17.12.2018
LJ
/ -2°
Piškoti Preprost način, da se med prazniki ne zredite Kivi Zakaj bi morali v tem času uživati ta sadež? Družinski konflikti Bi se najraje izognili družinskim srečanjem? Debelost Poglejte jo danes, ko ima 58 kilogramov manj
Štefan Spudič

Štefan Spudič, dr. med.

Otorinolaringolog in cervikofacialni kirurg, ki se ukvarja z odkrivanjem, z medikamentoznim in s kirurškim zdravljenjem bolezni in poškodb ušes, nosu, žrela in grla, ukvarja pa se tudi s funkcionalno in estetsko kirurgijo nosu in endoskopsko kirurgijo obnosnih votlin.

Odgovori strokovnjakov so zgolj nasveti, ki temeljijo izključno na zastavljenem vprašanju in zato ne pomenijo in ne predstavljajo strokovno podane zdravniške diagnoze. Odgovori strokovnjakov ne morejo nadomestiti osebnega obiska pri vašem zdravniku. Upoštevajte, da nekatere informacije s področja medicine lahko zastarajo.

Že odgovorjena vprašanja

Vprašanje: Spoštovani! Zanima me kaj je vzrok vestibularnega sindroma? Je sploh ozdravljiv ali se ponavlja? če se ponavlja kako pogosto?
Odgovor: VESTIBULARNI SINDROM JE ŽE PO DEFINICIJI ŠIROKO ZASTAVLJEN POJEM IN GA DOLOČAJO TEŽAVE Z RAVNOTEŽJEM. PRI URAVNAVANJU RAVNOTEŽJA SODELUJE VEČ SENZORJEV, ŽIVČNIH POTI IN CENTROV, KI PRI TEJ NALOGI SODELUJEJO, NA VSAKEM MESTU PA LAHKO PRIDE DO MOTNJE, KI SE KAŽE KOT PROBLEM Z VRTOGLAVICO. SENZORJI RAVNOVESJA SO V KOSTI SENČNICE(TEMPORALKE) TAM SO SENZORJI TAKO ZA STATIČNO KOT TUDI RAVNOTEŽJE MED GIBANJEM ORGAN JE OBOJESTRANSKI, TOREJ PAREN. ŽIVCI GREDO NATO V MOŽGANSKE CENTRE V PODALJŠANI HRBTENJAČI, MALIH IN VELIKIH MOŽGANIH. PRI RAVNOTEŽJU NAM POMAGA TUDI VID, SENZORJI V MIŠICAH IN TETIVAH... OBIČAJNO PRIDE DO RAVNOTEŽNOSTNIH MOTENJ ZARADI ZAČASNE OKVARE ENEGA OD SENZORJEV V NOTRANJEM UŠESU, PRIDE DO NERAVNOVESJA DESNO LEVO STRANSKIH SIGNALOV, KAR SI MOŽGANI NEPRAVILNO RAZLOŽIJO KOT VRTOGLAVICO. pONAVADI JO SPREMLJA SLABOST, BRUHANJE...OKVARO LAHKO POVZROČI ŽE VIRUS, ALHKO BAKTERIJA (TUDI BORELIJA), NASTANE PO PREKRVAVITVENI MOTNJI (ZAPORI PRETOKA V ŽILI), POŠKODOVANI VRATNI HRBTENICI... TO SO TAKOIMENOVANI PERIFERNI VZROKI. TEŽAVE PA LAHKO DELAJO TUDI PROCESI V MALIH IN MOŽGANIH, LAHKO JE TO PRVI ZNAK mULTIPLE SKLEROZE, TUMORJA... KAPI...VELIKA GLAVNINA TEH TEŽAV JE PERIFERNEGA ZNAČAJA IN JE MINLJIVA LAHKO JO SPREMLJA TUDI PISKANJE PO UŠESIH IN GLAVI IN SLABŠI SLUH. POGOSTOST LEPO OPIŠE ANEKDOTIČEN IZREK EMINENCE ORL IZ KLINIČNEGA CENTRA V LJUBLJANI, KI ZNA REČI, DA JE PREJ POTREBNO NATANČNO PREGLEDATI VSAKO OSEBO PREDVSEM ŽENSKEGA SPOLA PO 50 ALI 60 LETU, KI VRTOGLAVICE ŠE NI IMELA , KOT TAKO, KI JO IMA. STEM POVE, DAJ TA TEGOBA NEDVOMNO POGOSTA, SITNA VENDAR SAMA PO SEBI NI ŽIVLJENJSKO NEVARNA. RAZEN, ČE NISI KROVEC, POKLICNI PILOT...
Štefan Spudič, dr. med., 12.06.2009

Vaša anonimnost in tajnost vaših podatkov sta zagotovljeni. Strokovnjaki si pridržujejo pravico, da na določena vprašanja (iz različnih razlogov) ne odgovorijo. Odgovori strokovnjakov so zgolj nasveti, ki temeljijo izključno na zastavljenem vprašanju in zato ne pomenijo in ne predstavljajo strokovno podane zdravniške diagnoze. Odgovori strokovnjakov ne morejo nadomestiti osebnega obiska pri vašem zdravniku. Upoštevajte, da nekatere informacije s področja medicine lahko zastarajo.

 

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Ingver

Ali v kuhinji uporabljate ingver?

Uporabne povezave