16.11.2018
LJ
10° / 4°
Zvezdana Mlakar - naslovna Zvezdana Mlakar razkrila, kako se je soočila z menopavzo Paradižnik Katero zelenjavo je bolj zdravo jesti skuhano? Trebuh To pomaga izgubiti maščobo na trebuhu Rebeka Dremelj Rebeka ni mogla verjeti svojim očem
Andreja Pšeničny

Dr.sci. Andreja Pšeničny, univ.dipl.psih.

Doktorica psiholoških znanosti in psihoterapevtka, ki velja tudi za vodilno strokovnjakinjo za zdravljenje sindroma izgorelosti.

Odgovori strokovnjakov so zgolj nasveti, ki temeljijo izključno na zastavljenem vprašanju in zato ne pomenijo in ne predstavljajo strokovno podane zdravniške diagnoze. Odgovori strokovnjakov ne morejo nadomestiti osebnega obiska pri vašem zdravniku. Upoštevajte, da nekatere informacije s področja medicine lahko zastarajo.

Že odgovorjena vprašanja

Fobija pred odvzemom krvi

Ključne besede: fobija, medicinska hipnoza, vedenjsko kognitivna terapija, razvojno analitična psihoterapija

Simptomi: Fobije

Deli telesa: DUŠEVNOST

Vprašanje: Pozdravljeni, Sem študentka, stara 19 let. Že dlje časa imam strah pred krvjo, ki me sedaj močno ovira pri študiju (pri predmetu medicina športa). Začelo se je okoli 9 leta, ko sem bila prisotna pri gledanju previjanja rane mojega brata pri zdravniku, pri čemer sem se onesvestila. Od takrat se težave stopnjujejo. Po vsakem odzemu krvi se mi vrti, mi je slabo in padem skupaj. Sedaj pa je prišlo tako daleč, da že ob pogovoru o krvi omedlim. Tega straha bi se rada znebila, saj mi zares predstavlja problem pri študiju na Fakulteti za šport, zato vas prosim za nasvet. Ali lahko fobijo premagam sama ali je potrebna pomoč psihologa/psihiatra? Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Odgovor: Spoštovani, O fobijah , vzrokih in zdravljenju sem že večkrat pisala. Več si lahko preberete na povezavah ( fobije ) in ( članek Nedeljski Dnevnik ) ter v že objavljenem odgovoru ( Vizita . Poiščite si strokovno pomoč. Za odpravljanje simptomov specifičnih fobij je ustrezna pomoč ( medicinska hipnoza ) ali ( vedenjsko kognitivna terapija . Za odpravljanje vzrokov pa so ponavadi potrebne dolgotrajnejše psihoterapije, npr. ( razvojno analitična ). Lep pozdrav,
Dr.sci. Andreja Pšeničny, univ.dipl.psih., 13.03.2016

Vaša anonimnost in tajnost vaših podatkov sta zagotovljeni. Strokovnjaki si pridržujejo pravico, da na določena vprašanja (iz različnih razlogov) ne odgovorijo. Odgovori strokovnjakov so zgolj nasveti, ki temeljijo izključno na zastavljenem vprašanju in zato ne pomenijo in ne predstavljajo strokovno podane zdravniške diagnoze. Odgovori strokovnjakov ne morejo nadomestiti osebnega obiska pri vašem zdravniku. Upoštevajte, da nekatere informacije s področja medicine lahko zastarajo.

 

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Paradižnik

Ste vedeli, da je določena zelenjava celo bolj zdrava skuhana?

Uporabne povezave