19.11.2018
LJ
/ 1°
Borut Žgavec, dermatovenerolog

Asist. Borut Žgavec, dr. med.

Asist. Borut Žgavec, dr. med, specialist dermatovenerolog in dermatohistopatolog se ukvarja z estetsko in klasično dermatologijo - diagnostiko in zdravljenjem kožnih bolezni.

Odgovori strokovnjakov so zgolj nasveti, ki temeljijo izključno na zastavljenem vprašanju in zato ne pomenijo in ne predstavljajo strokovno podane zdravniške diagnoze. Odgovori strokovnjakov ne morejo nadomestiti osebnega obiska pri vašem zdravniku. Upoštevajte, da nekatere informacije s področja medicine lahko zastarajo.

Že odgovorjena vprašanja

Keratosis pilaris

Ključne besede: Keratosis pilaris, Pityriasis rubra pilaris,

Simptomi:

Deli telesa:

Vprašanje: Pozdravljeni! Imam simptome kožnega stanja imenovanega keratitis pillaris na nadlakteh, in keratitis pillaris rubra facei na obrazu (ličnicah)- rdeč pigment. Iz svojega osebnega zanimanja sem prebral da to stanje povzroča prevelika količina keratina v telesu ker ga ledvice ne morejo izločati. Zato se odvečni keratin izloča v obliki manjših mezoljčkev na nadlakteh in zgornjemu delu nog. Prosim za komentar in za možnost rešitve tega stanja (KPRF).
Odgovor: Spoštovani! Se opravičujem za zelooo zapoznel odgovor, a glede na vaše težave, so verjetno še vedno aktualčne. Vaše "diagnoze " so žal nejasne. In sicer v dermatologiji poznamo bolezeni kot so Keratosis pilaris , njen podtip Keratosis pilaris rubra oziroma Keratosis follicularis, Pityriasis rubra pilaris, Keratosis pilaris atrophicans (Ulerythema ophryogenes.)...itd Zato bi vas prosil, če lahko natančneje sporočite, katera od omenjenih diagnoz je bila postavljena. Bi pa omenil, da nobena od naštetih ni v nikakršni povezavi s preveliko količino keratina v telesu, ki naj bi ga ledvice ne mogle izločati. V našem telesu je keratin le v celicah povrhnjice, laseh in nohtih ter nekaj manše količine v nekaterih drugih celicah ( epitelija, nekaj želez...) Nikakor pa se ne izloča preko ledvic ali so bolezni povezane z motnjo izločanja keratina preko ledvic. Zgoraj omenjene bolezni nastanejo zaradi različnih mehanizmov ( najpogosteje zaradi genetsko predisponiranega nepravilnega poroženevanja infundibulov foliklov - to je "lijakastih " končnih delov dlačnih mešičkov). Posledica je kopičenje roževinastih ( keratinskih ) čepov v indfundibuluh, kar se klinično vidi kot drobne čvrte "bunčice", včasih podobne "mozoljčkm" Nekatere od zgoraj omenjenih motenj pa so vnetne narave. Tudi rdeča barav pri Keratosis pilaris rubra, ni zaradi kopičenja "rdečega pigmenta " ampak je posledica razširitve drobnih krvnih žil, skozi katere teče verč krvi, kar se klinično vidi kot rdečica.
Asist. Borut Žgavec, dr. med., 01.09.2014

Vaša anonimnost in tajnost vaših podatkov sta zagotovljeni. Strokovnjaki si pridržujejo pravico, da na določena vprašanja (iz različnih razlogov) ne odgovorijo. Odgovori strokovnjakov so zgolj nasveti, ki temeljijo izključno na zastavljenem vprašanju in zato ne pomenijo in ne predstavljajo strokovno podane zdravniške diagnoze. Odgovori strokovnjakov ne morejo nadomestiti osebnega obiska pri vašem zdravniku. Upoštevajte, da nekatere informacije s področja medicine lahko zastarajo.

 

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Paradižnik

Ste vedeli, da je določena zelenjava celo bolj zdrava skuhana?

Uporabne povezave