19.11.2018
LJ
/ 1°
Prince Harry Tako princ Harry nadaljuje poslanstvo matere Socialna fobija Se bojite javnih govorov in nastopov? Zajtrk Naravno naredite nekaj za svojo prebavo Pljuča Po štirih letih kemoterapije odkril, da nima raka
Andreja Pšeničny

Dr.sci. Andreja Pšeničny, univ.dipl.psih.

Doktorica psiholoških znanosti in psihoterapevtka, ki velja tudi za vodilno strokovnjakinjo za zdravljenje sindroma izgorelosti.

Odgovori strokovnjakov so zgolj nasveti, ki temeljijo izključno na zastavljenem vprašanju in zato ne pomenijo in ne predstavljajo strokovno podane zdravniške diagnoze. Odgovori strokovnjakov ne morejo nadomestiti osebnega obiska pri vašem zdravniku. Upoštevajte, da nekatere informacije s področja medicine lahko zastarajo.

Že odgovorjena vprašanja

Bulimija, samomorilne misli, zaupnost

Ključne besede: bulimija, samopoškodbeno vedenje, suicidalnost, zaupnost

Simptomi: Depresija

Deli telesa: DUŠEVNOST

Vprašanje: Lep pozdrav! Stara sem 14 let in že 2 leti imam bulimijo, sem depresiuna, občasno se režem in imam samomorilske misli. Vedno več hodm na partije kjer spijem vedno več alkota, učasih kadim travo, čike pa kadim že kšno leto. Doma se večkrat kregamo in ne vem več kaj nj nardim ker vem da s tem kar delamuničujm samo sebe amak mi je za to ubistvu useen. Zdi se mi kda nism nobenmu pomembna, fnt me je pustu zarad druge, dost "prjatlou" me je že zafrknl in jst sam hočm umret. Usm bo laži brez mene sam vem da rabm pomoč čeprou je nočm. Če bi šla do šolske psihologije a bi use to starši zvedl al ne? Pa zanima me še kolk je starostna meja da osebni zdraunik tega ne sporoči staršem? Hvala
Odgovor: Spoštovana, verjamem ti, da ti je res težko in da se boriš sama s sabo, komu sploh zaupati. Verjamem tudi, da se v svojih težavah počutiš povsem sama in ne zaupaš nikomur, vendar to le še povečuje tvojo stisko in poglablja tesnobo, jezo, žalost, osamljenost in obup, ki jih nosiš v sebi. A verjemi mi, da vsakemu odleže, ko se o stiskah, ki nam težijo dušo, pogovorimo z nekom, ki nam prisluhne in nas skuša razumeti in nam pomagati na poti naprej. Zato MORAŠ NUJNO takoj poiskati pomoč, saj so tvoje težave in stiska tako velike, da jih boš sama, brez pomoči odraslih, zelo težko prebrodila. Šolska zdravnica oziroma šolska psihologinja sta pravi naslov, kamor se lahko zatečeš in ki bosta vedeli, kako se lotiti reševanja tvojih stisk. Načeloma naj bi po 14 oziroma 15 letu na željo pacienta ohranili zaupnost podatkov, vendar se mi postavlja vprašanje, ali bi v tvojem primeru s tem naredili tebi več škode kot koristi, saj bi še naprej ostala osamljena s svojimi strahovi in bolečinami. Pri reševanju tako resnih težav, kot so bulimija, samopoškodbeno vedenje in samomorilne misli običajno pri mladostniku v proces terapije vključimo vso družino, saj je smiselno poskušati vplivati na spremembo odnosov znotraj nje na ta način, da bi lahko mlad človek zaupanje in varnost poiskal tudi pri svojih najbližjih, če je to le objektivno mogoče. Zberi torej pogum in svoje težave zaupaj zdravnici ali psihologinji, ki ti bosta svetovali in te vodili skozi proces zdravljenja. Pazi nase, .
Dr.sci. Andreja Pšeničny, univ.dipl.psih., 03.05.2015

Vaša anonimnost in tajnost vaših podatkov sta zagotovljeni. Strokovnjaki si pridržujejo pravico, da na določena vprašanja (iz različnih razlogov) ne odgovorijo. Odgovori strokovnjakov so zgolj nasveti, ki temeljijo izključno na zastavljenem vprašanju in zato ne pomenijo in ne predstavljajo strokovno podane zdravniške diagnoze. Odgovori strokovnjakov ne morejo nadomestiti osebnega obiska pri vašem zdravniku. Upoštevajte, da nekatere informacije s področja medicine lahko zastarajo.

 

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Paradižnik

Ste vedeli, da je določena zelenjava celo bolj zdrava skuhana?

Uporabne povezave