17.06.2018
LJ
27° / 15°
Rak na debelem črevesu Preprosto zmanjšajte tveganje za raka zrel par Sva bila skupaj le zaradi otrok? Trebuh 1 sprememba pri prehrani in taka razlika Encefalitis Glavo ji bo kmalu razneslo, a je ne operirajo
Dušan Pušnik

Dušan Pušnik, oftalmolog

Če opazite, da vaš otrok slabše vidi, ga odpeljite na pregled k okulistu. Če pa imate kakršno koli vprašanje, ki se vam poraja zaradi suma, da vaš otrok ne vidi dobro, ali ga moti svetloba, ali škili ... se obrnite na Bibinega svetovalca Dušana Pušnika, dr. med., oftalmologa.

Odgovori strokovnjakov so zgolj nasveti, ki temeljijo izključno na zastavljenem vprašanju in zato ne pomenijo in ne predstavljajo strokovno podane zdravniške diagnoze. Odgovori strokovnjakov ne morejo nadomestiti osebnega obiska pri vašem zdravniku. Upoštevajte, da nekatere informacije s področja medicine lahko zastarajo.

Že odgovorjena vprašanja

Pregled oči in atropin

Ključne besede: pregled oči, atropin

Simptomi:

Deli telesa:

Vprašanje: Pozdravljeni! prihodnji teden smo pri okulistu naročeni za pregled vida pri 2 leti in 5 mesecev stari hčerkici. tri dni pred pregledom ji moramo 3x na dan dajati kapljice atropina (0,33%) za razširitev zenic. Za napotnico sem prosila peditra, ker sem opazila, da deklica, kadar se kam zagleda (gleda "v prazno"), z desnim očesom poškili navzven. Pediatrinja se z mojo ugotvitvijo ni ravno strinjala, ker sama tega ni opazila, ampak, ker sem vztrajala mi je napotnico le napisala. Naj poudarim, da se škiljenje pojavi občasno, morda tudi kakšen dan bolj, kakšen dan pa sploh ne opazim tega. moja vprašanja so naslednja: ali bo po aplikaciji kapljic mogoče opraviti temeljit pregled oči pri tako majhnem otroku in ugotoviti njeno morebitno slabovidnost - ker ne vem kako poteka sam pregled. pri predhodnih pregledih deklica ni zdržala veliko časa, da bi po ukazu gledala slikice, sploh pa pri pokrivanju enega očesa. sicer pa pove imena sličic. kakšne stranske učinke lahko imajo pri otroku te kapljice, glede na to, da je atropin strupen. naša mala "borka" se zelo upira, kadar ji je treba dati kapljice v oči (npr. pri vnetijih). kakšne so lahko prednosti in slabosti za otroka, če pregled opravimo takoj, ali pa s tem malo počakamo? koliko časa potem otrok še slabo vidi, in kakšni so stranski učinki takšne koncentracije in količine atropina. za odgovore se vam iskreno zahvaljujem!
Odgovor: Spoštovani, osnovni cilj uporabe atropina pred pregledom je izmeriti dejansko dioptrijo oči pri otroku. Atropin naj bi po nekaterih raziskavah najbolj razkril celotno dioptrijo oči. Pristopi in mnenja oftalmologov so pri tem različni. V vseh pristopih pridemo do podobnih rezultatov in lahko opravimo dovolj temeljite preglede oči. Pri vašem otroku bo okulist izmeril dioptrijo oči in na osnovi te vrednosti bo predpisal dioptrijo očal. Kasneje, ko bo učinek atropina popustil ( po 1-3 tednih) ali še kasneje boste naročeni na ponovni pregled za ugotovitev ostrine vida in morebitnega škiljenja oči. Glede delnega sodelovanja vaše hčerke pri pregledu oči in kapanju oči s kapljicami je to dokaj pogosta reakcija pri mlajših otrocih. Do tretjega leta starosti bo prav gotovo vsakič bolj sodelovala pri pregledu in bo mogoče vse bolj natančno določiti ostrino vida in morebitno škiljenje. Medtem se pa bo okulist primerno odločil kako bo postopal v tem vmesnem času. Menim, da tako majhne količine zelo razredčenega atropina nakapane na sluznico oči ne bodo povzročile stranskih učinkov ( najpogostejši je pojav suhih ust), saj je uporaba atropina priznana in preverjena metoda pri pregledih oči. Lep pozdrav, Dušan Pušnik
Dušan Pušnik, oftalmolog, 02.10.2012

Vaša anonimnost in tajnost vaših podatkov sta zagotovljeni. Strokovnjaki si pridržujejo pravico, da na določena vprašanja (iz različnih razlogov) ne odgovorijo. Odgovori strokovnjakov so zgolj nasveti, ki temeljijo izključno na zastavljenem vprašanju in zato ne pomenijo in ne predstavljajo strokovno podane zdravniške diagnoze. Odgovori strokovnjakov ne morejo nadomestiti osebnega obiska pri vašem zdravniku. Upoštevajte, da nekatere informacije s področja medicine lahko zastarajo.

 

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Muškatni orešček

Poznate muškatni orešček? Ga uporabljate?

Uporabne povezave