15.12.2018
LJ
/ -1°
Piškoti Preprost način, da se med prazniki ne zredite Kivi Zakaj bi morali v tem času uživati ta sadež? Družinski konflikti Bi se najraje izognili družinskim srečanjem? Debelost Poglejte jo danes, ko ima 58 kilogramov manj
Tatjana Puc Kous

Tatjana Puc Kous, dr. med.

Gastroenterologinja, ki se že več kot 20 let ukvarja z zdravljenjem bolezni prebavil in jeter odraslih. Trenutno je edina v Sloveniji, ki opravlja 24-urno meritev kislosti v želodcu pri odraslih in vstavlja silikonske želodčne balone za hujšanje.

Odgovori strokovnjakov so zgolj nasveti, ki temeljijo izključno na zastavljenem vprašanju in zato ne pomenijo in ne predstavljajo strokovno podane zdravniške diagnoze. Odgovori strokovnjakov ne morejo nadomestiti osebnega obiska pri vašem zdravniku. Upoštevajte, da nekatere informacije s področja medicine lahko zastarajo.

Že odgovorjena vprašanja

gastritis zaradi zdravil

Ključne besede: nejasne težave

Simptomi:

Deli telesa:

Vprašanje: Pozdravljeni! Stara sem 37 let. Že 23 se zdravim zaradi epilepsije. Zadnjih 15 let nimam napadov. Terapija: Depakine Chrono 1x300 mg. Leta 2007 sem bila holecistektomirana. Konec junija (2010) sem bila hospitalizirana, kjer so mi postavili diagnozo kronični erozivni gastritis. Opravili so mi gastroskopijo: celotna sluznica anrtuma je močno hiperemična,erodirana, videti je reflkus žolča. Duodenoskopija: Bulbus in pripadajoči del dvanajstnika kažeta blage kronične vnetne spremembe.Po patohistološkem izvidu odščipa sluznice želodca: dva drobca sluznice želodca, v enem so žleze tipa korpusa, nerazredčene. Povrhnji epitel in epitel kript je znižan, reaktivno-regenerativno spremenjen. V drugem koščku so bolj izražene patološke spremembe, videti je žlezno atrofijo, reaktivne spremembe povrhnjega epitela, epitela foveol in žlez. V lamini propriji pičel kronični vnetni infiltrat, rahlo vezivno, Helicobacter pylori niso dokazali. Terapija ob odpustu iz bolnice: 1x40 mg Nolpaza. Zanima me glede na diagnozo, ki mi je postavljena, kako je z ozdravitvijo želodčne sluznice. Kako dolgo je priporočeno jemati Nolpazo?Sedaj sem tudi na dieti. Ali slabo vpliva to, da uporabljam Depakine Chrono, kajti svetovali so mi naj ne pijem oz. se izogibam močnejših zdravil. Poleg te terapije sem pričela tudi z uživanjem napitka Gel Aloe vera (Forever), ki naj bi pomagal sanirati moje težave. Tretji dan po začetku uživanja napitka se mi je pojavila slabost v želodcu. Povedali so mi, da je to normalna reakcija na vneto želodčno sluznico in naj bi slabost minila. Obračam se na vas in vam tudi pošiljam sestavine tega napitka. Ali ta napitek vseeno ni zame, ali vsebuje setavine, ki dodatno dražijo sluznico in bi morala z pitjem prenehati?! Veliko sem prebrala o pozitivenem učinku Aloe vere na želodec in prebavila. Sestavine: Gel Aloe Vere (96%),polnilo(sorbitol),jedilna kislina (citronska kislina), antioksidant(askorbinska kislina), konzervans(natrijev benzoat), nosilec(ksantan gumi), antioksidant(E-vitamin). Sestava v 100g gela:maščob:0g, nasičene maščobne kisline:0g,prehranske vlaknine 0%, beljakovin:0g, ogljikovih hidratov:5g (od tega sladkorji:0g, natrij 0,025g. In za konec me zanima, ali bi se lahko naročila pri vas na kontrolo oz pregled? Za odgovore se vam zahvaljujem.
Odgovor: Želodec je zelo individualen in za nekater je aloa vera v redu za druge spet pomeni draženje. Zame nikakor ne ker dobim črvičenje in za neodporne sluznice, kjer jemljete zdravila in so že vnetne sprememembe, ki se mimogrede ne popravijo razen da se zacelijo erozije, histološko ap se ne popravi, za takšne želodce je dieta kot je za otroke, torej nič močnega nič kar ni iz našega okolja(bog ne daj NONI soka) blaga hrna sveže napravljena ne preveč svežega sadja in zelenjave ter ne hadna inn e vroča. Aloja verra je kaktus in precej draži ovojnica listov, če ni odstranjena iz rastline pred pripravo, tako da bi morlai kupiti tovrstne pripravke. Nič vam ne bo odpravilo sprememb vidnih na histologiji. Opisali ste mi vse diagnoze in vse osatlo, ne vme pa kakšne imate težave. Upoštevajte navodila za prehrano, ki so pri moji predstavitivi in se držite navodil kot bi se hranili otroci in starejši, kjer se varujejo prebavila. Ker jemljete zdravila boste imeli več težav in ker ste imeli odstranjen žolčnik prav tako. Nolpaza če vam odgovraja lahko jemljete pol leta nato prekinite in samo ob težavah, vendar dvomim da vam bo samo s tem bolje. Dieta!!
Tatjana Puc Kous, dr. med., 05.09.2010

Vaša anonimnost in tajnost vaših podatkov sta zagotovljeni. Strokovnjaki si pridržujejo pravico, da na določena vprašanja (iz različnih razlogov) ne odgovorijo. Odgovori strokovnjakov so zgolj nasveti, ki temeljijo izključno na zastavljenem vprašanju in zato ne pomenijo in ne predstavljajo strokovno podane zdravniške diagnoze. Odgovori strokovnjakov ne morejo nadomestiti osebnega obiska pri vašem zdravniku. Upoštevajte, da nekatere informacije s področja medicine lahko zastarajo.

 

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Ingver

Ali v kuhinji uporabljate ingver?

Uporabne povezave