19.11.2018
LJ
/ 1°
Prince Harry Tako princ Harry nadaljuje poslanstvo matere Socialna fobija Se bojite javnih govorov in nastopov? Zajtrk Naravno naredite nekaj za svojo prebavo Pljuča Po štirih letih kemoterapije odkril, da nima raka
Mirjam Kovačič Čadež

Mirjam Kovačič, dr. dent. med.

Mirjam Kovačič je zobozdravnica zasebnica, ki svoje znanje nadgrajuje s sodobno opremo in visokimi standardi strokovnosti.

Odgovori strokovnjakov so zgolj nasveti, ki temeljijo izključno na zastavljenem vprašanju in zato ne pomenijo in ne predstavljajo strokovno podane zdravniške diagnoze. Odgovori strokovnjakov ne morejo nadomestiti osebnega obiska pri vašem zdravniku. Upoštevajte, da nekatere informacije s področja medicine lahko zastarajo.

Že odgovorjena vprašanja

Košček korenine je po puljenju ostal v kosti / dlesni / čeljusti

Ključne besede: košček korenine puljenje zobozdravnik

Simptomi:

Deli telesa: USTA

Vprašanje: Pozdravljeni, imam postavljeno diagnozo kronični parodontitis. Specialist za parodontologijo je predlagal ekstrakcijo 38. zoba (modrostni zob). Ta poseg je opravila moja lečeča zobozdravnica kar sama. Po posegu mi je v dlesni (predvidevam, da tudi v kosti) ostal košček zoba in je predlagala, da preostanek zoba odstrani ob naslednji kontroli, ko se bo tkivo okoli tega koščka omehčalo (bil je namreč problem, ker ga nikakor ni mogla v prvo v celoti izruvati). Po treh dneh, ko sem imela kontrolo pri njej, sem pričakovala, da mi bo odstranila preostanek zoba, a mi tega ni storila z obrazložitvijo, da gre le za 2 mm dolžine zoba, in da ni potrebno, saj mi bo itak telo samo zavrnilo tujek in bo sčasoma košček zoba samo padlo ven. Če bi pa imela kakršnekoli nevšečnosti (npr. bolečine), da se ji javim in mi bo dala napotnico za oralnega kirurga. Mene samo zanima, ali je to normalno? Ona mi je zatrdila, da to ni nič kaj takega. To se dogaja. Da itak telo samo zavrne tujek in da bo počasi ta košček sam padel ven. Je temu res tako? Za odgovor se vam že v naprej zahvaljujem. Lep pozdrav.
Odgovor: Spoštovani! Konkretno za vaš primer vam ne morem odgovoriti ker ne vem v kakšnem stanju je bil zob pred puljenjem. Lahko pa vam odgovorim kako ravnamo v primeru zaostale korenine po puljenju. Koščku korenine, ki ostane po puljenju v kosti rečemo zaostala korenina. Kadar košček korenine ki je ostal v kosti ni bil vnet – to pomeni, da korenina ni imela kroničnega periapikalnega procesa oz. laično granuloma, jo kadar ostane globoko v kosti pustimo tam. Običajno taki koščki zaostalih korenin kasneje ne delajo problemov. Če bi tak košček odstranjevali bi lahko povzročili večjo škodo, kot če ga pustimo v kosti. Včasih se lahko taki koščki zaostalih korenin res sami izločijo. Koliko časa po puljenju se to lahko zgodi ni mogoče napovedati, lahko šele čez leta ali pa nikoli. Če se rana po puljenju lepo normalno zaceli običajno ne pričakujemo težav. Kadar pa je imel tak košček vnetje na vršičku take korenine lahko dela težave in ga je potrebno odstraniti. Običajno se rana po puljenju v takih primerih noče in noče dobro zaceliti. Običajno po puljenju naredimo Rtg posnetek, da vidimo kolikšen je ta košček korenine in kje leži. Včasih je tudi smiselno ohraniti izpuljen del zoba, da lažje ocenimo kolikšen delček korenine manjka. Upam, da se vam dobro izteče. Lep pozdrav,
Mirjam Kovačič, dr. dent. med., 17.01.2018

Vaša anonimnost in tajnost vaših podatkov sta zagotovljeni. Strokovnjaki si pridržujejo pravico, da na določena vprašanja (iz različnih razlogov) ne odgovorijo. Odgovori strokovnjakov so zgolj nasveti, ki temeljijo izključno na zastavljenem vprašanju in zato ne pomenijo in ne predstavljajo strokovno podane zdravniške diagnoze. Odgovori strokovnjakov ne morejo nadomestiti osebnega obiska pri vašem zdravniku. Upoštevajte, da nekatere informacije s področja medicine lahko zastarajo.

 

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Paradižnik

Ste vedeli, da je določena zelenjava celo bolj zdrava skuhana?

Uporabne povezave