16.11.2018
LJ
11° / 6°
Sok Če hujšate, ne bi smeli piti sokov Paradižnik Katero zelenjavo je bolj zdravo jesti skuhano? Trebuh To pomaga izgubiti maščobo na trebuhu Barack in Michelle Obama Michelle Obama razkrila podrobnost iz njunega zakona
Matej Makovec

asist. mag. Matej Makovec, dr. med.

Specialist kirurg, ki se v Splošni bolnišnici Novo mesto ukvarja predvsem z operacijami krčnih žil, obvodnimi operacijami na okončinah, operacijami na vratnih žilah in z zdravljenjem kroničnih ran.

Odgovori strokovnjakov so zgolj nasveti, ki temeljijo izključno na zastavljenem vprašanju in zato ne pomenijo in ne predstavljajo strokovno podane zdravniške diagnoze. Odgovori strokovnjakov ne morejo nadomestiti osebnega obiska pri vašem zdravniku. Upoštevajte, da nekatere informacije s področja medicine lahko zastarajo.

Že odgovorjena vprašanja

GVT po operaciji krčnih žil

Ključne besede: operacija krčnih žil

Simptomi: Krčne žile (Varikozne vene)

Deli telesa: NOGE

Vprašanje: Spoštovani! Prosim za nasvet glede mojega stanja, ki je sledeče: v začetku januarja 2017 so mi izvedli krosektomijo in striping vene safene parve na desni nogi. Čez slabih štirinajst dni so mi postavili diagnozo globoka venska tromboza (v celoti trombozirana vena poplitea, prav tako veni tibialis posterior in globoke vene goleni), ki je nastala po prej omenjeni operaciji. GVT je bila ugotovljena v IPP oddelku, kjer sem tudi dobila recept za pradaxo in navodila/opozorila glede jemanja. Zdravilo mi ni odgovarjalo (bolečine v ledvicah in želodcu), zato sem predpisano 20 dni jemala Fraxiparine 0,6ml, nato sem prosila za nova zdravila ter dobila recept za Eliquis. Naj povem, da me ves čas v antikoag.ambulanti obravnava le med.sestra, do zdravnika, ki naj bi mi pojasnil moje stanje in dal navodila za večmesečno zdravljenje mi ne uspe priti. Ko mi je spet zmanjkalo zadnjega zdravila, so me poslali v laboratorij, nakar sem naslednji dan (spet brez osebne konzultacije z zdravnikom) v kuverti dobila recept in datum nove kontrole, ki pa je šele čez pol leta. Ne poznam sistema zdravljenja tromboze in delovanja antikoagul.ambulante, vem pa, da z mojo nogo ni vse v redu. Tri mesece po operaciji mi še vedno zateka, je boleča, ne morem počepniti. Skrbi me predvsem dejstvo, da mi zdaj pol leta nihče ne bo kontroliral krvne slike (ves čas me muči tudi gastritis, jemljem Nolpazo in Tametil). Lepo prosim, če mi lahko podate nekaj smernic glede mojih zdravstvenih težav. Prijazno vas pozdravljam!
Odgovor: Spoštovani, GVT je možen, vendar redek zaplet (1%) po operaciji krčnih žil. Pri vsej stvari je sreča, da imate, ste imeli trombozo sorazmerno nizko, v predelu goleni, kar se običajno ugodno popravi. Predlagam, da se obrnete na zdravnika, ki je podpisan na izvidu. Lep pozdrav, Matej Makovec www.venula.si
asist. mag. Matej Makovec, dr. med., 12.05.2017

Vaša anonimnost in tajnost vaših podatkov sta zagotovljeni. Strokovnjaki si pridržujejo pravico, da na določena vprašanja (iz različnih razlogov) ne odgovorijo. Odgovori strokovnjakov so zgolj nasveti, ki temeljijo izključno na zastavljenem vprašanju in zato ne pomenijo in ne predstavljajo strokovno podane zdravniške diagnoze. Odgovori strokovnjakov ne morejo nadomestiti osebnega obiska pri vašem zdravniku. Upoštevajte, da nekatere informacije s področja medicine lahko zastarajo.

 

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Paradižnik

Ste vedeli, da je določena zelenjava celo bolj zdrava skuhana?

Uporabne povezave