19.11.2018
LJ
/ 1°
Prince Harry Tako princ Harry nadaljuje poslanstvo matere Socialna fobija Se bojite javnih govorov in nastopov? Zajtrk Naravno naredite nekaj za svojo prebavo Pljuča Po štirih letih kemoterapije odkril, da nima raka
Mirjam Kovačič Čadež

Mirjam Kovačič, dr. dent. med.

Mirjam Kovačič je zobozdravnica zasebnica, ki svoje znanje nadgrajuje s sodobno opremo in visokimi standardi strokovnosti.

Odgovori strokovnjakov so zgolj nasveti, ki temeljijo izključno na zastavljenem vprašanju in zato ne pomenijo in ne predstavljajo strokovno podane zdravniške diagnoze. Odgovori strokovnjakov ne morejo nadomestiti osebnega obiska pri vašem zdravniku. Upoštevajte, da nekatere informacije s področja medicine lahko zastarajo.

Že odgovorjena vprašanja

Zob po plombiranju je občutljiv na ugriz

Ključne besede: zob boli na ugriz, zobozdravnik, kljuva zob

Simptomi:

Deli telesa: USTA

Vprašanje: Pozdravljeni. Pred tremi tedni so mi zamenjali amalgansko zalivko z belo, zaradi kariesa, ki se je povečal. Takrat me je nekaj dni ob ugrizu v trdo hrano zabolel ta zob. Enkrat celo zelo močno (občutek, kot bi počila plomba). Sam od sebe me ni bolel. Sedaj mi že kakšen teden "kljuva" na isti strani, kot je omenjen zob. Vmes je bil kakšen dan čisto brez bolečin. Ker imam na isti strani tudi modrostni zob, ki neuspešno raste (bolečine modrostnega zoba se mi občasno pojavljajo, zob nima prostora rasti), je možno, da me boli modrostni zob. Lokacije bolečine ne morem določiti. Kluvanje je močno, ampak ni stalno, parkrat na dan. Ortopana mi še niso naredili. Na pregled grem naslednji teden. Zanima me, ali naj počakam do naslednjega tedna ali grem raje takoj na pregled. Kakšno zdravljenje me čaka? Stara sem 35 let. Za odgovor lepa hvala.
Odgovor: Spoštovani! Kadar zob boli na opisan način je najverjetnejša možnost, da je plomba še malo previsoka. Pri izdelavi obsežne plombe je potrebno kar nekaj časa držati usta odprta. Pri preverjanju višine ugriza - če plomba moti pa se težko poišče tisti pravi udobni ugriz. Še posebno če se dela v lokalni anesteziji. Druga možnost je, da je bila plomba morda zelo globoka. Svetujem vam, da pokličete zobozdravnika, ki je plombo izdelal, saj bo on najlažje ocenil ali lahko počakate do naslednjega tedna.
Mirjam Kovačič, dr. dent. med., 23.06.2015

Vaša anonimnost in tajnost vaših podatkov sta zagotovljeni. Strokovnjaki si pridržujejo pravico, da na določena vprašanja (iz različnih razlogov) ne odgovorijo. Odgovori strokovnjakov so zgolj nasveti, ki temeljijo izključno na zastavljenem vprašanju in zato ne pomenijo in ne predstavljajo strokovno podane zdravniške diagnoze. Odgovori strokovnjakov ne morejo nadomestiti osebnega obiska pri vašem zdravniku. Upoštevajte, da nekatere informacije s področja medicine lahko zastarajo.

 

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Paradižnik

Ste vedeli, da je določena zelenjava celo bolj zdrava skuhana?

Uporabne povezave