21.06.2018
LJ
32° / 17°
Lubenica To vas zagotovo osveži! Trebuh Narobe smo se lotili hujšanja. Tu je ključna napaka, ki jo delamo naprava ReduStim
ReduStim – napovejte vojno trdovratnim maščobam
Amar Samad ''Počutim se, kot bi se spet rodil''. Poglejte ga danes
Dr. Lili Ločniškar

Lili Ločniškar, dr. med.

Dela kot družinska zdravnica, ki veliko pozornosti namenja pristnim odnosom z bolniki, svoje znanje pa nadgrajuje ves čas.

Odgovori strokovnjakov so zgolj nasveti, ki temeljijo izključno na zastavljenem vprašanju in zato ne pomenijo in ne predstavljajo strokovno podane zdravniške diagnoze. Odgovori strokovnjakov ne morejo nadomestiti osebnega obiska pri vašem zdravniku. Upoštevajte, da nekatere informacije s področja medicine lahko zastarajo.

Že odgovorjena vprašanja

Steatoza jeter

Ključne besede: jetra, steatoza

Simptomi:

Deli telesa: JETRA, TREBUŠNA SLINAVKA

Vprašanje: Lep pozdrav, mene pa zanima, kaj pomeni steatoza jeter??
Odgovor: Spoštovani! Steatoza jeter pomeni zamaščenost jeter in ta izraz uporabimo tedaj, ko maščobe v jetrih presežejo 5%. Večinoma to diagnozo postavljamo UZ. Pomeni prvo stopnjo jetrne okvare, vzrokov za nastanek pa je zelo veliko. Ker je velikokrat vzrok pretirano pitje alkohola, steatozo delimo v alkoholno in nealkoholno. Pri prvi je vzrok jasen. Druga je povezana z metabolizmom, pojavla se v približno 15% odrasle populacije, moški in ženske zbolevajo enako, največkrat med 50. in 70. letom starosti, čeprav se lahko pojavi kadarkoli. Največkrat je v povezavi s takoimenovanim metabolnim sindromom, ki vključuje debelost, sladkoro bolezen, povišane trigliceride, zvišan krvni tlak in znižano vrednost HDL holesterola, izraženi pa naj bi bili vsaj trije od naštetih. Na zamaščenost jeter lahko vpliva tudi stradanje ali prehitro hujšanje in uživanje nekaterih zdravil. V 5-10% nenevarna in večinoma asimptomatsko potekajoča steatoza jeter lahko preide v jetrno cirozo, zato je to opozorilni znak, da je treba nekaj spremeniti. Večinoma je to življenski slog.
, 06.07.2010

Vaša anonimnost in tajnost vaših podatkov sta zagotovljeni. Strokovnjaki si pridržujejo pravico, da na določena vprašanja (iz različnih razlogov) ne odgovorijo. Odgovori strokovnjakov so zgolj nasveti, ki temeljijo izključno na zastavljenem vprašanju in zato ne pomenijo in ne predstavljajo strokovno podane zdravniške diagnoze. Odgovori strokovnjakov ne morejo nadomestiti osebnega obiska pri vašem zdravniku. Upoštevajte, da nekatere informacije s področja medicine lahko zastarajo.

 

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Muškatni orešček

Poznate muškatni orešček? Ga uporabljate?

Uporabne povezave