19.11.2018
LJ
/ 1°
Mirjam Kovačič Čadež

Mirjam Kovačič, dr. dent. med.

Mirjam Kovačič je zobozdravnica zasebnica, ki svoje znanje nadgrajuje s sodobno opremo in visokimi standardi strokovnosti.

Odgovori strokovnjakov so zgolj nasveti, ki temeljijo izključno na zastavljenem vprašanju in zato ne pomenijo in ne predstavljajo strokovno podane zdravniške diagnoze. Odgovori strokovnjakov ne morejo nadomestiti osebnega obiska pri vašem zdravniku. Upoštevajte, da nekatere informacije s področja medicine lahko zastarajo.

Že odgovorjena vprašanja

Vnetje dlesni ob nošnji zobnega aparata

Ključne besede: vnetje dlesni, zobni aparat, zadah, nitkanje, zobozdravnik

Simptomi:

Deli telesa:

Vprašanje: Lep pozdrav! star sem 18 let in pred letom in pol sem dobil aparat. priblizno pol leta nazaj sem opazil da imam vnete dlesni, sprva sem mislil da so se mi dlesni tudi odmaknile vendar sta oba zobozdravnica in ortodont zatrdila da ni nic hujsega da so dlesni le malo vnete. ortodontu sem pri naslednjem obisku se enkrat omenil dlesni, in je rekel naj jih le dobro masiram in bi moglo biti bolje. vendar sem kljub temu zelo zaskrbljen. dlesni so precej vnete, in krvavijo ko nitkam zobe. zobozdravnica mi je celo rekla naj poskusim dlesni "zagati" s posebnimi nitkami. zobe cistim po svojih moceh vendar je to prrcej tezko zaradi aparata. dlesni so tako vnete da ne morem nositi gumic saj jih ne morem zatakniti za kljukice. zanima me ali je za vnetje lahko kriv aparat ali samo higiena? kaj naj storim? kako dalec je ta bolezen ze lahko prisla in ali se jo se da resiti? p.s.: mislim da imam tudi neprijeten zadah, prebral sem da je to posledica vnetja
Odgovor: Spoštovani! Direktni vzrok vnetja je najverjetneje zobna obloga. Kadar je v ustih zobni aparat je seveda neprimerno težje očistiti vseh pet ploskev vsakega posameznega zoba, saj je mest kjer se zadržuje zobna obloga neprimerno več, dostopnost pa težka. Seveda obstajajo pripomočki in tehnike čiščenja, ki nam čiščenje omogočijo. Ni nemogoče, dobro pa je, da vam nekdo pokaže. Glede na to, da je vnetje že prisotno predlagam profesionalno čiščenje ter trening čiščenja ter da ob tem dobite navodilo kako vzpostavljeno stanje vzdrževati. Lahko tudi pri nas. www.zobozdravstvo.com. Lep pozdrav,
Mirjam Kovačič, dr. dent. med., 23.06.2015

Vaša anonimnost in tajnost vaših podatkov sta zagotovljeni. Strokovnjaki si pridržujejo pravico, da na določena vprašanja (iz različnih razlogov) ne odgovorijo. Odgovori strokovnjakov so zgolj nasveti, ki temeljijo izključno na zastavljenem vprašanju in zato ne pomenijo in ne predstavljajo strokovno podane zdravniške diagnoze. Odgovori strokovnjakov ne morejo nadomestiti osebnega obiska pri vašem zdravniku. Upoštevajte, da nekatere informacije s področja medicine lahko zastarajo.

 

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Paradižnik

Ste vedeli, da je določena zelenjava celo bolj zdrava skuhana?

Uporabne povezave