17.11.2018
LJ
/ 2°
Sok Če hujšate, ne bi smeli piti sokov Paradižnik Katero zelenjavo je bolj zdravo jesti skuhano? Trebuh To pomaga izgubiti maščobo na trebuhu Barack in Michelle Obama Michelle Obama razkrila podrobnost iz njunega zakona
Dušan Brajović

Dušan Brajović, dr. dent.med.

Zobozdravnik, ki se ukvarja predvsem z estetsko in funkcionalno rekonstrukcijo zobovja.

Odgovori strokovnjakov so zgolj nasveti, ki temeljijo izključno na zastavljenem vprašanju in zato ne pomenijo in ne predstavljajo strokovno podane zdravniške diagnoze. Odgovori strokovnjakov ne morejo nadomestiti osebnega obiska pri vašem zdravniku. Upoštevajte, da nekatere informacije s področja medicine lahko zastarajo.

Že odgovorjena vprašanja

vnetje dlesni pri mladostnikih

Ključne besede: vnetje dlesni pri mladostnikih

Simptomi:

Deli telesa: USTA

Vprašanje: Lep pozdrav! star sem 18 let in pred letom in pol sem dobil aparat. priblizno pol leta nazaj sem opazil da imam vnete dlesni, sprva sem mislil da so se mi dlesni tudi odmaknile vendar sta oba zobozdravnica in ortodont zatrdila da ni nic hujsega da so dlesni le malo vnete. ortodontu sem pri naslednjem obisku se enkrat omenil dlesni, in je rekel naj jih le dobro masiram in bi moglo biti bolje. vendar sem kljub temu zelo zaskrbljen. dlesni so precej vnete, in krvavijo ko nitkam zobe. zobozdravnica mi je celo rekla naj poskusim dlesni "zagati" s posebnimi nitkami. zobe cistim po svojih moceh vendar je to prrcej tezko zaradi aparata. dlesni so tako vnete da ne morem nositi gumic saj jih ne morem zatakniti za kljukice. zanima me ali je za vnetje lahko kriv aparat ali samo higiena? kaj naj storim? kako dalec je ta bolezen ze lahko prisla in ali se jo se da resiti? p.s.: mislim da imam tudi neprijeten zadah, prebral sem da je to posledica vnetja
Odgovor: Pozdravljeni! Pri mladostnikih je včasih prisotno vnetje dlesni, kar imenujemo juvenilni parodontitis. Kjer je pritrjen zobni aparat, je tako vnetje še bolj izraženo, saj je otežena ustna higiena. Pravilni čistite zobe, naj vam zobozdravnik tudi odstrani zobne obloge. Ko bo aparat odstranjen, bo čiščenje olajšano in tudi vnetje se bo umirilo. V odrasli dobi ta vrsta vnetja izzveni. Lep pozdrav!
Dušan Brajović, dr. dent.med., 21.04.2015

Vaša anonimnost in tajnost vaših podatkov sta zagotovljeni. Strokovnjaki si pridržujejo pravico, da na določena vprašanja (iz različnih razlogov) ne odgovorijo. Odgovori strokovnjakov so zgolj nasveti, ki temeljijo izključno na zastavljenem vprašanju in zato ne pomenijo in ne predstavljajo strokovno podane zdravniške diagnoze. Odgovori strokovnjakov ne morejo nadomestiti osebnega obiska pri vašem zdravniku. Upoštevajte, da nekatere informacije s področja medicine lahko zastarajo.

 

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Paradižnik

Ste vedeli, da je določena zelenjava celo bolj zdrava skuhana?

Uporabne povezave