14.11.2018
LJ
15° / 8°
Kap 10 znakov kapi, ki jih morate poznati Avokado 7 preprostih in zdravih zajtrkov z malo kalorijami Par To bo pomagalo po prepiru s partnerjem Belinda Danes je neprepoznavna ...
Andreja Pšeničny

Dr.sci. Andreja Pšeničny, univ.dipl.psih.

Doktorica psiholoških znanosti in psihoterapevtka, ki velja tudi za vodilno strokovnjakinjo za zdravljenje sindroma izgorelosti.

Odgovori strokovnjakov so zgolj nasveti, ki temeljijo izključno na zastavljenem vprašanju in zato ne pomenijo in ne predstavljajo strokovno podane zdravniške diagnoze. Odgovori strokovnjakov ne morejo nadomestiti osebnega obiska pri vašem zdravniku. Upoštevajte, da nekatere informacije s področja medicine lahko zastarajo.

Že odgovorjena vprašanja

Občutek tujka v grlu

Ključne besede: anksioznost, somatizacija

Simptomi: Anksioznost

Deli telesa: DUŠEVNOST

Vprašanje: Lepo pozdravljeni, stara sem 30 let in zadnje 3 leta cutim v grlu napetost in obcutek kot da se mi je zataknil kos hrane nekje med grlom ali glasilkami. Ze dolgo casa se ukvarjam s tem kako bi resila ta problem in sem probala razlicne metode kot meditacija, masaza, sport, ukvarjanje z neko drugo dejavnostjo da zamotim mozgane...vendar se vsakic pojavi isti obcutek bolecine in napetosti. Opazila sem da imam tudi obdobja ko ne cutim popolnoma nobene bolecine - torej obdobje dopusta in ko se stevilo obveznosti zmanjsa....potem pa ko se zacne novo delovno in solsko obdobje in zraven pridejo se nove obveznosti pride tudi nazaj ta neprijeten obcutek v grlu. In ne glede kako se trudim da ga zmanjsam zmeraj je tam nekje v ozadju. Zadnje case berem veliko razlicnega "ctiva" na internetu in edino kar najbolj opise mojo situacijo in izgleda situacijo mnogih ljudi po svetu je bolecina povezana z anksioznostjo oz. "globus hystericus". Razlicni strokovnjaki priporocajo razlicne metode kako zmanjsati napetost v misicah, vendar mene bolj zanima kako zmanjsati oz. imeti boljso kontrolo nad samim virom te bolecine...v tem smislu kako definirati tisto kar stimulira to napetost v grlu. Zanima me vase mnenje nasplosno o tej "bolezni" in seveda ce priporocate kaksne tehnike samozdravljenja. Glede na to da mocno verjamem v moc komunikacije me tudi zanima ce bi v tem primeru pomagal tudi obsik pri psihoterapevtu? Obiskala sem tudi ze zdravnika, preverili so mi krvno sliko brez zaskrbljajujocih rezulatov. Drugi korak naj bi bil obisk otorinolaringologa. Ze vnaprej se zahvaljujem za vas odgovor. Lep dan se naprej.
Odgovor: Spoštovani, Če je tudi izvid pri otorinarologu negativen (in ker težava traja že več let, je tak izvid najbolj verjeten), potem je vzrok za vaše težave zagotovo psihosomatski. To potrjuje tudi vaše opažanje, da so težave manjše, ko ste pod manjšimi psihičnimi bremeni (dopust). Priporočan vključitev v psihoterapevtsko obravnavo. Lep pozdrav,
Dr.sci. Andreja Pšeničny, univ.dipl.psih.,

Vaša anonimnost in tajnost vaših podatkov sta zagotovljeni. Strokovnjaki si pridržujejo pravico, da na določena vprašanja (iz različnih razlogov) ne odgovorijo. Odgovori strokovnjakov so zgolj nasveti, ki temeljijo izključno na zastavljenem vprašanju in zato ne pomenijo in ne predstavljajo strokovno podane zdravniške diagnoze. Odgovori strokovnjakov ne morejo nadomestiti osebnega obiska pri vašem zdravniku. Upoštevajte, da nekatere informacije s področja medicine lahko zastarajo.

 

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Paradižnik

Ste vedeli, da je določena zelenjava celo bolj zdrava skuhana?

Uporabne povezave