19.11.2018
LJ
/ 1°
Prince Harry Tako princ Harry nadaljuje poslanstvo matere Socialna fobija Se bojite javnih govorov in nastopov? Zajtrk Naravno naredite nekaj za svojo prebavo Pljuča Po štirih letih kemoterapije odkril, da nima raka
Borut Žgavec, dermatovenerolog

Asist. Borut Žgavec, dr. med.

Asist. Borut Žgavec, dr. med, specialist dermatovenerolog in dermatohistopatolog se ukvarja z estetsko in klasično dermatologijo - diagnostiko in zdravljenjem kožnih bolezni.

Odgovori strokovnjakov so zgolj nasveti, ki temeljijo izključno na zastavljenem vprašanju in zato ne pomenijo in ne predstavljajo strokovno podane zdravniške diagnoze. Odgovori strokovnjakov ne morejo nadomestiti osebnega obiska pri vašem zdravniku. Upoštevajte, da nekatere informacije s področja medicine lahko zastarajo.

Že odgovorjena vprašanja

Ščitnica in izpadanje las

Ključne besede: izpadanje las, plešavost

Simptomi: Plešavost

Deli telesa: KOŽA

Vprašanje: Pozdravljeni Na vas se obracam,ker opazam zadnje mesece,da mi lasje odpadajo bolj kot ponavadi. Ko si operem lasje mi izade tudi do 300 las. Lasje mi pa izpadajo cez cel dan. Vem,da so se lasje stanjsali tudi zaradi tega,ker mi scitnica ne dela pravilno in kljub temu,da jemljem tablete,se to pozna na lasjeh in kozi. Sicer opazam,da mi rastejo novi lasje,vendar sem kljub temu zaskrbljena,ker imam sedaj mnogo manj las in zelo tanke. Zanima me kaj lahko naredim,da se mi lasje okrepijo in da mi ne bodo vec izpadali v taki meri. Hvala Lp Petra
Odgovor: Spoštovani! Se opravičujem za zapozneli odgovor. Povečano izpadanje las je lahko posledica različnih in številnih dejavnikov ( več 100!!!) kot tudi različnih oblik plešanja ( alopecij) Žal brez natančnega pregeleda in trihoskopije ni možna natančnejša diagnoza. Glede na vaš opis sumim, da gre pri vas najverjetneje za obliko telogenega efluviuma ( ki je najverjetneje povezan s ščitnično motnjo). Ob začetku zdravljenja ščitnice, pa je včasih potrebno več mesecev, da se stanje izpadanja las začne "umirjat". V kolikor se stanje pri vas še ni umirilo, bo žal potreben pregled. Tudi tu bi še enkrat izkoristil priložnost, da omenim , da pri izpadanju las in plešanju NE OBSTAJA kar neko zdravilo, ki bi bilo za vse primerno ( pa čeprav to reklamirajo in prodajajo). To je namreč iz strokovnega stališča popolnoma nesmiselno in zavajujoče!! Vedno je namreč potrebno najprej postaviti DIAGNOZO ( za katero vrsto izpadanja las ali plešanja gre) in šele nato se odločamo za izbor terapije ali postopkov. Ne obstaja kar univerzalno zdravilo (šampon, losijon, tablete, kapsule...) za rast las! Ne nasedajte prodajnim prijemom in je škoda vašega denarja. Bistveno ceneje boste prišli skozi, če boste obiskali dermatologa, ki vam bo postavil diagnozo in za vas oziroma vašo težavo svetoval ustrezno sredstvo.
Asist. Borut Žgavec, dr. med., 25.08.2014

Vaša anonimnost in tajnost vaših podatkov sta zagotovljeni. Strokovnjaki si pridržujejo pravico, da na določena vprašanja (iz različnih razlogov) ne odgovorijo. Odgovori strokovnjakov so zgolj nasveti, ki temeljijo izključno na zastavljenem vprašanju in zato ne pomenijo in ne predstavljajo strokovno podane zdravniške diagnoze. Odgovori strokovnjakov ne morejo nadomestiti osebnega obiska pri vašem zdravniku. Upoštevajte, da nekatere informacije s področja medicine lahko zastarajo.

 

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Paradižnik

Ste vedeli, da je določena zelenjava celo bolj zdrava skuhana?

Uporabne povezave