18.10.2018
LJ
21° / 11°
Buče Poznate to neverjetno antioksidantno bombo? Plank 3 načini, kako spodbudimo delovanje presnove Žalovanje Izguba ljubljene osebe - žalovanje je pomembno Holesterol Kako uspešno znižati holesterol?
POPovi zdravniki 2012 - 49

Mag. Dragica Marta Sternad

Sociologinja, ki svetuje in nudi pomoč osebam z motnjami hranjenja, zasvojenim z alkoholom, rešuje partnerske konflikte in težave odraščajoče populacije.

Odgovori strokovnjakov so zgolj nasveti, ki temeljijo izključno na zastavljenem vprašanju in zato ne pomenijo in ne predstavljajo strokovno podane zdravniške diagnoze. Odgovori strokovnjakov ne morejo nadomestiti osebnega obiska pri vašem zdravniku. Upoštevajte, da nekatere informacije s področja medicine lahko zastarajo.

Že odgovorjena vprašanja

bulimija

Ključne besede: motnje hranjenja, bulimija, odraščanje

Simptomi:

Deli telesa:

Vprašanje: Dober večer! Stara sem 17 let, in že od mojega 8. razreda na vsake toliko na silo bruham. Med temi leti sem imela res velike psihične travme ( izguba očeta, zbadanje, šola...). ker vem, da škodujem sama sebi, bi rada s tem nehala, vendar ne vem kako. sem že probala, rata mi kakšen teden ali dva, nato pa spet. prenajem sem vsega, nato grem pred ogledalo, se pogledam in vidim kakšna sem. takoj grem do wc školjke in se zbruham. šele nato se počutim lepo, oziroma suho. ker sem si hotela pomagati sem to povedala svojim prijateljem. oni so mi seveda samo govorili kako to ni prav itd. seveda sem jih razumela, vendar oni niso razumeli mene. prijateljice so zelo lepee, sama pa ne morem rečti, da sem ravno lepa. mi lahko prosim svetujete kakršno koli terapijo ali kaj podobnega? mislm, da je že čas, da se rešim tega.
Odgovor: Vsekakor predvidevam, da ste se okoli bolezni in zasvojenosti, ki jo poimenujemo motnje hranjenja, že veliko prebrali na naših straneh, literaturi, idr. Da se z boleznijo ni igrati in da ima sama bulimija lahko res hude posledice, verjetno tudi. Torej, naj vas ne zanimajo prijateljice, komentarji tega ali onega. Če želite sami biti duševno in fizično zdravi, bo potrebno nastalo situacijo popraviti, se zbrati in se odločiti, da je pogoj za vsak vaš uspeh poleg vsega najprej biti zdrav, da boste seveda zmogli. Ukvarjanje s hrano, nepravilno prehrano, tlačenjem čustev, idr. ne pelje v ozdravitev. Potrebno je tudi pri vas najti vzroke za nastanek tega početja, se prenehati smiliti sama sebi, se odločiti za zdravo življenje, ki ima v prvi vrsti zdravo prehrano s primernim gibanjem in ob tem vam lahko pomagajo vsi tisti, ki vas imajo radi, jih imate tudi vi, ter seveda jim zaupate. Pridobiti morate potrebno samopodobo, imeti odnos do sebe, do telesa kot takšnega in do hrane. Obroki morajo biti redni, v njih dovolj vsega, kar vaše telo potrebuje, da boste lahko opravljali vsadanje obveznosti. Karkoli vam lahko v tej smeri pomagam, se oglasite na dsternad@gmail.com
Mag. Dragica Marta Sternad, 29.01.2015

Vaša anonimnost in tajnost vaših podatkov sta zagotovljeni. Strokovnjaki si pridržujejo pravico, da na določena vprašanja (iz različnih razlogov) ne odgovorijo. Odgovori strokovnjakov so zgolj nasveti, ki temeljijo izključno na zastavljenem vprašanju in zato ne pomenijo in ne predstavljajo strokovno podane zdravniške diagnoze. Odgovori strokovnjakov ne morejo nadomestiti osebnega obiska pri vašem zdravniku. Upoštevajte, da nekatere informacije s področja medicine lahko zastarajo.

 

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Tek

Ali tečete zunaj tudi v hladnih dneh?

Uporabne povezave