16.11.2018
LJ
10° / 4°
Zvezdana Mlakar - naslovna Zvezdana Mlakar razkrila, kako se je soočila z menopavzo Paradižnik Katero zelenjavo je bolj zdravo jesti skuhano? Trebuh To pomaga izgubiti maščobo na trebuhu Rebeka Dremelj Rebeka ni mogla verjeti svojim očem
Andreja Pšeničny

Dr.sci. Andreja Pšeničny, univ.dipl.psih.

Doktorica psiholoških znanosti in psihoterapevtka, ki velja tudi za vodilno strokovnjakinjo za zdravljenje sindroma izgorelosti.

Odgovori strokovnjakov so zgolj nasveti, ki temeljijo izključno na zastavljenem vprašanju in zato ne pomenijo in ne predstavljajo strokovno podane zdravniške diagnoze. Odgovori strokovnjakov ne morejo nadomestiti osebnega obiska pri vašem zdravniku. Upoštevajte, da nekatere informacije s področja medicine lahko zastarajo.

Že odgovorjena vprašanja

Nezaupljivost

Ključne besede: varen čustven odnos, razvojno analitična psihoterapija

Simptomi:

Deli telesa: DUŠEVNOST

Vprašanje: Pozdravljeni! Imam en problem (v bistvu veliko več, vendar moram razrešiti najprej tega): obiskujem psihiatra, ampak mu ne morem ničesar povedati. Sem zelo nezaupljiva in se to kaže tudi v pogovoru z njim (ni problem, da se nebi razumela - če bi šla k drugemu zdravniku bi bilo najbrž še slabše...). Zanima me kako naj premagam ta zid, ki ga vedno postavim med sebe in ljudmi s katerimi imam opravka. Sicer pa me imajo ljudje kar radi, saj pridejo vsi do mene, kadar imajo probleme. Pogrešam pa to, da bi tudi jaz lahko komu zaupala svoje težave (sicer se bojim, da bi uporabili pridobljene informacije proti meni - sicer nimam diagnoze povezane s tem ali anksioznimi motnjami). Najlepše se vam zahvaljujem za odgovor !
Odgovor: Spoštovani, Čeprav pri motnji, kot je vaša, to ni ključen razlog za težave, je vseeno pomembno vedeti, da vas pri pogovorih s strokovnjaki za duševno zdravje še posebej varuje zaupnost (torej tudi pred zlorabo podatkov), ki jo predpisuje Zakon o pacientovih pravicah ter etični kodeksi, zato je tudi vaš strah pred psihiatrom odveč. Nezaupljivost je težava, ki ima ponavadi korenine v odnosih v družini in temelji na izkušnji, koliko je bil odnos z mamo in očetom za otroka čustveno (pa tudi eksistenčni in fizično) varen. Zato je tudi proces izgradnje večjega zaupanja v druge ljudi dolgotrajen in zahteva izkušnjo t.i. korektivnega odnosa. Nezaupljivost se da zato premagati le na en način, tako da vztrajamo v odnosu z določeno osebo (ponavadi je to psihoterapevt), povemo, kolikor lahko in sčasoma ter postopno gradimo zaupanje na osnovi izkušenj, da smo bili pri tem varni, sprejeti in razumljeni. Da bi se zgradil odnos, pa je potreben daljši čas in pogostejša frekvenca srečanj kot je občasen obisk psihiatra. Za izkušnjo čustveno varnega odnosa je zato najprimernejši relacijsko usmerjen psihoterapevt (npr. ( razvojno analitični . Z njim se običajno srečujete redno enkrat tedensko skozi več let. Izkušnjo varnega odnosa potem lahko sčasoma prenesemo tudi na druge odnose, torej začnete bolj zaupati ljudem. Lep pozdrav,
Dr.sci. Andreja Pšeničny, univ.dipl.psih., 13.03.2016

Vaša anonimnost in tajnost vaših podatkov sta zagotovljeni. Strokovnjaki si pridržujejo pravico, da na določena vprašanja (iz različnih razlogov) ne odgovorijo. Odgovori strokovnjakov so zgolj nasveti, ki temeljijo izključno na zastavljenem vprašanju in zato ne pomenijo in ne predstavljajo strokovno podane zdravniške diagnoze. Odgovori strokovnjakov ne morejo nadomestiti osebnega obiska pri vašem zdravniku. Upoštevajte, da nekatere informacije s področja medicine lahko zastarajo.

 

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Paradižnik

Ste vedeli, da je določena zelenjava celo bolj zdrava skuhana?

Uporabne povezave