16.11.2018
LJ
10° / 4°
Zvezdana Mlakar - naslovna Zvezdana Mlakar razkrila, kako se je soočila z menopavzo Paradižnik Katero zelenjavo je bolj zdravo jesti skuhano? Trebuh To pomaga izgubiti maščobo na trebuhu Rebeka Dremelj Rebeka ni mogla verjeti svojim očem
Andreja Pšeničny

Dr.sci. Andreja Pšeničny, univ.dipl.psih.

Doktorica psiholoških znanosti in psihoterapevtka, ki velja tudi za vodilno strokovnjakinjo za zdravljenje sindroma izgorelosti.

Odgovori strokovnjakov so zgolj nasveti, ki temeljijo izključno na zastavljenem vprašanju in zato ne pomenijo in ne predstavljajo strokovno podane zdravniške diagnoze. Odgovori strokovnjakov ne morejo nadomestiti osebnega obiska pri vašem zdravniku. Upoštevajte, da nekatere informacije s področja medicine lahko zastarajo.

Že odgovorjena vprašanja

Izražanje stisk pri otrocih

Ključne besede: izražanje občutkov in čustev

Simptomi:

Deli telesa: DUŠEVNOST

Vprašanje: Pozdravljeni, ko je imel sin 5 mesecev, je njegov dedek (moj tast) umrl. Pri 4,5 letih je začel pogosto spraševati zakaj je moral umreti. Stvar se je stopnjevala do tega, da je vsak večer neutolažljivo jokal za dedkom. Takrat smo se z njim čimveč pogovarjali o vsem, čustvih, smrti..ta njegova žalost je trajala dolgo časa, leto, dve. Včasih smo prišli do tega, da smo mu morali že na malo grob način povedat, da naj že neha s temi mislimi, naj bo srečen otrok. Danes ima sin 8 let in po dolgem času je imel spet tak večer. V sebi zelo trpi, neutolažljivo joka za dedkom in se vsega še bolj zaveda, kot pri 5 letih. Vprašala bi vas, ali je možno, da otrok tako čuti navezanost oz. izgubo, kljub temu, da ga sploh ni poznal oz. se ga ne spomni. Ne želim, da potlači svoja čustva, vendar mu ne vem več kaj reči glede njegovih občutkov. Želim mu pomagati na pravi način. Sicer je zdrav, vesel otrok. Za svoja mlada leta pa ima zelo razvito empatijo do človeka, narave.Hvala za odgovor.
Odgovor: Spoštovani, Vaš sin skozi »žalovanje« za dedkom, ki ga nikdar ni poznal, zelo verjetno izraža druge, realne strahove in stiske, o katerih mu je najbrž težko govoriti. Včasih otroci težko prepoznajo svoje občutke ali pa težko spregovorijo o njih . Možno je, da se na ta način preusmerja in izraža tesnobo in bolečino ob drugih izgubah, težavah ali spremembah, ki jih prinaša realno življenje. Na vašem mestu bi zato skušala raziskati, kaj ga v resnici muči in s čim se spopada v svojem vsakdanjem življenju in odnosih. V nasprotnem primeru se vam lahko zgodi, d boste spregledali realno težavo, ki ga trenutno muči. Če sami ne boste mogli najti načina, da bi sin spregovoril, vam pri tem morda lahko pomaga psiholog, ki se ukvarja z otroci. Lep pozdrav,
Dr.sci. Andreja Pšeničny, univ.dipl.psih., 13.03.2016

Vaša anonimnost in tajnost vaših podatkov sta zagotovljeni. Strokovnjaki si pridržujejo pravico, da na določena vprašanja (iz različnih razlogov) ne odgovorijo. Odgovori strokovnjakov so zgolj nasveti, ki temeljijo izključno na zastavljenem vprašanju in zato ne pomenijo in ne predstavljajo strokovno podane zdravniške diagnoze. Odgovori strokovnjakov ne morejo nadomestiti osebnega obiska pri vašem zdravniku. Upoštevajte, da nekatere informacije s področja medicine lahko zastarajo.

 

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Paradižnik

Ste vedeli, da je določena zelenjava celo bolj zdrava skuhana?

Uporabne povezave