17.01.2019
LJ
/ 6°
Pozabljivost Bi prepoznali prve znake Alzheimerjeve bolezni? Zožanje Pogosta navada, ki za 35 odstotkov poveča tveganje za bolezen srca Hrana
Zaščiti svojo DNK s pravilno prehrano
Granatno jabolko Poglejte, kako elegantno olupiti granatno jabolko
Jure Šubic

Prim. Jurij Šubic, dr. med.

Diabetolog in endokrinolog, katerega ožje delovno področje je diabetologija, problematika osteoporoze in nadledvičnic.

Odgovori strokovnjakov so zgolj nasveti, ki temeljijo izključno na zastavljenem vprašanju in zato ne pomenijo in ne predstavljajo strokovno podane zdravniške diagnoze. Odgovori strokovnjakov ne morejo nadomestiti osebnega obiska pri vašem zdravniku. Upoštevajte, da nekatere informacije s področja medicine lahko zastarajo.

Že odgovorjena vprašanja

Hipoglikemija, TIA, motnje govora

Ključne besede: hipoglikrmija TIA

Simptomi:

Deli telesa:

Vprašanje: Spoštovani! Mož je sladkorni bolnik,3 krat dnevno na insulinu.V soboto je imel hipo.sicer ni bil v nezavesti vseeno se pa dogodkov ne spominja,ko je prišel k sebi so nastopile težave pri govoru in koncentraciji in ker stvar ni minila je šel v nedeljo k dežurnemu zdravniku kjer je ugotovil TIO oz. rahlo kap, naslednji dan je obiskal svojega zdravnika in dobil tablete ASASANTIN, vendar je ugotovil, da je težave z govorom povzročila hipa in da bo s časoma to minilo.Zanima me ali hipa dejansko povzroči to motnjo.Izgovorjava še vedno ni v redu, zato me zanima kaj v takem primeru storiti, vprašala bi sicer osebnega diabetologa vendar je na dopustu zato sem se obrnila na vas in vas prosim za odgovor. Hvala in lep pozdrav Jožica Pavlič
Odgovor: Hipoglikemija povzroči prehodne motnje v delovanju možgan, lahko tudi motnje govora... TIA (tranzitorna ishe,mična ataka ali blaga kap) lahko slučajno sovpaga s hipoglikemijo. Assasntin je običajno zdravilo, ki ga predpisujemo pri možganski kapi . Pri motnjah govora je pomembno vaditi govor - govoriti na glas. rNa nevroloških oddelkih so za to usposobljeni posebni strokovnjaki logopedi. Če so motnje govora še vedno prisotne priporočam obisk nevrologa in logopeda, vsekakor je potrebno naprej skrbeti za dobro urejen krvni sladkor - brez hip in previsokih vrednosti, prav tako za primerne krvni tlak, maščobe. Pa vse dobro!
Prim. Jurij Šubic, dr. med.,

Vaša anonimnost in tajnost vaših podatkov sta zagotovljeni. Strokovnjaki si pridržujejo pravico, da na določena vprašanja (iz različnih razlogov) ne odgovorijo. Odgovori strokovnjakov so zgolj nasveti, ki temeljijo izključno na zastavljenem vprašanju in zato ne pomenijo in ne predstavljajo strokovno podane zdravniške diagnoze. Odgovori strokovnjakov ne morejo nadomestiti osebnega obiska pri vašem zdravniku. Upoštevajte, da nekatere informacije s področja medicine lahko zastarajo.

 

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Cimet

Imate radi cimet?

Uporabne povezave