17.01.2019
LJ
/ 6°
Pozabljivost Bi prepoznali prve znake Alzheimerjeve bolezni? Zožanje Pogosta navada, ki za 35 odstotkov poveča tveganje za bolezen srca Hrana
Zaščiti svojo DNK s pravilno prehrano
Granatno jabolko Poglejte, kako elegantno olupiti granatno jabolko
Jasna Kordić Lašič

Asist. Jasna Kordić Lašič, dr. med.

Psihiatrinja, ki se ukvarja z diagnostiko in zdravljenjem psihičnih bolezni pri odraslih.

Odgovori strokovnjakov so zgolj nasveti, ki temeljijo izključno na zastavljenem vprašanju in zato ne pomenijo in ne predstavljajo strokovno podane zdravniške diagnoze. Odgovori strokovnjakov ne morejo nadomestiti osebnega obiska pri vašem zdravniku. Upoštevajte, da nekatere informacije s področja medicine lahko zastarajo.

Že odgovorjena vprašanja

MEJE

Ključne besede: MEJE

Simptomi:

Deli telesa:

Vprašanje: Spoštovana gospa doktor, sem v nezavidljivi situaciji in vas prosim za nasvet. Po ločitvi dolgo let nazaj se končno spoznala zame čustveno in duhovno primernega partnerja, ki je bil po poklicu taksist. Po svoji krivdi je izgubil vozniško dovoljenje in službo, od tedaj dalje živiva v mojem stanovanju od moje plače. Službo išče a je ne dobi ker ima 59 let zaradi krivdnih razlogov tudi ne prejema nobenega nadomestila. Ne bi se rada pritoževala in bila negativna, ampak situacija je vedno bolj napeta. Če bi imel kam, bi zvezo že prekinila, nočem pa z neumno potezo stvari narediti kritične. Partner ima 19 let staro hči, ki je tedaj, ko me je spoznal, na začetku gimnazije rekla, da hoče imet samo eno mamo in me noče spoznat. Partner ni naredil nič v smislu zbližanja in ji je imel na obisku samo, ko sem bila v službi. Takrat mi je vedno prestikala celo stanovanje in brskala po mojih stvareh. Partnerja sem vprašala, ali ji kdaj kakšno stvar prepove zaradi vzgoje pa je odgovoril da ne, ker nikoli ni bilo potrebno.To, da noče stika z mano pač sprejmem, saj ne morem enostransko spremeniti ničesar, zanima pa me sledeče: koliko ugodnosti nudit v tem primeru. Hči ima namreč kar velika pričakovanja do svojega očeta. Za rojstni dan parfum v v vrednosti 100 eur, prevoze in kosila v gostilnah. Dobro ve, da oče nima vozniškega dovoljenja in nobenih dohodkov niti prihrankov, ampak on bi ji kar vse ustregel. Peš nočeta nikamor, ali naj jima zdaj ob vsem ostalem plačujem še taksi? Kaj sploh naj storim ali rečem? Kje so meje? Hvala in lp Andreja
Odgovor: Spoštovani! Meje v odnosih človek postavi glede na lasten vrednostni sistem in življenjska vodila. Zelo težko se vpletam v vašo situacijo, menim, da vi zase najbolj veste kako in kaj. V kolikor vas moti izkoriščanje, je potrebno o tem odkrito spregovoriti z dotično osebo. Ostati morate zvesti sebi in ne ignorirati notranjega glasu, da nekaj ni v skladu z vašimi željami in pričakovanji. Odnos je zdrav samo takrat, ko lahko tvegamo koflikt v situacijah, kadar se počutite, da so kršene vaše osebne meje in pravice. Srečno,J.
Asist. Jasna Kordić Lašič, dr. med., 10.05.2018

Vaša anonimnost in tajnost vaših podatkov sta zagotovljeni. Strokovnjaki si pridržujejo pravico, da na določena vprašanja (iz različnih razlogov) ne odgovorijo. Odgovori strokovnjakov so zgolj nasveti, ki temeljijo izključno na zastavljenem vprašanju in zato ne pomenijo in ne predstavljajo strokovno podane zdravniške diagnoze. Odgovori strokovnjakov ne morejo nadomestiti osebnega obiska pri vašem zdravniku. Upoštevajte, da nekatere informacije s področja medicine lahko zastarajo.

 

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Cimet

Imate radi cimet?

Uporabne povezave