19.11.2018
LJ
/ 1°
Mirjam Kovačič Čadež

Mirjam Kovačič, dr. dent. med.

Mirjam Kovačič je zobozdravnica zasebnica, ki svoje znanje nadgrajuje s sodobno opremo in visokimi standardi strokovnosti.

Odgovori strokovnjakov so zgolj nasveti, ki temeljijo izključno na zastavljenem vprašanju in zato ne pomenijo in ne predstavljajo strokovno podane zdravniške diagnoze. Odgovori strokovnjakov ne morejo nadomestiti osebnega obiska pri vašem zdravniku. Upoštevajte, da nekatere informacije s področja medicine lahko zastarajo.

Že odgovorjena vprašanja

Kdaj zob izpuliti

Ključne besede: zob, izpuliti, puljenje, potemnel zob, zobozdravnik Ljubljana, zasebna zobna ambulanta

Simptomi:

Deli telesa: USTA

Vprašanje: Pozdravljeni! Pred slabim letom mi je zobozdravnica rekla, da bo treba zob - zgornja petica na desni strani treba izpuliti, ko zob začne boleti. Sedaj me je zob rahlo začel boleti. Zanima me na podlagi česa se zob lahko izpuli? Zob sicer je malo potemnel vendar zgleda na zunaj dzrav. Ali se zob lahko še vedno reši? hvala in lep pozdrav, Vesna
Odgovor: Spoštovani! Žal vam brez pregleda in Rtg slike ne morem dati strokovnega odgovora konkretno za vas, načeloma pa so najpogostejši vzroki izgube zob: Kronični periapikalni parodontitis ( kronični periapikalni proces oz. granulom bolj laično), karies zaradi katerega se zob ne da več rešiti, frakture (poke) korenin zob, parodontalna bolezen. Glede na to, da je zob potemnel, sklepam, da je mrtev, to pomeni, da je bila pred časom zdravljena korenina. Pri zdravljenju korenin zob - koreninskih kanalov ni vedno možno doseči 100% uspeha pri zdravljenju, največkrat zaradi zapletenega poteka koreninskih kanalov. Lahko se razvije granulom - kronični periapikalni proces, kronični periapikalni parodontitis. gre pravzaprav za vnetje na vršičku korenine. Če ponovno zdravljenje korenin zob ( novejše metode zdravljenja so uspešnejše ) ni mogoče ali ne pričakujemo ozdravitve, ocenimo ali bi v poštev prišla apikotomija. Apikotomija je manjši operativni poseg pri katerem se kirurško očisti vnetje na vršičku korenine. Če ima zob globoki karies, ki ne dovoljuje obnovitve zoba ali če je korenina počena vzdolžno, kar se pri mrtvih zobeh rado zgodi tak zob žal ni rešljiv. Kadar gre za napredovalo parodontalno bolezen je lahko izguba kosti tako velika, da obzobnega žepka ni mogoče pozdraviti, tudi v tem primeru je zob žal izgubljen. Upam, da se bo vseeno še pokazala možnost, da zob rešite. Lep dan,
Mirjam Kovačič, dr. dent. med., 02.03.2015

Vaša anonimnost in tajnost vaših podatkov sta zagotovljeni. Strokovnjaki si pridržujejo pravico, da na določena vprašanja (iz različnih razlogov) ne odgovorijo. Odgovori strokovnjakov so zgolj nasveti, ki temeljijo izključno na zastavljenem vprašanju in zato ne pomenijo in ne predstavljajo strokovno podane zdravniške diagnoze. Odgovori strokovnjakov ne morejo nadomestiti osebnega obiska pri vašem zdravniku. Upoštevajte, da nekatere informacije s področja medicine lahko zastarajo.

 

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Paradižnik

Ste vedeli, da je določena zelenjava celo bolj zdrava skuhana?

Uporabne povezave