19.11.2018
LJ
/ 1°
Mirjam Kovačič Čadež

Mirjam Kovačič, dr. dent. med.

Mirjam Kovačič je zobozdravnica zasebnica, ki svoje znanje nadgrajuje s sodobno opremo in visokimi standardi strokovnosti.

Odgovori strokovnjakov so zgolj nasveti, ki temeljijo izključno na zastavljenem vprašanju in zato ne pomenijo in ne predstavljajo strokovno podane zdravniške diagnoze. Odgovori strokovnjakov ne morejo nadomestiti osebnega obiska pri vašem zdravniku. Upoštevajte, da nekatere informacije s področja medicine lahko zastarajo.

Že odgovorjena vprašanja

Temno rdeča bula na nebu po jedi

Ključne besede: temno rdeča bula, nebo, po jedi, zobozdravnik

Simptomi:

Deli telesa: USTA

Vprašanje: Pozdravljeni! Danes sem nekaj minut po obroku zadaj na trdem nebu začutila, da se mi je naredila temno rdeča bula v velikosti 1 cm. Ob enem sem opazuila, da je celjustni predel, kjer je modrostni zob nekoliko belo obarvan. Zelo me skrbi kaj se dogaja. Majhna rdeča bulica se mu je pojavila že nekajkrat, pa je sama počila ali izginila, ta pa je tako velika, da me je groza. Zahvaljujem se Vam za odgovor in vas lepo pozdravljam.
Odgovor: Spoštovani! Glede na to, da se bulica pojavlja nekaj minit po hranjenju, po jedi gre najverjetneje za zamašeno izvodilo manjše žleze slinavke. Običajno je vsebina prozorna, lahko pa vaša malo zakrvavi in je zato temno rdeča. Kadar jeste žleza proizvaja slino, ker pa je izvodilo zamašeno slina ne more iztekati, zato se naredi bulica ali mehurček. Nič nevarnega. Dlesen ob osmici pa najverjetneje pobledi ker se sluznica zaradi nastanka bulice napne in tam kjer "vleče" oz. napravi pritisk predel pobledi. Kar pa verjetno mine, ko bulica izgine ali se predre. Strokovno taki bulici, ki se nardi zaradi zamašenega izvodila slinavke rečemo ranula. Svetujem pregled pri oralnem ali maksilofacislnem kirurgu. Tako žlezo je potrebno kirurško odstraniti. Naj vas ne bo strah. Lep pozdrav,
Mirjam Kovačič, dr. dent. med., 23.06.2015

Vaša anonimnost in tajnost vaših podatkov sta zagotovljeni. Strokovnjaki si pridržujejo pravico, da na določena vprašanja (iz različnih razlogov) ne odgovorijo. Odgovori strokovnjakov so zgolj nasveti, ki temeljijo izključno na zastavljenem vprašanju in zato ne pomenijo in ne predstavljajo strokovno podane zdravniške diagnoze. Odgovori strokovnjakov ne morejo nadomestiti osebnega obiska pri vašem zdravniku. Upoštevajte, da nekatere informacije s področja medicine lahko zastarajo.

 

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Paradižnik

Ste vedeli, da je določena zelenjava celo bolj zdrava skuhana?

Uporabne povezave