomaga pri uravnavanju krvnega sladkorja, kot smo si mislili, so navdušeni ameriški raziskovalci. Zaradi tega je zelo pomembno, da dovolj vlaknin uživajo sladkorni bolniki. Ta zdrava navada pa vam bo zelo v pomoč tudi, če morate izgubiti odvečno težo.

 • 16.03.2018, 07:49

  Se enkrat spopadate z zaprtjem, drugič pa z diarejo? So prisotne bolečine v trebuhu in napihnjenost, težave pa trajajo že nekaj časa? Potem se lahko spopadate s sindromom razdražljivega črevesa. Gre za stanje, s katerim se spopada vsak peti Slovenec, a mnogi ne vedo, kako si pomagati.

 • 16.03.2018, 12:14

  Ljudje, ki uživajo preveč soli, mislijo, da zmanjšajo negativne učinke tega, če se sicer prehranjujejo zelo zdravo, torej uživajo veliko sadja in zelenjave, polnozrnatih žit ... Sedaj je ameriška študija pokazala, da to ne drži. Če uživate preveč soli, v vsakem primeru povečate tveganje za previsok krvni tlak, s tem pa za bolezni srca in ožilja ter tudi za kap.

 • 15.03.2018, 07:42

  Žensko telo je drugačno od moškega telesa, zato bi morala biti tudi vadba temu prilagojena. Hormonske spremembe, ki se dogajajo v ženskem telesu med menstrualnim ciklom, vplivajo tudi na to, kakšno vadbo takrat potrebuje žensko telo. Strokovnjakinja za hormonsko zdravje Alisa Vitti prav zato svetuje, da temu prilagodimo tudi vadbo.

 • 13.03.2018, 14:12

  Med vsemi boleznimi največ Slovencev umre zaradi srčno-žilnih bolezni. Tudi trpljenje je lahko zelo hudo, opozarjajo zdravniki. A dobra novica je, da jih lahko preprečite. Vedeti morate le, kaj lahko uniči vaše srce in kaj mu lahko pomaga.

 • 13.03.2018, 07:44

  Številni ljudje delamo v službi osem ur na dan v sedečem položaju. Prav zato ni nenavadno, da se skozi leta pričnejo nabirati odvečni kilogrami, pa čeprav skušamo jesti zdravo in se popoldne gibati. Da temu ne bi bilo tako, avstralska dietetičarka Susie Burrell podaja 5 nasvetov, kako preprečiti, da bi se redili na delovnem mestu.

 • 12.03.2018, 07:48

  ''Leta 2002 sem postal osebni trener in samo nekaj mesecev pozneje spoznal, da je telovadba le vrh ledene gore. Če želiš, da je tvoja stranka res zdrava, jo moraš naučiti še zdravega prehranejvanja. Zato sem naredil še licenco za zdravo prehrano. A čez tri leta sem spoznal še eno nadvse pomembno stvar, ki jo potrebujemo, če želimo ostati zdravi: meditacijo,'' za spletno stran mindbodygreen pojasnjuje nekdanji športnik in zdaj osebni trener Jason Williams.

 • 09.03.2018, 09:36

  Anti-age kreme obljubljajo čudeže, ko gre za mladostni videz. Zanje zapravimo ogromno denarja, a nutricistka Lily Soutter iz Londona je prepričana, da bi bilo bolje, da bi ta denar uporabili za uravnoteženo zdravo prehrano in nekatera živila, ki bodo poskrbela za bolj sijočo in napeto kožo.

 • 05.03.2018, 08:06

  Ste se kdaj vprašali, kdaj je naboljši čas za telovadbo? Je bolje iti v telovadnico zjutraj ali zvečer? Kakšne so prednosti in slabosti jutranje in popoldanske vadbe, je na svojem blogu pojasnila avstralska osebna trenerka Kayla Itsines.

Iskanje po vsebini

POPovi zdravniki 2012 - 49

Mag. Dragica Marta Sternad

MOTNJE HRANJENJA

Nataša Požar

Nataša Požar, dr. med.

ANESTEZIOLOGIJA

Anamarija Meglič

Doc. dr. Anamarija Meglič, dr.med.

PEDIATRIJA - NEFROLOGIJA

Blaž Iskra

Blaž Iskra, dr. med.

TRAVMATOLOGIJA

Tadeja Hauptman

Tadeja Mantel Hauptman, dr. med.

DRUŽINSKA MEDICINA

Tatjana Puc Kous

Tatjana Puc Kous, dr. med.

GASTROENTEROLOGIJA

Boštjan Meh

Boštjan Meh, dr. med.

OFTALMOLOGIJA

Petra Štrus

Petra Štrus, dr. med.

TERAPIJA Z ŽIVALMI

Ana Reiter

Maruska Reiter, dr. med.

AROMATERAPIJA

ksenija šelih martinec

Ksenija Šelih Martinec, dr. med.

GINEKOLOGIJA IN PORODNIŠTVO

petra dovc - popovi zdravniki

Petra Dovč

FIZIOTERAPIJA

Erika Brajnik - 1

Erika Brajnik

NATUROPATIJA

Tatjana Mezeg

Tatjana Mezeg

FIZIOTERAPIJA

Jelena Berger

Jelena Berger, dr. med.

ANESTEZIOLOGIJA

Štefan Spudič

Štefan Spudič, dr. med.

OTORINOLARINGOLOGIJA

Uroš Ahčan

Prof. dr. Uroš Ahčan, dr. med.

ESTETSKA IN PLASTIČNA KIRURGIJA

Tanja Križaj

Tanja Križaj

NEVROFIZIOTERAPIJA

dr. Metka Adamič

Mag. Metka Adamič, dr. med.

DERMATOVENEROLOGIJA

Erik Vrabič

Prim. asist. Erik Vrabič, dr. med.

ESTETSKA IN PLASTIČNA KIRURGIJA

Jože Lavrinec

Jože Lavrinec

DIETETIKA

Borut Žgavec, dermatovenerolog

Asist. Borut Žgavec, dr. med.

DERMATOVENEROLOGIJA

Andrej Sirnik

Andrej Sirnik, dipl.inž.rad.

RENTGENOLOGIJA IN RADIOLOGIJA

Ne prezrite

Anketa

Vnetja

Ste že slišali za fibromialgijo?

Uporabne povezave