17.01.2019
LJ
/ 6°
Pozabljivost Bi prepoznali prve znake Alzheimerjeve bolezni? Zožanje Pogosta navada, ki za 35 odstotkov poveča tveganje za bolezen srca Hrana
Zaščiti svojo DNK s pravilno prehrano
Granatno jabolko Poglejte, kako elegantno olupiti granatno jabolko
POPovi zdravniki 2012 - 49

Mag. Dragica Marta Sternad

Sociologinja, ki svetuje in nudi pomoč osebam z motnjami hranjenja, zasvojenim z alkoholom, rešuje partnerske konflikte in težave odraščajoče populacije.

Odgovori strokovnjakov so zgolj nasveti, ki temeljijo izključno na zastavljenem vprašanju in zato ne pomenijo in ne predstavljajo strokovno podane zdravniške diagnoze. Odgovori strokovnjakov ne morejo nadomestiti osebnega obiska pri vašem zdravniku. Upoštevajte, da nekatere informacije s področja medicine lahko zastarajo.

Že odgovorjena vprašanja

suhost

Ključne besede: prenizka telesna teža, prehrana

Simptomi:

Deli telesa:

Vprašanje: Pozdravljeni, imam težavo, ki je ne znam poimenovati. Že celo življenje sem zelo suha, v zadnjih letih pa postajam vse bolj podhranjena. Zelo težko karkoli pojem, sem tudi zelo izbirčna. Če jem doma z družino in se dobro počutim, lahko pojem kosilo v celoti. Če pa sem pod stresom zatadi študija ali česarkoli, ne morem narediti niti grižljaja, saj me takoj sili na bruhanje. Tudi ko jem pred ljudmi, ki mi niso zelo blizu, me sili na bruhanje in zelo težko kaj spravim vase. Da bi pridobila več apetita, so mi v lekarni predlagali jemanje b complex tablet. Jemala sem jih dva meseca, vendar ni bilo učinka. Prijatelji so mi predlagali konopljo, kar sem tudi poskusila in kar mi je edino resnično pomagalo, dobila sem neverjeten apetit in bilo mi je praktično vseeno, kje in s kom jem. Vendar sem tudi to opustila, ker nočem postati odvisna. Zanima me, kako si lahko pomagam, saj je biti suh v današnjem času neverjetno težko. Ljudje brez kakršnega koli zadržka pograjajo presuho postavo. Ne vem zakaj mislijo, da nas to ne prizadene. Žalitve poslušam skoraj vsak dan, zato nujno rabim spremembo. Hvala za odgovor.
Odgovor: Spoštovana, iz vsega napisanega, bi težko govorila, da ste suhi samo zaradi premajhnega vnosa hrane. Prav tako bi morali več pozornosti nameniti, ali ne gre za obliko motenj hranjenja, ki ji pravimo anoreksija,saj imate kar nekaj njenih znakov. Predlagam vam, da obiščete svojega zdravnika, ki bo dal kontrolirati vašo kri, kontroliral vse ostale parametre, da bi se potem odločil ali gre zgolj za suhost ali kaj drugega. Izbirčnost, stresni dogodki, prehranjevanje v družbi neznancev, idr., lahko res pripeljejo do porušenega zdravja, tako na fizičnem kot duševnem nivoju. Z osebnim zdravnikom se bosta dogovorila ali potrebujete individualno obravnavo s področja motenj hranjenja ali kaj drugega. Če lahko kako pomagam, se oglasite na moj osebni mail dsternad@gmail.com
Mag. Dragica Marta Sternad, 28.11.2016

Vaša anonimnost in tajnost vaših podatkov sta zagotovljeni. Strokovnjaki si pridržujejo pravico, da na določena vprašanja (iz različnih razlogov) ne odgovorijo. Odgovori strokovnjakov so zgolj nasveti, ki temeljijo izključno na zastavljenem vprašanju in zato ne pomenijo in ne predstavljajo strokovno podane zdravniške diagnoze. Odgovori strokovnjakov ne morejo nadomestiti osebnega obiska pri vašem zdravniku. Upoštevajte, da nekatere informacije s področja medicine lahko zastarajo.

 

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Cimet

Imate radi cimet?

Uporabne povezave