19.11.2018
LJ
/ 1°
Prince Harry Tako princ Harry nadaljuje poslanstvo matere Socialna fobija Se bojite javnih govorov in nastopov? Zajtrk Naravno naredite nekaj za svojo prebavo Pljuča Po štirih letih kemoterapije odkril, da nima raka
Andreja Pšeničny

Dr.sci. Andreja Pšeničny, univ.dipl.psih.

Doktorica psiholoških znanosti in psihoterapevtka, ki velja tudi za vodilno strokovnjakinjo za zdravljenje sindroma izgorelosti.

Odgovori strokovnjakov so zgolj nasveti, ki temeljijo izključno na zastavljenem vprašanju in zato ne pomenijo in ne predstavljajo strokovno podane zdravniške diagnoze. Odgovori strokovnjakov ne morejo nadomestiti osebnega obiska pri vašem zdravniku. Upoštevajte, da nekatere informacije s področja medicine lahko zastarajo.

Že odgovorjena vprašanja

Ustrežljiva tašča

Ključne besede: aktivna odvisnost pomoč drugim, meje

Simptomi:

Deli telesa: DUŠEVNOST

Vprašanje: Spoštovani, želela bi slišati vaše mnenje o naslednji zadevi. Z možem živima v zgornjem nadstropju hiše pri njegovih starših. Stanovanje ni fizično ločeno, zaenkrat imamo skupno kuhinjo. Vendar to sploh ni problem, ker imam res najboljšo taščo na svetu. In tu se skriva problem. Tašča nobenemu ne zna reči ne. Stara je 70 let in ima v varstvu dve vnukinji. Pred vsemi igra, da je vse v redu, da ni nič narobe, jaz pa sem večkrat nehote slišala (ko sem želela it v kuhinjo), kako tastu govori, da je življenje eno samo trpljenje, da to ni za živet in ne za umret, da je hujše kot biti suženj (to so vse njene besede). Ženska je čisto uničena. Možu sem že večkrat povedala, da njegovi bratje ne delajo prav, ko ne dajo otrok v vrtec, pa mi je zabrusil nazaj, naj se ne vtikam. Kaj naj naredim? Vsak dan mi te težke taščine besede grejo po glavi. Hvala.
Odgovor: Spoštovana, Taščine besede so vas zmedle, ker ste jih doživeli kot izraz hude stiske, še zlasti zato, ker ne tast in ne vaš mož ne reagirata nanje. Ali ste morda pomislili, da jo onadva poznata morda bolje od vas in da sta se pri nudenju tovrstne pomoči mami in ženi morda že opekla? Slišalo se bo nenavadno, a nekateri ljudje, ki se močno trudijo, da bi pomagali drugim, to počnejo tudi zaradi sebe in bi bili v še večji stiski, če ne bi imeli komu pomagati. Čeprav je na videz paradoksalno, vendar pa oni sami potrebujejo občutek, da so nekomu potrebni, da se lahko počutijo varno v odnosih in zato, da sebe vidijo kot dobre, ustrežljive. Zaradi te svoje potrebe si naložijo veliko, včasih tudi preveč. Potem se pritožujejo, da so preobremenjeni, vendar pa bi se znašli v še hujši stiski, če jih ne bi nihče prosil za pomoč. Zato ne znajo reči ne. V bistvu gre za to, da taki ljudje bližnje najprej razvadijo, potem pa se pritožujejo, da so razvajeni. Pritoževanje je del tega cikla in je namenjeno zgolj razbremenjevaje notranjega konflikta med željo, da bi ustregla in bila ( v svojih očeh) dobra mama ter med željo, da bi drugi videli njeno žrtvovanje in jo za njega pohvalili. Pri tem včasih sicer uporabljajo zelo dramatične izraze. Torej , če bi vi poskušali namesto vaše tašče postavljati meje njeni pomoči, bi se ta na koncu jezila na vas, stvari pa bi šle enako naprej. Pomoč drugim je za vašo taščo nekaj takega, kot alkohol za zasvojenega. Ne more brez njega, a ker ima zaradi tega težave, jih rešuje z novo dozo. Skratka, pritrdila bi vašemu možu, da se ne vpletajte, saj boste na koncu vi potegnili kratko. Lep pozdrav,
Dr.sci. Andreja Pšeničny, univ.dipl.psih., 03.05.2015

Vaša anonimnost in tajnost vaših podatkov sta zagotovljeni. Strokovnjaki si pridržujejo pravico, da na določena vprašanja (iz različnih razlogov) ne odgovorijo. Odgovori strokovnjakov so zgolj nasveti, ki temeljijo izključno na zastavljenem vprašanju in zato ne pomenijo in ne predstavljajo strokovno podane zdravniške diagnoze. Odgovori strokovnjakov ne morejo nadomestiti osebnega obiska pri vašem zdravniku. Upoštevajte, da nekatere informacije s področja medicine lahko zastarajo.

 

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Paradižnik

Ste vedeli, da je določena zelenjava celo bolj zdrava skuhana?

Uporabne povezave