16.11.2018
LJ
11° / 6°
Sok Če hujšate, ne bi smeli piti sokov Paradižnik Katero zelenjavo je bolj zdravo jesti skuhano? Trebuh To pomaga izgubiti maščobo na trebuhu Barack in Michelle Obama Michelle Obama razkrila podrobnost iz njunega zakona
Matej Makovec

asist. mag. Matej Makovec, dr. med.

Specialist kirurg, ki se v Splošni bolnišnici Novo mesto ukvarja predvsem z operacijami krčnih žil, obvodnimi operacijami na okončinah, operacijami na vratnih žilah in z zdravljenjem kroničnih ran.

Odgovori strokovnjakov so zgolj nasveti, ki temeljijo izključno na zastavljenem vprašanju in zato ne pomenijo in ne predstavljajo strokovno podane zdravniške diagnoze. Odgovori strokovnjakov ne morejo nadomestiti osebnega obiska pri vašem zdravniku. Upoštevajte, da nekatere informacije s področja medicine lahko zastarajo.

Že odgovorjena vprašanja

Zdravljenje prizadetih arterij s pedalnim obvodom - kirurški poseg

Ključne besede: pedalni obvod, kirurški poseg, reševanje

Simptomi: Ateroskleroza

Deli telesa: NOGE

Vprašanje: Pozdravljeni, obračam se na vas z vprašanjem in vaš odgovor mi bo zelo veliko pomenil. Imam problem z ožiljem. Na desni nogi imama že podkolensko protezo zaradi poškodbe gležnja. Po neuspešnih dvajsetih operacijah sem tako ostala brez noge. Ne hodim že peto leto. Po uporabi proteze sem dobila na levi nogi nekrozo na prstu in na sklepu palca leve noge, katere pa se niso pozdravile že od meseca novembra 2016. Stopalo je boleče, prihaja tudi do pekoče bolečine in občutek nabreklosti, čeprav ni otekline. Niso pa to vsakodnevne bolečine in po navadi se ponoči umirijo. Imam opravljeno PTA AFS in AP, uspeh je bil dober, dilatacija golenskih arterij pa ni bila uspešna. Oksimetrija levega norta 1mmHg, goleni 36mmHg. Zanima me ali obstaja še kakšna pomoč kje, možnost, da ohranim nogo ali je edina pot res samo amputacija noge? Najlepše se vam zahvaljujem za vaš odgovor in vas lepo pozdravljam.
Odgovor: Spoštovani, golenske arterije je možno zdraviti z pedalnim obvodom - kirurški poseg. V SB Novo mesto smo v zadnjih letih opravili več kot 30 navedenih operativnih posegov. Ohranitev uda je bila bistveno boljša v primerih, ko je operacija uspela. Prosim, da mi pošljete zadnji izvid na vpogled. Hvala in lep pozdrav, Matej Makovec matej@venula.si www.venula.si
asist. mag. Matej Makovec, dr. med., 12.05.2017

Vaša anonimnost in tajnost vaših podatkov sta zagotovljeni. Strokovnjaki si pridržujejo pravico, da na določena vprašanja (iz različnih razlogov) ne odgovorijo. Odgovori strokovnjakov so zgolj nasveti, ki temeljijo izključno na zastavljenem vprašanju in zato ne pomenijo in ne predstavljajo strokovno podane zdravniške diagnoze. Odgovori strokovnjakov ne morejo nadomestiti osebnega obiska pri vašem zdravniku. Upoštevajte, da nekatere informacije s področja medicine lahko zastarajo.

 

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Paradižnik

Ste vedeli, da je določena zelenjava celo bolj zdrava skuhana?

Uporabne povezave