22.04.2018
LJ
26° / 11°
Šparglji Znanilci pomladi, ki prečistijo naše telo Plank Kako dolgo je dobro držati 'plank'? UV žarki Zaščitite se pravočasno in pravilno! Gorka Berden Bo sploh lahko plesala v nedeljski oddaji Zvezde plešejo?
Vojka Gorjup

Vojka Gorjup, dr. med.

Kardiologinja, ki se ukvarja s kritično bolnimi pacienti, posebno s tistimi z boleznimi srca in ožilja.

Odgovori strokovnjakov so zgolj nasveti, ki temeljijo izključno na zastavljenem vprašanju in zato ne pomenijo in ne predstavljajo strokovno podane zdravniške diagnoze. Odgovori strokovnjakov ne morejo nadomestiti osebnega obiska pri vašem zdravniku. Upoštevajte, da nekatere informacije s področja medicine lahko zastarajo.

Že odgovorjena vprašanja

Vnetje očesa

Ključne besede: vnetje, oko, horioretinitis, chorioretinitis, kortikosteroid, zatrdline, vezivno, tkivo, sklep, revmatološka, bolezen, sistemska, okorelost, noge

Simptomi:

Deli telesa: KOSTI, SKLEPI IN MIŠICE, NOGE, OČI

Vprašanje: Vem, da se primarno sicer ne ukvarjate s primeri, ki Vam ga bom opisala, vendar pa vseeno upan na Vašo pomoč. Stara sem 25 let in imam zdaj že skoraj 5 let vnetje na desnem očesu (chorioretinitis). Zdravim se pri dr. Krautovi na očesni kliniki. Nikakor ne prideva do vzroka vnetja, zaradi česar se stanje nemoteno poslabšuje in izboljšuje iz neznanih vzrokov. Zdravljenje poteka s kortikosteroidi. Vzporedno s tem vnetjem imam še nenavadne zatrdline (fibromi) na vezivnem tkivu po stopalih (večinoma na prstih). Občasno se pojavi kaj podobnega tudi v predelu prsnega koša. Zatrdline izginejo in se pojavijo skoraj istočasno kot vnetje v očesu. Letos spomladi so mi v bolnišnici Petra Držaja ugotovili še kalcifikacije v ramenskih sklepih. Po daljšem sedenju me pričnejo boleti tudi noge, podobno, kot išias in skoraj ne morem hoditi. Bolečina se začne pod kolenom in se počasi širi navzgor. Bolečino so povezali s skoliozo hrbtenice v ledvenem predelu. Po prepričanju moje zdravnice na Očesni kliniki, so stvari med seboj povezane. Če prav sklepam, je tudi vnetje v očesu pravzaprav na vezivnem tkivu. Verjetno gre za kako drobno sistemsko napako, ki jo je težko najti. Zato potrebujem dobrega internista in upam, da ste temu kos Vi, ali pa vsaj, da imate kak dober nasvet zame. Najlepša hvala.
Odgovor: Spoštovana. Res je, da je chorioretinitis pogosto povezan s sistemsko boleznijo veziva, ki spadajo nekako v skupino revmatoloških bolezni. Pogosto je chorioretinitis prvi in dolgo časa lahko edini simptom oziroma znak bolezni. V ta sklop bolezni lahko spada tudi okorelost v nogah, ki jo navajate in zatrdline v mehkih delih tkiva. Priporočam vam, seveda če tega še niste storili, da greste na pregled k revmatologu v Bolnico Petra Držaja, kjer izvajajo kompletno diagnostiko te vrste bolezni. Hvala za zaupanje. V.Gorjup
Vojka Gorjup, dr. med., 10.12.2002

Vaša anonimnost in tajnost vaših podatkov sta zagotovljeni. Strokovnjaki si pridržujejo pravico, da na določena vprašanja (iz različnih razlogov) ne odgovorijo. Odgovori strokovnjakov so zgolj nasveti, ki temeljijo izključno na zastavljenem vprašanju in zato ne pomenijo in ne predstavljajo strokovno podane zdravniške diagnoze. Odgovori strokovnjakov ne morejo nadomestiti osebnega obiska pri vašem zdravniku. Upoštevajte, da nekatere informacije s področja medicine lahko zastarajo.

 

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Hujšanje

Ste se že lotili hujšanja pred poletjem?

Uporabne povezave