18.12.2017
LJ
/ -2°
Možgani Preprosta navada, ki zmanjša tveganje za Alzheimerjevo bolezen Voda Že poznate 1-mesečni sladkorni detoks in vse njegove prednosti? Maščoba 4 bolezni, ki jih lahko zavremo tudi naravno Čokolada Kaj se zgodi s telesom, če samo za 9 dni prenehamo uživati sladkor?
Branko Šibanc

Mag. Branko Šibanc, dr. med.

Infektolog, ki se ukvarja z zdravljenjem borelioze, z usmerjenim predpisovanjem antibiotikov, opredeljevanjem nepojasnjenih vročinskih stanj, s tropsko medicino in z ostalimi nalezljivimi boleznimi.

Odgovori strokovnjakov so zgolj nasveti, ki temeljijo izključno na zastavljenem vprašanju in zato ne pomenijo in ne predstavljajo strokovno podane zdravniške diagnoze. Odgovori strokovnjakov ne morejo nadomestiti osebnega obiska pri vašem zdravniku. Upoštevajte, da nekatere informacije s področja medicine lahko zastarajo.

Že odgovorjena vprašanja

Rizični kontakt

Ključne besede: AIDS

Simptomi: AIDS/HIV

Deli telesa:

Vprašanje: Spoštovani, V soboto zvečer sem imel rizičen dogodek (oralni, vaginalni in analni seks, brez zaščite s punco, ki jo ne poznam). V torek sem se zbudil bolan. Glavobolja, vnetje grla , znojenje, menim da sem čutil tudi slabše bolečine v sklepih in mišicah (noge). Pojavila se je tudi driska. V četrtek sem si izmeril temperaturo 36,5. Težave so minile do konca tedna, razen vnetja grla ki se je vleklo kakšen dan več. V istem tednu sem pod kožo, na nogah (zgornji del stopala) zasledil sitne, temno rdeče pikice (približno do 10 na vsakem stopalu). Zasledil sem jih, ko sem se odpravil na pranje nog, bile so ful sitne in jih ni mogoče drugače videti. Naslednji dan jih ni bilo. Preden sem zbolel (v ponedeljk) se je vrnil moj cimer, bil je prehlajen, šlo naj bi za gripo, užival je zdravila. Skupaj sva sostanovalca v manjši garsonjeri, spiva v istem prostoru. Glede na to, da je bil bolan, ali obstaja možnost da me je tudi doletela okužba gripe? Za vnetje grla in drisko je mogoče lahko zaslužen hladilnik in hladna pijača, ne vem. Skrbi me tudi druga možnost, posebej glede na pikice, ki sem jih zasledil. Drugih simptomov ni bilo, skrbno sem nadzoroval vse kaj se dogaja. Dogodek je za mano že dober mesec, in seveda se bom, takoj ko mine 6 mesecev odpravil na HIV testiranje. Prosim za mnenje. Hvala in lep pozdrav.
Odgovor: SPoštovani! Glede na kratko inkubacijo je verjetnost spolne okužbe praktično ničelna. Verjetno ste prebolevali virozo, sicer pa na daljavo natančnejši nasvet ni možen in bi potreboval osebni pregled, ki ga opravite pri osebnem zdravniku. Testirajte pa se že kar po 3 mesecih ali prej, če vas skrbi, saj so današnji testi hitrejši in zanesljivejši.
Mag. Branko Šibanc, dr. med., 25.05.2012

Vaša anonimnost in tajnost vaših podatkov sta zagotovljeni. Strokovnjaki si pridržujejo pravico, da na določena vprašanja (iz različnih razlogov) ne odgovorijo. Odgovori strokovnjakov so zgolj nasveti, ki temeljijo izključno na zastavljenem vprašanju in zato ne pomenijo in ne predstavljajo strokovno podane zdravniške diagnoze. Odgovori strokovnjakov ne morejo nadomestiti osebnega obiska pri vašem zdravniku. Upoštevajte, da nekatere informacije s področja medicine lahko zastarajo.

 

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Novoletne zaobljube

Kakšna bo vaša letošnja novoletna zaobljuba?

Uporabne povezave