19.11.2018
LJ
/ 1°
Mirjam Kovačič Čadež

Mirjam Kovačič, dr. dent. med.

Mirjam Kovačič je zobozdravnica zasebnica, ki svoje znanje nadgrajuje s sodobno opremo in visokimi standardi strokovnosti.

Odgovori strokovnjakov so zgolj nasveti, ki temeljijo izključno na zastavljenem vprašanju in zato ne pomenijo in ne predstavljajo strokovno podane zdravniške diagnoze. Odgovori strokovnjakov ne morejo nadomestiti osebnega obiska pri vašem zdravniku. Upoštevajte, da nekatere informacije s področja medicine lahko zastarajo.

Že odgovorjena vprašanja

Piercing za zobom po puljenju zoba

Ključne besede: piercing; odstranjen zob, bolečina v zobu, zobozdravnik

Simptomi:

Deli telesa: USTA

Vprašanje: Pozdavljeni imam zelo movno bolečino v zobu(5) in sedaj sem bil na slikanju pri dezurnem pa mi je rekel da je na sliki videti kot en pirsing v dlesni za zobom se pravi po odstranjeni (6) .Rekel je da zgleda kot nek pirsing pa me zanima če to nevarno lp
Odgovor: Spoštovani! Iz opisanega si težko predstavljam kaj je vaš zobozdravnik videl na rentgenu, za konkreten odgovor vaše situacije bi tudi sama morala videti rentgensko sliko, pa tuti vas. Nisem čisto razumela ali naj bi senca, ki je na Rtg povzročal bolečino petice ali so vas le seznanili s to senco ker je bila naključno odkrita na Rtg petice. Če ta senca povzroča bolečine petice in pomeni tujek v obzobnem žepku, ga je potrebno odstraniti. Načeloma pa je s tujki po puljenju tako: Kadar gre za puljenje zelo oslabljenega zoba se tak zob med puljenjem rad drobi. Če se drobi tudi plombirana zobna krona lahko košček plombirnega materiala zaide v rano in tam po puljenju ostne. Ker so plombirni materiali rentgensko kontrastni se vidijo na rentgenu kot svetla lisa. Lahko tudi, da je bil zob na primer apikotomiran (operiran gnojni vršiček korenine) in retrogradno polnjen z materialom, ki je rentgensko kontrasten. Možno je, da tak košček lahko včasih če se korenine med puljenjem drobijo ostane v rani. V kolikor je košček odkrit naključno in ne dela težav, in če Rtg ne pokaže vnetja okoli takega koščka ga pustimo pri miru. Če gre pri vas za tujek, ki je ostal po puljenju in do sedaj niste imeli težav ter Rtg ne kaže znakov vnetja, ta »piecing« ni nevaren. Odstranjevanje bi verjetno povzročilo večjo škodo kot če ga pustimo pri miru. V kolikor pa ta »piercing« povzroča bolečine petici, je potrebno ukrepati. Lep dan
Mirjam Kovačič, dr. dent. med., 13.12.2017

Vaša anonimnost in tajnost vaših podatkov sta zagotovljeni. Strokovnjaki si pridržujejo pravico, da na določena vprašanja (iz različnih razlogov) ne odgovorijo. Odgovori strokovnjakov so zgolj nasveti, ki temeljijo izključno na zastavljenem vprašanju in zato ne pomenijo in ne predstavljajo strokovno podane zdravniške diagnoze. Odgovori strokovnjakov ne morejo nadomestiti osebnega obiska pri vašem zdravniku. Upoštevajte, da nekatere informacije s področja medicine lahko zastarajo.

 

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Paradižnik

Ste vedeli, da je določena zelenjava celo bolj zdrava skuhana?

Uporabne povezave