19.11.2018
LJ
/ 1°
Prince Harry Tako princ Harry nadaljuje poslanstvo matere Socialna fobija Se bojite javnih govorov in nastopov? Zajtrk Naravno naredite nekaj za svojo prebavo Pljuča Po štirih letih kemoterapije odkril, da nima raka
Borut Žgavec, dermatovenerolog

Asist. Borut Žgavec, dr. med.

Asist. Borut Žgavec, dr. med, specialist dermatovenerolog in dermatohistopatolog se ukvarja z estetsko in klasično dermatologijo - diagnostiko in zdravljenjem kožnih bolezni.

Odgovori strokovnjakov so zgolj nasveti, ki temeljijo izključno na zastavljenem vprašanju in zato ne pomenijo in ne predstavljajo strokovno podane zdravniške diagnoze. Odgovori strokovnjakov ne morejo nadomestiti osebnega obiska pri vašem zdravniku. Upoštevajte, da nekatere informacije s področja medicine lahko zastarajo.

Že odgovorjena vprašanja

Mb.Darier

Ključne besede: Dyskeratosis follicularis, Mb. Darier

Simptomi:

Deli telesa: KOŽA

Vprašanje: Stara sem 26 let. Laboratorijsko histološko potrjena diagnoza moje bolezni je Mb Darier. Ta izvid je sicer sedaj star 3 leta. Takrat mi je dermatologinja svetovala naj poskusim živeti s to boleznijo in se ni odločila za zdravljenje, češ da so zdravila nevarna. Med tem časom se je bolezen razširila. Najbolj so prizadeta dela na predelu med prsnico, čelu, med lopaticama in na vratu . Zato me sedaj zanima kako se ta bolezen zdravi? In ali obstajajo še kakšne druge metode za zdravljenje razen zdravil? Poleg tega pa imam alergijo na nikelj in natrijev sulfat in me zanima kako bi se lahko zdravila (prehrana, zdravila, druge metode...). Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem lep pozdrav!
Odgovor: Mb. Darier ali Dyskeratosis follicularis je dedna bolezen (- prinesemo jo na svet), ki lahko postane vidna šele kasneje v življenju ( običajno po puberteti). Gre za dedno motnjo povezave celic povrhnjice ( keratinocitov) ki so zato mestoma med seboj slabše povezani, se med seboj ločujejo in ob tem je moteno tudi poroženevanje teh celic. To se lahko zgodi kjerkoli na naši koži in tam vidimo običajno drobno papulo (bunčico) ki je rdečkasto do rjavklasto obarvana, na potip groba in se lahko lušči. Ker je k temu nagnjena celotna koža je običajno teh papul veliko in se z leti širijo in med seboj tudi zlivajo v večja področja. Spremebe lahkoi opazimo tudi po nohtih...itd. Ker je bolezen dena, sodobna medicina nima zdravila s katerim bi bolezn pozdravili. V Blagih ioblikah jo lajšamo s pravilno nego inhigieno, če pa je v hujši obliki pa imamo pogosto kar dobre uspehe z zdravljenjem s posebnimi zdravili iz skupine retinoidov ( acitretin - pri nas registriran pod imenom Neotigasion). Omenjeno zdravilo lahko predpišemo le dermatologi, zato vam svetujem, da se ponovno oglesite pri vašio dermatologinji, ki naj vam obrazloži kako bolezen voditi, kot tudi predpiše zdravila ( imajo pa kar nekaj stranskih učinkov, med pomembnimi je, da v času jemanja zdravil ne smete zanositi. Nekatera priporočila so, da ne smete zanositi še 3 leta po prekinitvi zdravljenja...) Ampak vse to se boste pogovorili z dermatologom, ki vam bo zdravilo predpisal in vas vodil.
Asist. Borut Žgavec, dr. med., 01.09.2014

Vaša anonimnost in tajnost vaših podatkov sta zagotovljeni. Strokovnjaki si pridržujejo pravico, da na določena vprašanja (iz različnih razlogov) ne odgovorijo. Odgovori strokovnjakov so zgolj nasveti, ki temeljijo izključno na zastavljenem vprašanju in zato ne pomenijo in ne predstavljajo strokovno podane zdravniške diagnoze. Odgovori strokovnjakov ne morejo nadomestiti osebnega obiska pri vašem zdravniku. Upoštevajte, da nekatere informacije s področja medicine lahko zastarajo.

 

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Paradižnik

Ste vedeli, da je določena zelenjava celo bolj zdrava skuhana?

Uporabne povezave