09.12.2018
LJ
/ -0°
Srce Kaj o vas pove hoja po stopnicah? Tofu Živilo, ki pomaga preprečiti kap Sreča 7 stvari, ki jih najsrečnejši pari delajo drug za drugega kašelj Poglejte redek krvni strdek, ki ga je izkašljal moški
Andreja Pšeničny

Dr.sci. Andreja Pšeničny, univ.dipl.psih.

Doktorica psiholoških znanosti in psihoterapevtka, ki velja tudi za vodilno strokovnjakinjo za zdravljenje sindroma izgorelosti.

Odgovori strokovnjakov so zgolj nasveti, ki temeljijo izključno na zastavljenem vprašanju in zato ne pomenijo in ne predstavljajo strokovno podane zdravniške diagnoze. Odgovori strokovnjakov ne morejo nadomestiti osebnega obiska pri vašem zdravniku. Upoštevajte, da nekatere informacije s področja medicine lahko zastarajo.

Že odgovorjena vprašanja

Zdravljenje depresije

Ključne besede: depresija, zdravljenje, psihoterapija

Simptomi:

Deli telesa: DUŠEVNOST

Vprašanje: POZDRAVLJENI! ŽE TRI LETA ME MUČI DEPRESIJA. PO NAPOVEDI ŽIVLJENSKEGA HOROSKOPA O TRAGIČNI SMRTI SEM SI PRIPISAL SEBI.ZAČEL SEM V TO VERJETI.V MISLIH SE MI POJAVLJAJO SUICIDNA DEJANJA.TO SEM ŽE ENKRAT POIZKUSIL.ZAČELSEM SE UKVARJATI Z REKREACIJO,AVTOSUGESTIVNIMI MISLIMI.A KLJUB TEMU ME TE MISLI ŠE VEDNO BEGAJO.STRAH ME JE ,DA SI BI KAJ NAREDIL.UČASIH ŽE ZGUBLJAM UPANJE O MOJI OZDRAVITVI.ZA ODGOVOR SE VAM ŽE V NAPREJ ZAHVALJUJEM.
Odgovor: Spoštovani, Napisali ste, da vas muči depresija, a niste napisali, kako se zdravite, oziroma ali se sploh zdravite. Če se ne zdravite, bi vam svetovala, da se pogovorite s svojim zdravnikom. Če pa se zdravite, vas želim opozoriti na dejstvo, da zdravila zgolj omilijo ali odpravijo simptome, ne odpravijo pa vzrokov depresivnih motenj, enako velja za tehnike sproščanja. Pri lažjih 9n srednje močnih depresijah se ponavadi uporablja psihoterapevtsko zdravljenje. Pri težjih depresivnih motnjah pa je ponavadi nujna kombinacija zdravil in psihoterapije. Učinkovitost katerekoli oblike psihoterapije je odvisna od motiviranosti in sodelovanja pacineta. Vrste psihoterapij lahko razdelimo: Psihodinamske terapije: temeljijo na izhodišču, da je človekovo depresivno odzivanje ali posledica nerazrešenih, ponavadi nezavednih konfliktov, ki največkrat izvirajo iz otroštva ali pa je posledica pomanjkanja razvojnih vzpodbud za čustveno dozorevanje ali pa so bile te neustrezne. Cilj psihodinamskih psihoterapij je pacientovo razumevanje in zato boljše upravljanje z depresivnimi občutki, tako da jih podoživi in predeluje v procesu terapije. Prav tako je cilj ponovna vzpodbuda dozorevanja ustreznejših obrambnih mehanizmov s ponotranjanjem pozitivnejših čustvenih vzorcev, ki pripeljejo do boljše samopodobe in pozitivnejšega odnosa do okolice. Usmerjene so torej na odpravljanje vzrokov. Traja od nekaj mesecev do nekaj let. Pogoj za vstop v psihodinamično terapijo je, (poleg motiviranosti in sodelovanja) je, da zmore pacient povezovati simptome z vzroki (psihologično mišljenje) in od tega, da zmore vzpostaviti vsaj minimalen medosebni odnos. Učinkovitost psihodinamske terapije pa odvisna tudi od kronificiranosti motnje in plastičnosti osebnosti. Interpersonalne terapije: so usmerjene na vedenje in medosebne odnose (socialne interakcije) pacient z družino in okoljem. Osnovni cilj je izboljšanje komunikacijskih veščin in dvigovanje samospoštovanja. Ponavadi trajajo tri mesece in so učinkovite pri depresijah, ki nastanejo kot posledica žalovanja, travmatičnih življenjskih dogodkov, medosebnih konfliktov ali socialne izolacije. Kognitino vedenjske terapije: izhajajo iz predpostavke, da kognitivna (miselna) aktivnost vpliva na obnašanje in da jo lahko opazujemo in spreminjamo, s spremembo mišljenja pa lahko dosežemo želene spremembe v vedenju. VKT terapevt zato pomaga pacientu prepoznavati in spreminjati neustrezno zaznavanje sebe in sveta vzpostaviti nove miselne vzorce z usmerjanjem pozornosti na "napačne" in "pravilne" ocene o sebi in drugih. Učinkovitost KVT terapije je odvisna od osebnostne značilnosti pacienta, stil soočanja, ravni odporov, značilnosti problemov, kroničnosti, komorbidnosti. Trajajo tri do šest mesecev. Pazite nase,
Dr.sci. Andreja Pšeničny, univ.dipl.psih., 21.03.2009

Vaša anonimnost in tajnost vaših podatkov sta zagotovljeni. Strokovnjaki si pridržujejo pravico, da na določena vprašanja (iz različnih razlogov) ne odgovorijo. Odgovori strokovnjakov so zgolj nasveti, ki temeljijo izključno na zastavljenem vprašanju in zato ne pomenijo in ne predstavljajo strokovno podane zdravniške diagnoze. Odgovori strokovnjakov ne morejo nadomestiti osebnega obiska pri vašem zdravniku. Upoštevajte, da nekatere informacije s področja medicine lahko zastarajo.

 

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Ingver

Ali v kuhinji uporabljate ingver?

Uporabne povezave