15.12.2018
LJ
/ -1°
Piškoti Preprost način, da se med prazniki ne zredite Kivi Zakaj bi morali v tem času uživati ta sadež? Družinski konflikti Bi se najraje izognili družinskim srečanjem? Debelost Poglejte jo danes, ko ima 58 kilogramov manj
Tatjana Puc Kous

Tatjana Puc Kous, dr. med.

Gastroenterologinja, ki se že več kot 20 let ukvarja z zdravljenjem bolezni prebavil in jeter odraslih. Trenutno je edina v Sloveniji, ki opravlja 24-urno meritev kislosti v želodcu pri odraslih in vstavlja silikonske želodčne balone za hujšanje.

Odgovori strokovnjakov so zgolj nasveti, ki temeljijo izključno na zastavljenem vprašanju in zato ne pomenijo in ne predstavljajo strokovno podane zdravniške diagnoze. Odgovori strokovnjakov ne morejo nadomestiti osebnega obiska pri vašem zdravniku. Upoštevajte, da nekatere informacije s področja medicine lahko zastarajo.

Že odgovorjena vprašanja

gastritis in panika

Ključne besede: funkcionalne motnje

Simptomi:

Deli telesa:

Vprašanje: Pozdravljeni, na gastroskopiji pred enim letom mi je bila postavljena diagnoza: Hiatus hernia s. Oesophagitidem, GERB, Gastritis chronica praepyloricae, Ptosis antri. Zdravnikovo mnenje je bilo, da mi težave dela refluks. Pazim pri prehrani, vsake toliko časa pojem kakšen rupurut in težav zaradi refluksa (pekoč občutek za prsnico) ne občutim več. Nexium-a ne jem že kakšen mesec, ker se mi zdi, da mi ne pomaga več, težave pa po rupurutu izginejo. Pri postavljeni diagnozi me najbolj skrbi kronični gastritis prepilorične regije. Moti me namreč neprijetno pretakanje v želodcu (ni oglašanje želodca, ko je lačen). To se dogaja približno 2 uri po zajtrku, začelo pa se je konec februarja. Občasno občutim tudi 5 min. po dopoldanskem obroku rahlo tiščanje, kljub temu da pazim kaj pojem in da ne pojem preveč naenkrat, vendar tiščanje mine brez da bi vzela tableto. Vse to predvidevam je posledica gastritisa. Bolečin v želodcu in slabosti nimam. Povsod berem, da je kronični gastritis potencial za nastanek raka na želodcu. Odločila sem, da se bom naročila še na eno gastroskopijo z biopsijo, ker sem se s tem gastritisom in rakom tako napsihirala, da ne vem več, kaj kaže na resne težave z želodcem. Zanima me vaše mnenje o verjetnosti za nastanek raka pri kroničnem gastritisu. Zanima pa me tudi, kako to da zdravnik pri gastroskopiji ni vzel vzorca tkiva za analizo, npr. za testiranje na bakterijo in sploh zaradi gastritisa. Ali se ne naredi to pri vsaki gastroskopiji, pri kateri so ugotovljena obolenja želodca? Kako pogosto naj hodim na kontrolne gastroskopije pri takšni diagnozi? Skrbi me zato, ker sem stara 25 let in imam že sedaj probleme z želodcem. Sploh si ne upam razmišljat o tem, kako bo moj želodec zdržal cel še vsaj kakšnih 30 let, ali bom pri 40ih že ostala brez njega. Lp, A.
Odgovor: Žal internet dela iz naših bolnikov prave panike in potem je še več težav z želocem in začaran krog je tu. Stres se odraža skozi želodčne težave!! Vsem enim več drugim manj. Gastrisi je potrjen le takrat ko se histološko vidi in nevaren je le atrofični kronični gastritis z bakterijo in metaplazijo ko celice posatnejo že zaradi vnetja spremenjene. Kar endoskopisiti napišejo gastritis je samo vidno bolj rdeča sluznica kar pa ne pomeni da gre za pravi gastritis in je napoveno nepomembna diagnoza. Zaradi tega se ne sekirajte, ker mene želodec boli od kar pomnim da sem na svetu in so me tudi brez veze operirali ko so mislili da imama vnetje slepiča sedaj pa imama 55 let in sem še tu!! Rutisnko določamo samo vnetje z želodčno bakterijo hitri ureazni test med gastroskopijo. histologijo pa le že je kaj sumljivega Tiščanje se pojavi po 2 urah potem morate nekaj pojesti in vzemite rupurut in spijte Donat da se spahne in boste videli, če mine. Imate verjetno samo težje praznjenje želodcca . Le mirrno!!!!
Tatjana Puc Kous, dr. med., 18.07.2010

Vaša anonimnost in tajnost vaših podatkov sta zagotovljeni. Strokovnjaki si pridržujejo pravico, da na določena vprašanja (iz različnih razlogov) ne odgovorijo. Odgovori strokovnjakov so zgolj nasveti, ki temeljijo izključno na zastavljenem vprašanju in zato ne pomenijo in ne predstavljajo strokovno podane zdravniške diagnoze. Odgovori strokovnjakov ne morejo nadomestiti osebnega obiska pri vašem zdravniku. Upoštevajte, da nekatere informacije s področja medicine lahko zastarajo.

 

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Ingver

Ali v kuhinji uporabljate ingver?

Uporabne povezave