15.12.2018
LJ
/ -1°
Piškoti Preprost način, da se med prazniki ne zredite Kivi Zakaj bi morali v tem času uživati ta sadež? Družinski konflikti Bi se najraje izognili družinskim srečanjem? Debelost Poglejte jo danes, ko ima 58 kilogramov manj
Jasna Kordić Lašič

Asist. Jasna Kordić Lašič, dr. med.

Psihiatrinja, ki se ukvarja z diagnostiko in zdravljenjem psihičnih bolezni pri odraslih.

Odgovori strokovnjakov so zgolj nasveti, ki temeljijo izključno na zastavljenem vprašanju in zato ne pomenijo in ne predstavljajo strokovno podane zdravniške diagnoze. Odgovori strokovnjakov ne morejo nadomestiti osebnega obiska pri vašem zdravniku. Upoštevajte, da nekatere informacije s področja medicine lahko zastarajo.

Že odgovorjena vprašanja

BRINTELLIX

Ključne besede: BRINTELLIX

Simptomi:

Deli telesa:

Vprašanje: Pozdravljeni, prosim vas za nasvet. Več kot 10 let jemljem Lamictal 200 mg zjutraj (stabilizator razpoloženja) zaradi depresivno-anksiozne motnje, občasno sem imela euforične epizode, ki so kratko trajale. To zdravilo mi zelo pomaga. Imela sem več energije in sem se mogla koncentrirati in funkcionirati v službi. Čutila sem , da to ni dovolj , ker so še vedno bili prisotni strahovi, faze depresivnosti. Poskusila sem s celo paleto antidepresivov. Od vseh mi je edino pomagal Cipralex, ki sem ga jemala 3-4 leta in sem potem prenehala, ker mi je bilo boljše. Lamictal še vedno jemljem. Pred pol leta so se strahovi spet pojavili ( da se bo meni ali partnerju nekaj zgodilo, ko nekdo drugi vozi avtomobil me je strah..) , tudi depresije. Spet sem 2 x poskusila s Cipralexom, ampak sem imela tako hude stranske učinke, da sem morala prenehati ( bolečine v želodcu, spahovanje, pritisk v glavi, razbijanje srca, omotice..). Celo sem 1 x kolabirala. Druge antidepresive iz skupine SSRI ne prenašam, imam še hujše stranske učinke. Tudi od venlafaksina. Jemala sem tudi Eglonyl in Coaxil, njih prenašam, ampak nimajo nekakšnega učinka na moje težave. Zdaj se še slabše počutim, ker sem pesimistična in ne vem ali sploh obstaja še kakšno zdravilo. Ali mi vi lahko kaj svetujete? Mogoče, da pridem do vas v ordinacijo? Vnaprej se zahvaljujem za odgovor in vas pozdravljam
Odgovor: Spoštovani! Pri jemanju antidepresivov je ključnega pomena, da v prvih nekaj tednih vzamemo v zakup stranske učinke. Ti so na zaćetku premo sorazmerno intenzivni z intenzivnostjo pozitivnih učinkov zdravila. Kasneje neugodni učinki izvenijo, terapevtski efekt pa ostaja. Glede na to, da vam je escitalopram pokril simptome bi bila varianta ponovnega učinkovitega jemanja. Escitalopram je SSRI AD, ki deluje na višanje serotonina v centralnih živčnih poteh. Serotonin učinkuje tudi na odpravljanje panike in anksioznosti. V kolikor pa ne zaupate več staremu zdravilu se je nedavno odprla možnost uporabe novega antidepresiva, ki deluje multimodalno in je tako inhibitor ponovnega privzema serotonina kot tudi modulator serotoninergičnih receptorjev,tako, da na več nivojih vpliva na optimalno razpoložljivost serotonina v živčnih sinapsah, serotonin pa je odgovoren za anksiolitičen efekt. Gre za zdravilo vortioxetin ali Brintellix. Srečno, J.K.L.
Asist. Jasna Kordić Lašič, dr. med.,

Vaša anonimnost in tajnost vaših podatkov sta zagotovljeni. Strokovnjaki si pridržujejo pravico, da na določena vprašanja (iz različnih razlogov) ne odgovorijo. Odgovori strokovnjakov so zgolj nasveti, ki temeljijo izključno na zastavljenem vprašanju in zato ne pomenijo in ne predstavljajo strokovno podane zdravniške diagnoze. Odgovori strokovnjakov ne morejo nadomestiti osebnega obiska pri vašem zdravniku. Upoštevajte, da nekatere informacije s področja medicine lahko zastarajo.

 

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Ingver

Ali v kuhinji uporabljate ingver?

Uporabne povezave