17.12.2018
LJ
/ -2°
Piškoti Preprost način, da se med prazniki ne zredite Kivi Zakaj bi morali v tem času uživati ta sadež? Družinski konflikti Bi se najraje izognili družinskim srečanjem? Debelost Poglejte jo danes, ko ima 58 kilogramov manj
Nataša Požar

Nataša Požar, dr. med.

Anesteziologinja in reanimatologinja, ki opravlja splošno in regionalno anestezijo pri kirurških posegih, epiduralno analgezijo pri porodih in intenzivno zdravljenje poškodovancev in kirurških bolnikov.

Odgovori strokovnjakov so zgolj nasveti, ki temeljijo izključno na zastavljenem vprašanju in zato ne pomenijo in ne predstavljajo strokovno podane zdravniške diagnoze. Odgovori strokovnjakov ne morejo nadomestiti osebnega obiska pri vašem zdravniku. Upoštevajte, da nekatere informacije s področja medicine lahko zastarajo.

Že odgovorjena vprašanja

Strah pred anestezijo

Ključne besede: splošna anestezija strah

Simptomi:

Deli telesa: OSTALO

Vprašanje: Strah pred anestezijo... Pozdravljeni! V katkem me čaka operacija ki pa bo potekala pod splošno anestezijo... Te še nikoli nisem prejela, sem pa veliko prebrala o tem, pogledala kako to poteka... Zanima me če ti povsod pred op dajo kakšno tabletko za pomiritev, oz. prijatelj mi je rekel da je dobil nekaj kar ga je čisto zmedlo... Da se ne spomni več niti prihoda v operacijsko... Brala sem da se lahko med operacijo tudi zbudiš, oz. da ti že na začetku mišični relaksant prime, anestetik pa ne, in pol ti vse delajo "na živo", ti pa niti z očesom ne moreš trenit... Pisalo je da se to zgodi 1 primer na 700 anestezij... Zanima me če se je to že zgodilo in če je sploh kaj resnice v tem... Se lahko kako ugotovi če anestetik že na začetku ne prime? Da se pol res ne operira "na živo"? Kako pa je z zbujanjem? Strah me je da se ne bom več zbudila... Sestro so komaj zbudili, po operaciji odstranitve žolčnika je še 1 teden bruhala... Operacije me ni nič strah, strah me je le narkoze... Mi lahko kaj več poveste o tem prosim? Hvala že vnaprej...
Odgovor: Pred anestezijo anesteziologi običajno predpišemo blago pomirjevalo, ki zmanjša strah pred operacijo in anestezijo. Uvod v anestezijo s tem poteka mirneje, manj je nihanj v krvnem tlaku in srčni frekvenci. Pri uvodu v anestezijo uporabljamo analgetik - zdravilo proti bolečinam, anestetik - zdravilo, ki bolnika uspava, glede na vrsto operativnega posega pa tudi relaksans - zdravilo ki deluje na motorično ploščico in onemogoča gibanje mišic. Ves čas anestezije je bolnik monitoriziran, spremljamo krvni tlak, EKG, zasičenje krvi z kisikom, dihanje, oglikov dioksid v izdihanem zraku, če je potrebno nadzor razširimo še z meritvami dodatnih parametrov. Ves čas anestezije je v operacijski dvorani prisoten anesteziolog in anestezijski tehnik, ki poskrbita da pravočasno zaspite, da vas ne boli, da anestezija poteka brez komplikacij in da se pravočasno zbudite. V večini slovenskih bolnišnic delujejo preanesteziološke ambulante, kjer anesteziolog pregleda vas in vaše izvide, se z vami pogovori o rizičnosti operacije in anestezije glede na vaše zdravstveno stanje in o možnih vrstah anestezije. Če take ambulante bolnišnica nima, vas bo anesteziolog obiskal dan pred posegom na oddelku bolnišnice in se pogovoril z vami. Žal drži dejstvo, da so možni zapleti, tako pri katerem koli posegu, operaciji, prav tako pri anesteziji . Vendar , če bo načrtovana operacija bitveno izboljšala vaše zdravstveno stanje in če ste na operacijo dobro pripravljeni, je nevarnost zapletov majhna. Lepo vas pozdravljam in vam želim čimprejšnje okrevanje po načrtovani operaciji.
Nataša Požar, dr. med., 23.03.2009

Vaša anonimnost in tajnost vaših podatkov sta zagotovljeni. Strokovnjaki si pridržujejo pravico, da na določena vprašanja (iz različnih razlogov) ne odgovorijo. Odgovori strokovnjakov so zgolj nasveti, ki temeljijo izključno na zastavljenem vprašanju in zato ne pomenijo in ne predstavljajo strokovno podane zdravniške diagnoze. Odgovori strokovnjakov ne morejo nadomestiti osebnega obiska pri vašem zdravniku. Upoštevajte, da nekatere informacije s področja medicine lahko zastarajo.

 

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Ingver

Ali v kuhinji uporabljate ingver?

Uporabne povezave