18.10.2018
LJ
21° / 11°
Buče Poznate to neverjetno antioksidantno bombo? Plank 3 načini, kako spodbudimo delovanje presnove Žalovanje Izguba ljubljene osebe - žalovanje je pomembno Holesterol Kako uspešno znižati holesterol?
Jure Šubic

Prim. Jurij Šubic, dr. med.

Diabetolog in endokrinolog, katerega ožje delovno področje je diabetologija, problematika osteoporoze in nadledvičnic.

Odgovori strokovnjakov so zgolj nasveti, ki temeljijo izključno na zastavljenem vprašanju in zato ne pomenijo in ne predstavljajo strokovno podane zdravniške diagnoze. Odgovori strokovnjakov ne morejo nadomestiti osebnega obiska pri vašem zdravniku. Upoštevajte, da nekatere informacije s področja medicine lahko zastarajo.

Že odgovorjena vprašanja

Sladkorna tip 2, inzulin, Victoza...

Ključne besede: inzulin agomisti GLP-1

Simptomi:

Deli telesa:

Vprašanje: Victoza je odlično zdravilo - z nekaj pomembnimi omejitvami.Pozdravljeni! Tudi jaz imam probleme in zaplete pri sladkorni bolezni in prosim za vase mnenje. Sem 2 leti na inzulinu- Novorapid 14 enot, levemir 36 enot in glucophage 1000mg 2x1. Dostikrat imam hipe, ob manjsem naporu, ali na sprehodu, da se kar bojim kam iti. Imam tudi preveliko tezo, stara sem 57 let. Kadar pridem k diabetologu, vedno mi povisa vecji odmerek, kar me precej skrbi. Od aprila res intenzivno delam na dieti, pa kg kar ne gredo dol. Govorila sem z dvema znankama, ki sta imeli podobne tezave, pa jim je zdravnik predpisal victozo 6mg. Po tem nista vec imeli kakersnih koli zapletov, pa tudi po njih ne cutita nobene lakote, obe sta namrec v parih mesecih shujsali vec kot 12 kg. Prosim, kaj vi mislite o tem zdravilu VICTOZA in kdo je upravicen do njega. Jaz imam namrec velik apetit, ko pa sem v hipi, pa me prime taka laakota, da se nikakor ne morem najesti. Pol je pa spet isto in spet visok sladkor. Lepo prosim za vase mnenje in nasvet. Lep pozdrav Marija iz Domzal.
Odgovor: Lep pozdrav! Pri opisovanju vaše bolezni pogrešam podatke o vrednosti HbA1c t.j. glikiranega hemoglobina, ki pokaže srednjeročno urejenost sladkorjev, prav tako ni podatkov o sladkorjih na tešče zjutraj, o sladkorjih dve uri po jedi... Če vam vaš zdravnik ob obisku ambulante za sladkorne bolnike veča odmerke inzulina to pač kaže, da so vaši sladkorji previsoki. Cilj urejanja sladkorjev pri sladkorni bolezni je doseči vrednost A1c oz. HbA1c 7 ali manj. Pri teh vrednosti je namreč razvoj žilnih okvar, ki so glavni krivec za kronične zaplete sladkorne bolezni komaj kaj hitrejši kot pri vrstnikih brez sladkorne. Analogi GLp-1, kamor sodi Victoza, za razliko od inzulina manjšajo apetit, pomagajo hujšati... Ker so zelo dragi, je naša zavarovalnica oz. ZZZS postavila zelo stroge in natančne kriterije kdaj jo lahko predpišemo. Ko se zdravite enkrat z inzulinom, naj po teh kriterijih ne bi dobivala Victoze. Če bi si kupila Victozo v lekarni bi vas mesečno zdravljenje stalo okoli 105 do 110 EU. Victozo praviloma kombiniramo s tabletami ( Glucophage 1000 x2. Z Victozo je vsekakor lažje ostati zvest dietnim navodilom in doseči nižjo težo. Ni pa dovolj samo Victoza. Dieta, gibanje... je enako pomembno kot pri drugih vrstah zdravljenja sladkorne. Kaj, ko bi pri ponovnem obisku pri vašem diabetologu načeli vprašanje o možnostih zdravljenja z agonistoi GLP-1 ali pa se kar odločila za poskus zdravljneja z Victozo na samoplačniški način - seveda ob vednosti in spremljanju vašega diabetologa? Vse dobro vam želim!
Prim. Jurij Šubic, dr. med., 16.08.2011

Vaša anonimnost in tajnost vaših podatkov sta zagotovljeni. Strokovnjaki si pridržujejo pravico, da na določena vprašanja (iz različnih razlogov) ne odgovorijo. Odgovori strokovnjakov so zgolj nasveti, ki temeljijo izključno na zastavljenem vprašanju in zato ne pomenijo in ne predstavljajo strokovno podane zdravniške diagnoze. Odgovori strokovnjakov ne morejo nadomestiti osebnega obiska pri vašem zdravniku. Upoštevajte, da nekatere informacije s področja medicine lahko zastarajo.

 

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Tek

Ali tečete zunaj tudi v hladnih dneh?

Uporabne povezave