18.10.2018
LJ
21° / 11°
Buče Poznate to neverjetno antioksidantno bombo? Plank 3 načini, kako spodbudimo delovanje presnove Žalovanje Izguba ljubljene osebe - žalovanje je pomembno Holesterol Kako uspešno znižati holesterol?
Jure Šubic

Prim. Jurij Šubic, dr. med.

Diabetolog in endokrinolog, katerega ožje delovno področje je diabetologija, problematika osteoporoze in nadledvičnic.

Odgovori strokovnjakov so zgolj nasveti, ki temeljijo izključno na zastavljenem vprašanju in zato ne pomenijo in ne predstavljajo strokovno podane zdravniške diagnoze. Odgovori strokovnjakov ne morejo nadomestiti osebnega obiska pri vašem zdravniku. Upoštevajte, da nekatere informacije s področja medicine lahko zastarajo.

Že odgovorjena vprašanja

Sladkorni bolnik s popuščanjem srca

Ključne besede: sladkorna bolezen tip 2 kronični zapleti

Simptomi:

Deli telesa:

Vprašanje: Pozdravljeni,prosim za vaše mnenje glede očetove bolezni!Oče je letos napolnil 60 let je težji srčni bolnik (srčno popuščanje),prekomerna teža 140kg,hipertenzija,sladkorna TIP2 (inzulin),odpoved ledvic pred leti 2x možganska kap,itd...2 meseca nazaj je bil sprejet v bolnici zaradi dušenja in napihnjenosti.Mislili so da se mu nabira voda toda ugotovili so da je problem z srcem.Nekako so ga začasno pozdravili in vse je bilo ok 1 teden (tudi počutje),po enem tednu pa se je stanje poslabšalo.Ponovno je bil napihnjen in omotičen (zaspan).Na urgenci so ga pregledali in poslali nazaj v bolnico.Stanje pa se je iz dneva v dan samo slabšalo.Sedaj ima kisik in že 8. dan Edemit po infuziji (vode pa ne odvaja skoraj nič oz. minimalno).Nikakor pa ne morajo ugotoviti kam izginja vsa voda.Naj omenim tudi to da se že leta trudimo tudi z hrano da bi shujšal toda kile kar ne grejo dol.Tudi sedaj v bolnici že skoraj 2. meseca ne je ničesar ker ne more ampak kilaže je ista.Stanje pa je vse slabše (slabo počutje in samo spi).Od nikogar ne dobim odgovora oz. vsaj mnenja kaj bi lahko bilo vzrok vsemu temu.Tudi zdravnik ki ga zdravi je zelo neprijazen in za vso nastalo situacijo krivi samo debelost.Čeprav smo mu povedali da v času bivanja v bolnici ne je (tudi doma ni hotel jesti) ne mora shujšati.Je pa res da ima zelo veliko zdravil.Prosim vas za vaše mnenje!Hvala
Odgovor: Lep pozdrav! Kadar se sladkorni bolnik zdravi z inzulinom je zelo težko hujšati. Inzulin je anabolni hormon, ki pospešuje apetit, občutek lakote, odlaganje maščevja v podkožje... Pri ležanju so naše potrebe po energiji zelo majhne, zato je hujšanje, če človek samo leži počasno.. Pri ležečem, ki dobiva inzulin je hujšanje še počasnejši. Po vsem kar ste napisla je najverjetneje nastopilo popuščanje srca in drugih organov Pri takšnih boleznih se stvari popravljajo zelo počasi, rušijo pa zelo fitro.Prognoza ni dobra - žal je tako. Morda vam bo uspelo z očetovim zdravnikom vzpostaviti boljše stike. Vsekakor bi vam bilo lažje, če bi se z zdravnikom oz. zdravniki, sestrami lahko pogovorili. Še enkrat pa naj povem da se bolim, da so možnosti za izboljšanje zdravja zelo majhne.
Prim. Jurij Šubic, dr. med., 26.07.2011

Vaša anonimnost in tajnost vaših podatkov sta zagotovljeni. Strokovnjaki si pridržujejo pravico, da na določena vprašanja (iz različnih razlogov) ne odgovorijo. Odgovori strokovnjakov so zgolj nasveti, ki temeljijo izključno na zastavljenem vprašanju in zato ne pomenijo in ne predstavljajo strokovno podane zdravniške diagnoze. Odgovori strokovnjakov ne morejo nadomestiti osebnega obiska pri vašem zdravniku. Upoštevajte, da nekatere informacije s področja medicine lahko zastarajo.

 

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Tek

Ali tečete zunaj tudi v hladnih dneh?

Uporabne povezave