15.11.2018
LJ
12° / 8°
Kap 10 znakov kapi, ki jih morate poznati Avokado 7 preprostih in zdravih zajtrkov z malo kalorijami Par To bo pomagalo po prepiru s partnerjem Belinda Danes je neprepoznavna ...
Jasna Kordić Lašič

Asist. Jasna Kordić Lašič, dr. med.

Psihiatrinja, ki se ukvarja z diagnostiko in zdravljenjem psihičnih bolezni pri odraslih.

Odgovori strokovnjakov so zgolj nasveti, ki temeljijo izključno na zastavljenem vprašanju in zato ne pomenijo in ne predstavljajo strokovno podane zdravniške diagnoze. Odgovori strokovnjakov ne morejo nadomestiti osebnega obiska pri vašem zdravniku. Upoštevajte, da nekatere informacije s področja medicine lahko zastarajo.

Že odgovorjena vprašanja

PANIKA, ASPERGER

Ključne besede: PA

Simptomi:

Deli telesa:

Vprašanje: Pozdravljeni, Imam panično motnjo in anksioznost ter aspergerjev sindrom.Star sem 27 let. Za aspergerjev sindrom vem,da ni ozdravljiv.Kaj pa panična motnja in anksioznost sta ozdravljivi motnji in ali bom moral zdravila zaradi panične motnje jemati celo življenje?Namreč sedaj jemljem asentro 100 mg zjutraj,topamax 200 mg zjutraj in 200 mg zvečer,rivotril 2 mg zvečer in depo injekcijo xeplion 100 mg na 4 tedne,motenj v razpoloženju nikoli nisem imel in jih tudi nimam,prisluhov,blodenj in prividov tudi nikoli nisem imel in tudi zdaj jih nimam.Res pa je ,da sem imel možnost hodit v Mariboru na psihoterapije ampak jih pred leti nisem resno vzel.Hvala vam vnaprej za odgovor lp
Odgovor: Spoštovani! Prejemate kombinacijo antipsihotika, ki kopira morebitne občutke ogroženosti in pozitivne simprome- halucinacije, izkrivlitve realnosti, antidepresiva, ki deluje na serotonin in vpliva na blaženje anksioznosti in preprečevanje paničnih atak, ter topiramat- antiepileptik in psihostabilizator, ki ne deluje samo na preprečevanje razpoloženjskih disregulacij temveč ima mesto na področju nevtralizacije hostilnih avtodestruktivnih impulzov, ki se kažejo lahko tudi samo v načrtni izbiri odločitev za katere je jasno, da vam potencialno škodijo. Panična motnja je obvladljiva tudi brez zdravil vendar je zato potreben precejšen vnos energije in časa za delo na sebi, v smislu prestrukturiranja škodljivih in izkrivljenih prepričanj, ter treninga nove filozofije v psihosocialnem okolju, ob predhodni relaksacijski predpripravi. Srečno, j.k.l.
Asist. Jasna Kordić Lašič, dr. med., 19.04.2018

Vaša anonimnost in tajnost vaših podatkov sta zagotovljeni. Strokovnjaki si pridržujejo pravico, da na določena vprašanja (iz različnih razlogov) ne odgovorijo. Odgovori strokovnjakov so zgolj nasveti, ki temeljijo izključno na zastavljenem vprašanju in zato ne pomenijo in ne predstavljajo strokovno podane zdravniške diagnoze. Odgovori strokovnjakov ne morejo nadomestiti osebnega obiska pri vašem zdravniku. Upoštevajte, da nekatere informacije s področja medicine lahko zastarajo.

 

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Paradižnik

Ste vedeli, da je določena zelenjava celo bolj zdrava skuhana?

Uporabne povezave