Alergijske reakcije na hrano so lahko blage ali hude, od kožnih izpuščajev in koprivnice do smrtno nevarne anafilaksije. Čeprav so na voljo zdravila za obvladovanje alergij na hrano, mnogi ljudje v boju proti tem alergijam raje uporabljajo hrano kot naravno sredstvo.
Kaj so alergije in zakaj nastanejo?
Najprej je pomembno razumeti, kaj so alergije in kako se sprožijo. Alergije se pojavijo, ko se imunski sistem odzove na snov, ki jo dojema kot škodljivo, čeprav je morda neškodljiva za druge. Je posledica napake v imunskem sistemu. Snov, ki sproži alergijo, imenujemo alergen. Najpogostejše so alergije, pri katerih alergen povzroči nastanek protiteles, imenovanih imunoglobulini E (igE), ki naš organizem ščitijo pred tujimi snovmi.
Ko alergen večkrat pride v stik s protitelesi, pride do reakcije, pri čemer se začne sproščati histamin. Histamin je kemična snov, ki se v telesu sprošča kot odziv na alergene in je odgovoren za številne simptome alergij. Anafilaksija je resna alergijska reakcija, ki se pojavi zelo hitro po zaužitju živila in je lahko smrtno nevarna. Simptomi alergij se lahko kažejo v obliki izpuščajev, srbenja, kihanja, kašlja, solzenja oči, bolečine v trebuhu in slabosti. Pri hujši obliki reakcije pa lahko pride do življenjsko ogrožajoče anafilaksije.
Alergene najdemo v hrani, cvetnem prahu, prahu in drugih virih. Med običajnimi živilskimi alergeni pa poznamo 12 alergenov, med katere prištevamo oreščke, jajca, žita, ki vsebujejo gluten, volčji bob, sezam, gorčično seme, ribe, mleko, zeleno, žveplov dioksid in mehkužce.
Prehranska preobčutljivost NI alergija
Ogromno ljudi prehransko občutljivost zamenjuje za alergijo. Ko pride do reakcije na neko sestavino živila, kjer imunskega odziva telesa ni mogoče dokazati, govorimo o t. i. nealergijski prehranski občutljivosti, ki je pogojena z motnjami v delovanju encimov. Prehranske preobčutljivosti ali z drugo besedo intolerance običajno pri posameznikih ne povzročijo intenzivne reakcije kot pri prehranski alergiji, vendar tudi intolerance lahko predstavljajo tveganje za zdravje.
Pogosti simptomi preobčutljivosti na neko živilo so lahko:
- slabost,
- bruhanje,
- napenjanje,
- driska,
- glavobol,
- bolečine v trebuhu,
- zgaga,
- krči.
Nacionalni inštitut za alergije in nalezljive bolezni (NIAID) je v skladu z avtoritativno opredelitvijo v poročilu strokovne skupine opredelil alergijo na hrano kot "škodljiv učinek na zdravje, ki je posledica posebnega imunskega odziva, ki se pojavi ob izpostavljenosti določenemu živilu", preobčutljivost na hrano pa kot "neimunsko reakcijo, ki se pojavi ob izpostavljenosti določenemu živilu."
Kje in kako lahko prepoznamo alergene v prehrani?
Alergeni so navedeni na vseh embalažah živil. Če so alergeni v živilu uporabljeni kot sestavina, morajo biti v tem primeru označeni z odebeljenimi, poševnimi, z VELIKIMI ali podčrtanimi črkami. Če pa živilo nenamerno vsebuje sledi alergenov, mora biti v tem primeru preventivni zapis na označbah, kot je na primer "lahko vsebuje sledi" ali "proizvedeno v obratih, kjer se uporablja". Zato je branje deklaracij za osebe z alergijami zelo pomembno.
Kako s prehrano nad alergije?
Eden od načinov za boj proti alergijam je lahko tudi hrana. Vnetje je ključni dejavnik pri razvoju alergij, številna živila pa lahko pomagajo zmanjšati vnetje v telesu.
Redno vključevanje sadja in zelenjave, ki so dober vir antioksidantov in vitaminov, lahko pripomore k lajšanju simptomov in preprečevanju razvoja alergij. Uživanje omega-3 maščobnih kislin, ki jih najdemo v mastnih morskih ribah, lanenih in chia semenih, orehih lahko pripomorejo k zmanjšanju vnetja v telesu.
Prav tako je vključevanje probiotikov v prehrano lahko zelo koristno za vaš imunski sistem. Probiotiki so žive bakterije in kvasovke, ki so koristne zlasti za prebavni sistem, saj, kot pravijo strokovnjaki, je ravno naše črevesje velik del našega imunskega sistema. Probiotike lahko najdemo v jogurtu, kefirju, kislem zelju in kimčiju.
Antihistaminiki so snovi, ki preprečujejo ali zmanjšujejo učinek histamina v našem organizmu in nam tako lahko pomagajo ublažiti simptome alergij. V živilih jih najdemo predvsem v začimbah (kurkuma), v česnu in čebuli, agrumih ter živilih z veliko vitamina C.
Pomembno je opozoriti, da je hrana lahko koristno orodje pri obvladovanju alergij ter podpori imunskemu sistemu, vendar ne more nadomestiti zdravniškega zdravljenja. Prav tako je pomembno poudariti, da se v primeru pojava alergij ali intolerance glede testiranj posvetujete z osebnim zdravnikom ali specialistom alergologom in imunologom ter sodelujete z zdravstvenim osebjem in dietetikom in skupaj pripravite individualni načrt za obvladovanje alergij s hrano za izboljšanje splošnega zdravja ter dobrega počutja.
Vizita e-novice
Viri: prehrana & ncbi & pubmed & europa.eu
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV