09.12.2018
LJ
/ -0°
Srce Kaj o vas pove hoja po stopnicah? Tofu Živilo, ki pomaga preprečiti kap Sreča 7 stvari, ki jih najsrečnejši pari delajo drug za drugega kašelj Poglejte redek krvni strdek, ki ga je izkašljal moški
Nataša Požar

Nataša Požar, dr. med.

Anesteziologinja in reanimatologinja, ki opravlja splošno in regionalno anestezijo pri kirurških posegih, epiduralno analgezijo pri porodih in intenzivno zdravljenje poškodovancev in kirurških bolnikov.

Odgovori strokovnjakov so zgolj nasveti, ki temeljijo izključno na zastavljenem vprašanju in zato ne pomenijo in ne predstavljajo strokovno podane zdravniške diagnoze. Odgovori strokovnjakov ne morejo nadomestiti osebnega obiska pri vašem zdravniku. Upoštevajte, da nekatere informacije s področja medicine lahko zastarajo.

Že odgovorjena vprašanja

posledice po pogosti anesteziji

Ključne besede: anestezija posledice

Simptomi:

Deli telesa:

Vprašanje: Pozdravljena. Zanima me sledeče. V roku treh mesecev sem imela 11 operacij vse so bile narejene po narkozo. Zanima me kakšne imam lahko posledice? Hvala za odgovor in lep pozdrav
Odgovor: Pri splošni anesteziji se uporabljajo različna zdravila. Nekdaj zelo uporabljani plinski anestetik Halotan, ki ga danes praktično ne uporabljamo več je škodljivo vplival na jetra. Hitro delujoči depolarizirajoči relaksans Sukcinilholin lahko povzroča med samo anestezijo fascikulacije, hiperkaliemijo, bradiaritmije (vse do asistolije), maligno hipertermijo, trizmus in spazem maseterja, rabdomiolizo, zvišan znotrajlobanjski, znotrajželodčni in znotrajočesni tlak, vendar se ga uporablja izredno redko, pri posebaj izbranih indikacijah. Anestetiki, ki se uporabljajo pri uvodu v anestezijo imajo prav tako lahko številne stranske učinke npr. etomidat lahko povzroča zaviranje skorje nadledvične žleze,mioklonus,slabost,vdraži vene, ketamin lahko povzroča zvišanje IKT,povečana sekrecija sline in sluzi v dihalih,laringospazem,halucinacije,propofol lahko povzroči hipotenzijo,aritmogenost v visokih odmerkih,draži vene, tiopental hipotenzijo,sproščanje histamina. Kot vidite iz navedenega imajo zdravila, ki se uporabljajo pri splošni anesteziji kot vsa ostala zdravila številne možne stranske učinke. Posebnost je to, da ste med njihovo uporabo, to je med anestezijo pod stalnim nadzorom anesteziologa, vaše življenske funkcije monitorizirane in ob skrbni izbiri zdravila glede na poseg in vaše spremjajoče bolezni, ter ob primernem doziranju po anestezijah ne bi smeli imeti posledic. Verjamem,da ste se pred posegi pogovirila z anesteziologom, ki vam je pojasnil, kakšne so možne posledice anestezije in dogajanj med operacijo za vas glede na vaše zdravstveno stanje. Sama anestezija naj ne bi puščala posledic, vsekakor pa je najbolj modro uporabljati anestezijo takrat ko je to res potrebno, ko posega, ki je res potreben ni mogoče opraviti brez anestezije ali v kakšni od regionalnih tehnik.
Nataša Požar, dr. med., 18.07.2009

Vaša anonimnost in tajnost vaših podatkov sta zagotovljeni. Strokovnjaki si pridržujejo pravico, da na določena vprašanja (iz različnih razlogov) ne odgovorijo. Odgovori strokovnjakov so zgolj nasveti, ki temeljijo izključno na zastavljenem vprašanju in zato ne pomenijo in ne predstavljajo strokovno podane zdravniške diagnoze. Odgovori strokovnjakov ne morejo nadomestiti osebnega obiska pri vašem zdravniku. Upoštevajte, da nekatere informacije s področja medicine lahko zastarajo.

 

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Ingver

Ali v kuhinji uporabljate ingver?

Uporabne povezave