18.01.2019
LJ
/ 4°
Afte Hitra pomoč, ko se pojavijo afte Pozabljivost Bi prepoznali prve znake Alzheimerjeve bolezni? Možganska kap Nekateri ne vedo, da imajo večje tveganje za kap Fant Zmagoviti ples po zdravljenju, ki je obkrožil svet
Uroš Ahčan

Prof. dr. Uroš Ahčan, dr. med.

Kirurg, ki se ukvarja s plastično, rekonstrukcijsko in estetsko kirurgijo ter z zdravljenjem opeklin.

Odgovori strokovnjakov so zgolj nasveti, ki temeljijo izključno na zastavljenem vprašanju in zato ne pomenijo in ne predstavljajo strokovno podane zdravniške diagnoze. Odgovori strokovnjakov ne morejo nadomestiti osebnega obiska pri vašem zdravniku. Upoštevajte, da nekatere informacije s področja medicine lahko zastarajo.

Že odgovorjena vprašanja

pretrgana stranska vez

Ključne besede: smučarski palec

Simptomi:

Deli telesa:

Vprašanje: Lepo pozdravljeni! Zelo lepo bi vas prosila za nasvet. Že vnaprej se vam opravičujem če česa ne boste razumeli, ker sem čisto zmedena in živčna, pa tudi ne spoznam se ravno najbolje nato področje, saj je to moja prva poškodba. Pred 4-mi tedni sem padla na desno roko in si izpahnila palec. Urgentni zdravnik mi je predpisal mavčevo longeto in me napotil k travmatologu. Ko sem prišla k slednjemu čez natanko en teden mi je ta sodeč po sliki kot diagnozo postavil abrupcijo proksimalne falange členka ter ugotovil da imam poškodovano bazo. Poslal me je na oddelek za rekunstruktivno in plastično kirurgijo. Tam mi je zdravnica bolje pogledala slike in ugotovila, da imam poškodovano bazo in postavila sum na Stenerjevo lezijo. Ugotovila je tudi, da sem 2 tedna na roki nosila napačno longeto, ki ni bila primerna moji poškodbi in je bila zato škoda še večja, ker palec ni bil v abduciranem položaju. Pojavljati so se mi začele tudi sufuzije. Opozorila me je, da naj 2 tedna mirujem in bomo potem preverili stabilnost členka ter poskusili zdraviti, a da me že vnaprej opozarja, da bo najvrjetneje potrebna operacija. Upoštevala sem njena navodila in ko sem danes prišla spet na kontrolo v njeno ambulanto, tam ni bilo nje temveč drug zdravnik, ter mi dejal, da to ni nič hudega, da je tudi on enkrat padel in da bo minilo. Gor mi je dal blandažo in naročil naj začnem počasi z gibanjem prsta. Ob tem naj poudarim, da ni natančno pregledal ne rtg. slike in ne poškodbenega lista, na kateri je bila diagnoza njegove kolegice, čeprav sem mu povedala, da me je prst bolel celotne 4 tedne, kljub temu da sem veliko počivala. Sedaj ko ga imam samo povezanega si niti predstavljam ne, da bi ga lahko vsaj malo premaknila, ker je bolečina prevelika. Sedaj sem zelo zmedena, ker ne vem na koga naj se še obrnem. Prst me še vedno enako boli, kot prej. Zdravnik je danes to uredil vse zelo na hitro ter mi dejal, da če bo čez 4 tedne še bolelo naj spet pridem. Niti ne vem kako naj prst razgibavam oz. kaj sploh naj počnem. Naj čakam, da bolečina preneha ali kaj? Zato se sedaj obračam na vas, da mi prosim daste kakšen nasvet kaj storiti. Že vnaprej zares lepa hvala za odgovor. Lep pozdrav, Valentina.
Odgovor: Spoštovana Valentina, iz zapisa lahko razberem, da ste padli na iztegnjen palec. Postavili so sum na poškodbo stranske vezi palca, kar je pogosto pri padcih na smučanju. Za način zdravljenja se odločimo glede na stabilnost sklepa. Če se sklep odpira in je nestabilen se navadno odločimo za operacijo, drugače pa za konzervativno zdravljenje z opornico. Najbolje je poseg opraviti takoj po poškodbi, drugače pa kasneje po končanem razgibavanju v kolikor so težave še prisotne. Kirurgi različne načine zdravljenja predlagajo tudi na osnovi lastnih izkušenj ter prednosti in slabosti obeh metod. Če še imate težave se lahko zglasite v ambulanti za plastično kirurgijo 522 48 96. lep dan uroš
Prof. dr. Uroš Ahčan, dr. med., 19.06.2011

Vaša anonimnost in tajnost vaših podatkov sta zagotovljeni. Strokovnjaki si pridržujejo pravico, da na določena vprašanja (iz različnih razlogov) ne odgovorijo. Odgovori strokovnjakov so zgolj nasveti, ki temeljijo izključno na zastavljenem vprašanju in zato ne pomenijo in ne predstavljajo strokovno podane zdravniške diagnoze. Odgovori strokovnjakov ne morejo nadomestiti osebnega obiska pri vašem zdravniku. Upoštevajte, da nekatere informacije s področja medicine lahko zastarajo.

 

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Prehlad

Se vas loteva prehlad?

Uporabne povezave