15.12.2018
LJ
/ -1°
Piškoti Preprost način, da se med prazniki ne zredite Kivi Zakaj bi morali v tem času uživati ta sadež? Družinski konflikti Bi se najraje izognili družinskim srečanjem? Debelost Poglejte jo danes, ko ima 58 kilogramov manj
Tatjana Puc Kous

Tatjana Puc Kous, dr. med.

Gastroenterologinja, ki se že več kot 20 let ukvarja z zdravljenjem bolezni prebavil in jeter odraslih. Trenutno je edina v Sloveniji, ki opravlja 24-urno meritev kislosti v želodcu pri odraslih in vstavlja silikonske želodčne balone za hujšanje.

Odgovori strokovnjakov so zgolj nasveti, ki temeljijo izključno na zastavljenem vprašanju in zato ne pomenijo in ne predstavljajo strokovno podane zdravniške diagnoze. Odgovori strokovnjakov ne morejo nadomestiti osebnega obiska pri vašem zdravniku. Upoštevajte, da nekatere informacije s področja medicine lahko zastarajo.

Že odgovorjena vprašanja

napihnjenost in kronično nespecifično vnetje

Ključne besede: funkcionalne motnje

Simptomi:

Deli telesa:

Vprašanje: Pozdravljeni! Stara sem 25 let in pred kratkim sem bila na koloileoskopiji zaradi ponavljajočih se vnetij mezenterialnih bezgavk oz. mezenterialnega limfadenitisa ter kroničnih bolečin v desnem delu trebuha. Pri posegu je bila odščipnjena sluznica črevesja na 6 mestih vzdolž celotnega kolona in poslana na histološki pregled na Bled. Pri tej histološki analizi sluznice sta bila ugotovljena 2 polipa, in sicer hiperplastični polip ter tubulni adenom z displazijo 1 do 2. stopnje, ter blago enostavno kronično vnetje sluznice brez znakov za KVČB in pa nekakšne trofične okvare sluznice ter zvijajoči se limfatični vozliči. Polipa, ki sta bila ugotovljena šele po histološkem pregledu sluznice mi pri kolonoskopiji niso odstranili, saj nista bila vidna. Na ponovno kolonoskopijo sem naročena čez 3 leta, kjer bodo tudi odstranili omenjena polipa, sedaj pa me skrbi in me zanima če je to dovolj hitro in ali se lahko omenjena polipa že prej razvijeta v rakavo obolenje. Prav tako me zanima kaj pomeni blago enostavno kronično vnetje, ali bi lahko šlo mogoče za kakšno alergijo na hrano (celiakija je že izključena), saj se mi še vedno pojavljajo bolečine desno od popka in napihnjenost ter vetrovi po hrani, predvsem po večerji. Zanima pa me tudi kaj bi lahko bil vzrok ponavljajočim se vnetjem bezgavk v črevesju? Za odgovor se Vam že vnaprej lepo zahvaljujem!
Odgovor: Kontola je pravilno predlagana in se ne mudi. Polipi če niso bili vidni so potem smao začetne zadebelitve in so klinično nepomembne. Težave so lahko zaradi funkcionalnih motenj kar pomeni preobčutljiva prebavila na hrano in posledične težave, ki jih bolnik ima izvidi pa so vsi normlani. Potrebno vas je še testirati na alergene v hrani imamo teste v naši ambulanti iz kapilarne krvi. Vsekakor pa je normalno da ste občutljivi na celulozo in sveže sadje ter trdo zelenjavo, če tega uživate veliko in ne žvečite dovolj. Ženske v drugi polovici ciklusa od ovilacije do menstruacije iamoa teh težav več predvsem z napenjanjem. Izogibajte se trdemu sadju in oreščkom, če naj bodo mlei ali sadje mehko ali kuhano. Jemljite vsaj 14 dni probiotike v kapsulah Probiolex 1x1 da se uredijo črevesne bakterije če bi slučajno bile porušene, med tem ko raznih dodatkov kot so molkosan nvam bo še več delalo napenajnja. Vodite dnevnik hrane da se vidi na kaj najbolj reagirate kajti črevesje reagira šele po 6 urah po zaužiti hrani, vi pa med tem jeste že drugo hrano in je potem težko ugotoviti. Izključite še infekcijo s Helicobacterjem, paraziti
Tatjana Puc Kous, dr. med.,

Vaša anonimnost in tajnost vaših podatkov sta zagotovljeni. Strokovnjaki si pridržujejo pravico, da na določena vprašanja (iz različnih razlogov) ne odgovorijo. Odgovori strokovnjakov so zgolj nasveti, ki temeljijo izključno na zastavljenem vprašanju in zato ne pomenijo in ne predstavljajo strokovno podane zdravniške diagnoze. Odgovori strokovnjakov ne morejo nadomestiti osebnega obiska pri vašem zdravniku. Upoštevajte, da nekatere informacije s področja medicine lahko zastarajo.

 

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Ingver

Ali v kuhinji uporabljate ingver?

Uporabne povezave