19.11.2018
LJ
/ 1°
Prince Harry Tako princ Harry nadaljuje poslanstvo matere Socialna fobija Se bojite javnih govorov in nastopov? Zajtrk Naravno naredite nekaj za svojo prebavo Pljuča Po štirih letih kemoterapije odkril, da nima raka
Borut Žgavec, dermatovenerolog

Asist. Borut Žgavec, dr. med.

Asist. Borut Žgavec, dr. med, specialist dermatovenerolog in dermatohistopatolog se ukvarja z estetsko in klasično dermatologijo - diagnostiko in zdravljenjem kožnih bolezni.

Odgovori strokovnjakov so zgolj nasveti, ki temeljijo izključno na zastavljenem vprašanju in zato ne pomenijo in ne predstavljajo strokovno podane zdravniške diagnoze. Odgovori strokovnjakov ne morejo nadomestiti osebnega obiska pri vašem zdravniku. Upoštevajte, da nekatere informacije s področja medicine lahko zastarajo.

Že odgovorjena vprašanja

Vnetje obnohtnice

Ključne besede: paronichia

Simptomi:

Deli telesa:

Vprašanje: Pozdravljeni, pred par leti sem si pri urejanju obnohtnice to mesto poškodovala (predel nad nohtom je bil rdeč, toplejši, občutljiv na dotik (utripanje), in rahlo otekel). To se je stopnjevalo, kjer bi naj izraščal noht, se je čez čas pokazala cca. 3mm luknja, za tem pa je rasel nov noht (starega oz. spodnji del so mi odstranili). Kljub temu, da zdaj obnohtnico puščam pri miru, so se simptomi ponovili na drugegem prstu (trenutno trajajo 4 dni). Ne bi rada, da se s tem nohtom zgodi isto kot s prejšnjim - lahko to kako preprečim? Hvala in lp!
Odgovor: Pozdravljeni! Kar opisujete imenujemo paronichia - vnetje obnohtnega tkiva, ki pa lahko nastane zaradi zelo različnih vzrokov. Odstranjevanje nohtne kutikule (ponohtnice) ob manikiranju je pogost vzrok vstopa mikroorganizmov v to področje kar vodi v vnetje, lahko gnojenje in motno delovanja nohtne matice, kar vodi v deformacijo nohtne plošče (po domače "nohta"). Povzročitelji vnetja so lahko bakterije, pogosto tudi glive, med njimi najpogosteje Candida Albicans. Zato je zdravljenje odvisno od povzročitelja. Mikroorganizmi pa niso edini povzročitelji tovrstnih vnetij, saj jih lahko vidmo tudi pri drugih obolenjih ( na primer pri oblikah luskavice, lichen planusa....itd) Svetujem vam, da si res pustite nohte čimboplj pri miru ( prekiniti z manikiranjem) nohte le na konceh strižite. Ne močite jih preveč ( izogibajte se grizenju ali stavljanju prstov v usta, saj je to pogost izvor, mikroorganizmov). Lahko namažete s kakšno mastno kremo, lahko vsebuje antimikrobno delovanje, uporabite lahko tople suhe obkladke. V primeru slabšanja ali širjena, pa bo potreben pregled...
Asist. Borut Žgavec, dr. med., 27.01.2014

Vaša anonimnost in tajnost vaših podatkov sta zagotovljeni. Strokovnjaki si pridržujejo pravico, da na določena vprašanja (iz različnih razlogov) ne odgovorijo. Odgovori strokovnjakov so zgolj nasveti, ki temeljijo izključno na zastavljenem vprašanju in zato ne pomenijo in ne predstavljajo strokovno podane zdravniške diagnoze. Odgovori strokovnjakov ne morejo nadomestiti osebnega obiska pri vašem zdravniku. Upoštevajte, da nekatere informacije s področja medicine lahko zastarajo.

 

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Paradižnik

Ste vedeli, da je določena zelenjava celo bolj zdrava skuhana?

Uporabne povezave