19.11.2018
LJ
/ 1°
Borut Žgavec, dermatovenerolog

Asist. Borut Žgavec, dr. med.

Asist. Borut Žgavec, dr. med, specialist dermatovenerolog in dermatohistopatolog se ukvarja z estetsko in klasično dermatologijo - diagnostiko in zdravljenjem kožnih bolezni.

Odgovori strokovnjakov so zgolj nasveti, ki temeljijo izključno na zastavljenem vprašanju in zato ne pomenijo in ne predstavljajo strokovno podane zdravniške diagnoze. Odgovori strokovnjakov ne morejo nadomestiti osebnega obiska pri vašem zdravniku. Upoštevajte, da nekatere informacije s področja medicine lahko zastarajo.

Že odgovorjena vprašanja

"zamašene lojnice"

Ključne besede: epidermalne ciste, trichilemalne ciste, brazgotinske pleše

Simptomi:

Deli telesa: KOŽA

Vprašanje: Lepo pozdravljeni! Imam problem z zamašenimi lojnicami na predelu vratu in spodnjega dela lasišča. Zanima me ali je možno,da je počla sama in da sem pri tem izgubila približno centimeter las. skrbi me saj imam taksnih bulic kar nekaj na spodnem delu lasišča. Hvala za odgovor
Odgovor: Spoštovani! Spremebe, ki jih laično pogosto poimenujejo "zamašene lojnice" so lahko različne kožne spremebe. Največkrat gre za oblike kožnih cist (po telesu so daleč najpogostejše tako imenovane epidermalne ciste, v lasišču pa običajno Trichilemalne ciste) Obe vrsti cist ( pogosteje epidermalne) lahko počijo ( spontano ali pa zaradi zunanjih dejavnikov - stiskanje, pritisk...itd) V takšnem primeru, se vsebina ciste razlije v kožo (dermis) in posledica je močna vnetna reakcija, nemalokrat gnojna. takrat se lahko izgubi nekaj okolnih dlačnih (lasnih) mešičkov, a običajne takšne spremebe ne vodijo do izrazitejše izgube las. Pogosto pa so takšne "bunčice" lahko del drugih bolezni lasišča in zatilja, ki jih prištevamo med tako imenovane brazgotinske alopecije ( ali brazgotinske pleše). Na teh mestih najpogosteje vidimo tako imenovano obliko "acne keloidalis nuchae" lahko pa gre tudi za druge oblike iz skupine okluzijskih folikularnih alopecij. (niste opisali ali so spremebe pogosto vnete, ali imte akne, ste imeli akne,.......itd). Za natančnejšo diagnozo bi vas moral pregledati in opraviti trihoskopski pregled dela lasišča, ki ga opisujete, da je prizadet ( 1cm brez las..).... LP Žgavec
Asist. Borut Žgavec, dr. med., 27.01.2014

Vaša anonimnost in tajnost vaših podatkov sta zagotovljeni. Strokovnjaki si pridržujejo pravico, da na določena vprašanja (iz različnih razlogov) ne odgovorijo. Odgovori strokovnjakov so zgolj nasveti, ki temeljijo izključno na zastavljenem vprašanju in zato ne pomenijo in ne predstavljajo strokovno podane zdravniške diagnoze. Odgovori strokovnjakov ne morejo nadomestiti osebnega obiska pri vašem zdravniku. Upoštevajte, da nekatere informacije s področja medicine lahko zastarajo.

 

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Paradižnik

Ste vedeli, da je določena zelenjava celo bolj zdrava skuhana?

Uporabne povezave