15.12.2018
LJ
/ -1°
Piškoti Preprost način, da se med prazniki ne zredite Kivi Zakaj bi morali v tem času uživati ta sadež? Družinski konflikti Bi se najraje izognili družinskim srečanjem? Debelost Poglejte jo danes, ko ima 58 kilogramov manj
Tatjana Puc Kous

Tatjana Puc Kous, dr. med.

Gastroenterologinja, ki se že več kot 20 let ukvarja z zdravljenjem bolezni prebavil in jeter odraslih. Trenutno je edina v Sloveniji, ki opravlja 24-urno meritev kislosti v želodcu pri odraslih in vstavlja silikonske želodčne balone za hujšanje.

Odgovori strokovnjakov so zgolj nasveti, ki temeljijo izključno na zastavljenem vprašanju in zato ne pomenijo in ne predstavljajo strokovno podane zdravniške diagnoze. Odgovori strokovnjakov ne morejo nadomestiti osebnega obiska pri vašem zdravniku. Upoštevajte, da nekatere informacije s področja medicine lahko zastarajo.

Že odgovorjena vprašanja

polipi črevesja

Ključne besede: prekanceroza

Simptomi:

Deli telesa:

Vprašanje: Pozdravljeni, Moja tašča (ima 50 let) je imela kolonskopijo, pri kateri je izvid sledeči in bi lepo prosila za razlago. Pri kolonoskopiji smo vam odstranili polip kolona. Histološko gre za tubularni adenom z displazijo visoke stopnje in že z začetnim karcinom. Priporoča kontrolo čez 6. mes. Ali to pomeni da je dejansko rakavo ali so s tem ko so polip odstranili preprečili da bi se rak razvil ali razširil? Ali mora biti na kaj posebej pozorna (prehrana)? Ali se polip lahko spet pojavi? Ali to pomeni da je zdaj ko so ji polip odstranili zdrava ali je še vedno kakšna nevarnost za raka ali karkoli drugega v povezavi s tem polipom? Najlepša hvala za odgovor.
Odgovor: Odstranjen je imela polip z začetnimi patološkimi displastičnimi celicami, ki so že bile posamezne rakave. Odstranjeno v zdravo in kontrola je potrebna čez pol leta sicer pa bo pod kontrolo na dve leti, ker nagnjenost k polipom je dedna in se lahko ponovijo, vendar ne rastejo zelo hitro. Preperči lahko samo tako da hodi na redne koloskopije . V prehrani pa ni jasnih povezav razen da nej ne je mastnih jedi in se čim več giba da bo črevo dobro prekrvavljeno in mora redno odvajati, če ne odvaja redno pa veliko vlaknin, če je ne bodo napenjale.
Tatjana Puc Kous, dr. med., 05.09.2010

Vaša anonimnost in tajnost vaših podatkov sta zagotovljeni. Strokovnjaki si pridržujejo pravico, da na določena vprašanja (iz različnih razlogov) ne odgovorijo. Odgovori strokovnjakov so zgolj nasveti, ki temeljijo izključno na zastavljenem vprašanju in zato ne pomenijo in ne predstavljajo strokovno podane zdravniške diagnoze. Odgovori strokovnjakov ne morejo nadomestiti osebnega obiska pri vašem zdravniku. Upoštevajte, da nekatere informacije s področja medicine lahko zastarajo.

 

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Ingver

Ali v kuhinji uporabljate ingver?

Uporabne povezave