19.11.2018
LJ
/ 1°
Irena Rahne Otorepec

Irena Rahne Otorepec, dr. med.

Specialistka psihiatrije, ki se ukvarja z zdravljenjem težav na področju spolnosti, partnerskih problemov ter težavami na področju rabe, zlorabe in odvisnosti od legalnih drog – alkohola in psihotropnih zdravil.

Odgovori strokovnjakov so zgolj nasveti, ki temeljijo izključno na zastavljenem vprašanju in zato ne pomenijo in ne predstavljajo strokovno podane zdravniške diagnoze. Odgovori strokovnjakov ne morejo nadomestiti osebnega obiska pri vašem zdravniku. Upoštevajte, da nekatere informacije s področja medicine lahko zastarajo.

Že odgovorjena vprašanja

Puberteta in dolžina penisa

Ključne besede: psihoseksualni razvoj, sekundarni spolni znaki, penis, rast, skrbi

Simptomi:

Deli telesa: SPOLNI ORGANI

Vprašanje: Živjo! Star sem 16 let ampak se mi zdi da imam zelo majhen penis. Meri komaj 13 cm. Do katere starosti je najnormalneje, da penis še raste? Ali mogoče veste do katere višine bo prišel? Rasnično bi si želel, da bi že končno zraste. In koliko časa traja intenzivna rast penisa?
Odgovor: Spoštovani! Že večkrat sem pisala o sekundarnih spolnih znakih med puberteto in tudi o rasti penisa, ki intenzivno raste med 11. do 16. letom, rast se običajno zaključi okoli 18. leta. Sprva penis bolj raste v debelino kot dolžino. Dolžina penisa se meri, ko je raztegnjen in ohlapen - torej ne v erekciji; meri se od baze do vrha (vrha glavice). Povprečne dolžine penisa v takem stanju so med 9-13 cm, v erekciji je za 2-3 centimetre daljši. Nekateri merijo tudi debelino – uda v ohlapnem ter primerjalno v erekciji. Dolžine penisov se med seboj razlikujejo tudi po rasi. Pomembno je vedeti naslednje: Raziskave so pokazale, da lahko o majhnem penisu govorimo, kadar je pravilno izmerjena dolžina pod 7 cm. To so splošna dejstva okoli dolžine penisa. Sedaj se sprašujem, ali nimate napačne predstave, kaj je majhno in kaj veliko. Upam, da sem Vas uspela pomiriti in da se ne boste več osredotočali v dolžino penisa in preko tega razglabljanja samo povečevali svojo zaskrbljenost. Srečno!
Irena Rahne Otorepec, dr. med., 18.04.2013

Vaša anonimnost in tajnost vaših podatkov sta zagotovljeni. Strokovnjaki si pridržujejo pravico, da na določena vprašanja (iz različnih razlogov) ne odgovorijo. Odgovori strokovnjakov so zgolj nasveti, ki temeljijo izključno na zastavljenem vprašanju in zato ne pomenijo in ne predstavljajo strokovno podane zdravniške diagnoze. Odgovori strokovnjakov ne morejo nadomestiti osebnega obiska pri vašem zdravniku. Upoštevajte, da nekatere informacije s področja medicine lahko zastarajo.

 

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Paradižnik

Ste vedeli, da je določena zelenjava celo bolj zdrava skuhana?

Uporabne povezave