11.12.2018
LJ
/ -3°
Hiša Kje živite? Tudi to lahko vpliva na zdravje Tofu Živilo, ki pomaga preprečiti kap Srce Kaj o vas pove hoja po stopnicah? kašelj Neverjetno, kaj je izkašljal moški
Anamarija Meglič

Doc. dr. Anamarija Meglič, dr.med.

Pediatrinja - nefrologinja se v kliničnem in raziskovalnem delu ukvarja z diagnostiko in zdravljenjem obolenj sečil pri otrocih in mladostnikih, med katera sodi tudi arterijska hipertenzija in motnje mikcije (uriniranja), vključno z nočnim močenjem.

Odgovori strokovnjakov so zgolj nasveti, ki temeljijo izključno na zastavljenem vprašanju in zato ne pomenijo in ne predstavljajo strokovno podane zdravniške diagnoze. Odgovori strokovnjakov ne morejo nadomestiti osebnega obiska pri vašem zdravniku. Upoštevajte, da nekatere informacije s področja medicine lahko zastarajo.

Že odgovorjena vprašanja

Težave z lulanjem podnevi in ponoči pri 7-letnem dečku

Ključne besede: lulanje

Simptomi:

Deli telesa: SEČILA

Vprašanje: Spoštovani! Naš sedemletnik ima že vse od rojstva skozi različna obdobja več ali manj težav z nočnim in občasno tudi dnevnim lulanjem. V zadnjem času se težava stopnjuje, zato smo ponovno obiskali pediatrinjo, ki je izdala napotnice za vse potrebne preiskave. Vsi laboratorijski izvidi in UZ sečil je BP, kar nakazuje na neosvojen vedenjski vzorec lulanja oziroma psihološke vzroke. Pediatrinja je izdala recept za tabletke Mirin, kljub temu da sem sama "proti vnašanju umetnih snovi", če le to ni nujno potrebno. Menim, da bi bilo za našega fanta zelo dobrodošlo, da bi lahko prišel v Šolo lulanja na Rakitno. Tam pa so mi povedali, da preko utečenega postopka ne moremo priti. Kako naprej? Moramo priti na pregled v nefrološko ambulanto v Ljubljano? Je možno dobiti kakšno telefonsko številko ali mail, kamor se lahko obrnemo z dodatnimi vprašanji. Najlepša hvala in lep dan! Mateja L.
Odgovor: Spoštovani, v kolikor so klinični status, laboratorijski izvidi, UZ pregled sečil normalni in je otrok tudi sicer zdrav, gre najverjetneje res za neosvojen vedenjski vzorec lulanja in sočasno nočno močenje. Zdravilo Minirin, dezmopresin, verjetno ne bo učinkovito niti za zmanjšanje težav z nočnim močenjem - najprej je namreč potrebno urediti dnevno lulanje, šele potem reševati nočno močenje. Svetujem pregled v nefrološki ambulanti Pediatrične klinike, kjer bomo lahko izdali tudi ustrezno napotnico za Šolo lulanja v Mladinskem klimatskem zdravilišču Rakitna, kar je utečen postopek. Učenje pravilnega vzorca lulanja naj bi bolj ali manj izvajali tudi po vseh otroških oddelkih regionalnih bolnišnic, v kolikor je to zaradi zasedenosti oddelkov mogoče. Na zdravljenje otroka lahko napotijo pediatri v ambulantah regionalnih bolnišnic, kjer se ukvarjajo z obolenji sečil. Lep pozdrav
Doc. dr. Anamarija Meglič, dr.med., 26.03.2012

Vaša anonimnost in tajnost vaših podatkov sta zagotovljeni. Strokovnjaki si pridržujejo pravico, da na določena vprašanja (iz različnih razlogov) ne odgovorijo. Odgovori strokovnjakov so zgolj nasveti, ki temeljijo izključno na zastavljenem vprašanju in zato ne pomenijo in ne predstavljajo strokovno podane zdravniške diagnoze. Odgovori strokovnjakov ne morejo nadomestiti osebnega obiska pri vašem zdravniku. Upoštevajte, da nekatere informacije s področja medicine lahko zastarajo.

 

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Ingver

Ali v kuhinji uporabljate ingver?

Uporabne povezave