23.07.2018
LJ
26° / 16°
Marihuana Lahko konoplja izboljša imunski sistem in zdravi raka? Joga Joga za dobro jutro Zob Zobozdravnik razkril živila, ki uničujejo naše zobe Kevin Ko se zdravnik odloči za spremembo ...
Dr. Lili Ločniškar

Lili Ločniškar, dr. med.

Dela kot družinska zdravnica, ki veliko pozornosti namenja pristnim odnosom z bolniki, svoje znanje pa nadgrajuje ves čas.

Odgovori strokovnjakov so zgolj nasveti, ki temeljijo izključno na zastavljenem vprašanju in zato ne pomenijo in ne predstavljajo strokovno podane zdravniške diagnoze. Odgovori strokovnjakov ne morejo nadomestiti osebnega obiska pri vašem zdravniku. Upoštevajte, da nekatere informacije s področja medicine lahko zastarajo.

Že odgovorjena vprašanja

Prenizka telesna teža

Ključne besede: teža, telesna, prenizka

Simptomi: Amenoreja (Izostanek menstruacije)

Deli telesa: SPOLNI ORGANI, HORMONI

Vprašanje: pozdravlejni!stara sem 14 let visoka 163cm in težka 41kg.vem da sem presuha ampak je čisto dovolj.vsaj enako količino kot moje prijateljice.možno je tudi da imam to že v genih saj sta moja starša bila v mladih letih zelo suha.rada bi se zredila ampak ne najdem načila kako.vem da se morm veliko gibati kar tudi se,a rada bi vas prosila če mi sestavite nekakšen urnik hranjenja čez dan.ker sem zelo suha pa me je seveda tudi strah zaradi menstruacije,ki je trenutno še nimam.se čisto normalno razvita in imam beli tok že kakšno leto in pol ampak menstruacije še zmeraj ni.kaj bi lahko bilo narobe?
Odgovor: Spoštovani! Resnično ste prava suhica, kajti vaš indeks telesne mase je samo 15,4, ob tem da je spodnja meja normalne telesne teže 18,5. Glede na vašo težo in starost menstruacije skoraj zagotovo še ne morete pričakovati. Še ob normalni telesni teži je normalno, če se menstruacija ne pojavi do 16. leta, pri vaši teži pa imate zagotovo nivo holesterola toliko prenizek, da nimate dovolj gradnikov za nastanek potrebnih spolnih hormonov, da bi do menstruacije sploh lahko prišlo. Res so nekatere družine bolj suhe, druge pa bolj debele in če so ob tem ljudje zdravi in se gibljejo v okviru normalne telesne teže ali vsaj blizu tega-ITM od 18,5-25, to ne predstavlja zdravstveni problem. Portebujete 5 dnevnih obrokov-se pravi zajtrk, kosilo in večerjo, vmes sta 2 malici iz sadja in mlečnih izdelkov. Vmes lahko zobate oreške in posušeno sadje. Hrana mora biti polnovredna, po možnosti narejena doma in vsebovati mora vse gradnike. Poglejte si sestavo prehranske piramide in se jo poskusite držati.Glede na prenizko telesno težo nujno potrebujete zadostno količino ogljikovih hidratov, kjer pa naj bodo zastopana kompleksana živila, ne ravno izdelki iz bele moke in enostavni sladkorji. Posegajte po polnozrnatih žitih,muslijih, različnih kašah, vsekakor pa zaužijte dovolj sadja in zelenjave. Redilne so banane in že prej omenjeno suho sadje. Beljakovine dobite iz mesa, rib, mleka in mlečnih izdelkov, jajc in stročnic ter soje in lahko indijanskega žita amaranta. Ne smete pozabiti na maščobe, ki pa naj bodo zdrave-torej naj bi vsebovale dovolj večkrat nenasičenih maščobnih kislin. Izogibajte se svinjskemu mesu in margarinam. Odlične maščobe so v oljčnem olju, v oreških, kjer boste dobila tudi večino mikroelementov,na katere ne smete pozabiti. Za vitamine pa bosta poskrbela sadje in zelenjava. Draga najstnica, uživaj v življenju in tudi v hrani, ter imej se rada!
, 16.02.2011

Vaša anonimnost in tajnost vaših podatkov sta zagotovljeni. Strokovnjaki si pridržujejo pravico, da na določena vprašanja (iz različnih razlogov) ne odgovorijo. Odgovori strokovnjakov so zgolj nasveti, ki temeljijo izključno na zastavljenem vprašanju in zato ne pomenijo in ne predstavljajo strokovno podane zdravniške diagnoze. Odgovori strokovnjakov ne morejo nadomestiti osebnega obiska pri vašem zdravniku. Upoštevajte, da nekatere informacije s področja medicine lahko zastarajo.

 

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Joga

Ste že kdaj vadili jogo?

Uporabne povezave