16.11.2018
LJ
11° / 6°
Sok Če hujšate, ne bi smeli piti sokov Paradižnik Katero zelenjavo je bolj zdravo jesti skuhano? Trebuh To pomaga izgubiti maščobo na trebuhu Barack in Michelle Obama Michelle Obama razkrila podrobnost iz njunega zakona
Andreja Pšeničny

Dr.sci. Andreja Pšeničny, univ.dipl.psih.

Doktorica psiholoških znanosti in psihoterapevtka, ki velja tudi za vodilno strokovnjakinjo za zdravljenje sindroma izgorelosti.

Odgovori strokovnjakov so zgolj nasveti, ki temeljijo izključno na zastavljenem vprašanju in zato ne pomenijo in ne predstavljajo strokovno podane zdravniške diagnoze. Odgovori strokovnjakov ne morejo nadomestiti osebnega obiska pri vašem zdravniku. Upoštevajte, da nekatere informacije s področja medicine lahko zastarajo.

Že odgovorjena vprašanja

Strah pred odvzemom krvi in poškodbami

Ključne besede: specifična fobija, nevrotske motnje, izogibanje, psihoterapija

Simptomi: Anksioznost, Fobije

Deli telesa: DUŠEVNOST

Vprašanje: Lepo pozdravljeni! Stara sem 33 let. V življenju mi velike probleme dela (paničen in bolan) strah pred jemanjem krvi, fizičnimi poškodbami in podobnim. Vse skupaj meji že na norost, saj se pregledom pri zdravniku (nazadnje so me poslali v laboratorij in sem namesto tja odšla objokana in skoraj v transu domov), raznim športom (zaradi možnosti poškodb) in seveda da ne govorim o nosečnosti in porodu - v širokem krogu izogibam. Marsičesa v življenju ne počnem in marsičemu se odrečem, samo da se lahko izognem temu. Kaj lahko storim? Mi sploh lahko kaj pomaga, glede na to, da is sploh ne predstavljam niti v sanjah, da bi lahko brez težav na primer dala kri? Najlepša hvala že vnaprej za odgovor!
Odgovor: Spoštovana, Vašo težavo uvrščamo v specifične (izolirane) fobije (patološki strah), kot so na primer tudi strah pred letenjem, zaprtimi prostori, živalmi…. Pri fobiji je strah pred določenim objektom ali situacijo povezan s pričakovano nevarnostjo, ki naj bi prihajala od objekta. Te okoliščine lahko sprožijo tesnobo, ki se lahko stopnjuje do paničnega napada. Zato se jim človek skuša izogniti, ne glede na posledice, kar negativno vpliva na njegovo kvaliteto življenja. Fobije lahko izvirajo iz travmatičnih dogodkov ali opazovanja drugih med travmatičnim dogodkom (npr. nesreča, poškodba…), lahko so »prenešene« tako, da starši svoje pretirane strahove z lastnim odzivanjem ali opozarjanjem prenesejo na otroke (otrok se od staršev »nauči« npr. strahu pred krvjo). Lahko nastane tudi tako, da se določeni situaciji odrasli pripišejo pretiran pomen (npr. močan odziv staršev ob jemanju otrokove krvi…) V takih primerih je najučinkovitejša vedenjska terapija. Uporabljajo tehnike sprostitve, kontrole dihanja in kognitivne pristope k situacijam. Kadar pa je vzrok fobije (nezaveden) psihični koflikt, pa je naustreznejša ena od oblik psihodinamske psihoterapije, ki pomaga razumeti vzrok fobije, pa tudi sekundarno korist, ki jo ta prinaša. Ena od možnih psihodinamskih razlag za vaš strah pa bil bila lahko povezana tudi z negativnimi .izkušnjami prestopanja, vdiranja skozi vaše (psihične ali telesne) meje. Če starši ne zaznavajo in upoštevajo otrokovih meja (tipičen primer je siljenje s hrano ali vsiljevanje starševskih izbir, »kar otrok ne ve, kaj si želi ali kaj je dobro zanj« ), se lahko človek s tako (ponavljajočo) izkušnjo odzove s tesnobo pri vsakem psihične ali telesnem »vdiranja skozi mejo« , kamor bi sodilo tudi prediranje kože z iglo ali ob poškodbi. Pazite nase,
Dr.sci. Andreja Pšeničny, univ.dipl.psih., 29.03.2009

Vaša anonimnost in tajnost vaših podatkov sta zagotovljeni. Strokovnjaki si pridržujejo pravico, da na določena vprašanja (iz različnih razlogov) ne odgovorijo. Odgovori strokovnjakov so zgolj nasveti, ki temeljijo izključno na zastavljenem vprašanju in zato ne pomenijo in ne predstavljajo strokovno podane zdravniške diagnoze. Odgovori strokovnjakov ne morejo nadomestiti osebnega obiska pri vašem zdravniku. Upoštevajte, da nekatere informacije s področja medicine lahko zastarajo.

 

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Paradižnik

Ste vedeli, da je določena zelenjava celo bolj zdrava skuhana?

Uporabne povezave